Ivan Kraus: Francie nyní poslouchá Sarkozyho a Le Penovou

26. březen 2015

Ve Francii nedávno proběhlo první kolo oblastních voleb. Vyhrála strana exprezidenta Sarkozyho, druhá byla protiimigrační Národní fronta a až třetí skončili vládní socialisté. Jaké byly hlavní témata francouzských voleb?

Francie v poslední době, už od lednových teroristických útoků v Paříži, řeší několik problémů s multikulturalismem. Jeho hranice se řeší víc, než kdy dřív. „Hodně se o tom debatuje,“ připouští spisovatel Ivan Kraus.

Nejvíc o tom debatují Marine Le Penová, vedoucí Národní fronty, a nyní i bývalý prezident Nicolas Sarkozy, který Le Penovou částečně kopíruje.

„Sarkozy nyní útočí velmi lidovým způsobem. Být na jeho místě, tak netvrdím, že Marine Le Penová je nacionalistka, když sám používá kusy jejího programu,“ popisuje Kraus.

Národní fronta jihu

Národní fronta nejvíce oslovuje francouzský jih, tedy rentiéry z lepší střední vrstvy. „A také falešné patrioty, kteří tvrdí, že lépe bude bez Evropy. Převaha je ale na jihu.“

Čtěte také

Přitom právě jih Francie je plný přistěhovalců, kteří zde žijí již třetí generaci. „První generace se dokázala uchytit, ale dnes se tam něco deformuje. Je to jako kdybychom nechtěli žít s Moraváky na Moravě.“

Le Penová se svou Národní frontou skončila ve volbách na druhém místě. Předpokládalo se ale, že by její strana mohla volby rovnou vyhrát. „Tisk ji prorokoval jasné vítězství, takže výsledek je překvapením,“ říká Kraus.

Politická korektnost

S multikulturalismem je spojená i politická korektnost. Podle Krause se naše společnost posunula špatným směrem. „V Anglii například pokladník nechtěl obsloužit zákazníka, protože mu víra zakazovala vzít do ruky slaninu,“ říká.

„To je obrovská drzost. Nikdo se nedotýká jeho víry, ale musíme respektovat pravidla hry dané země,“ vysvětluje spisovatel.

Jak se Francie vzpamatovává z lednových útoků? Jak se chovat k přistěhovalcům? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , rota
Spustit audio