Václav Cílek: Skleníkové plyny jsou pro naši civilizaci daleko větším nebezpečím než třeba války

27. květen 2015

Život na planetě se pomalu mění, a měnit se ještě bude. Můžou za to klimatické změny, některé způsobené člověkem, jiné samotnou přírodou.

Mezi umělé faktory patří oxid uhličitý, metan, vodní pára a další skleníkové plyny. „Všechny vnímám jako nebezpečí srovnatelné s válkou,“ říká geolog Václav Cílek.

I v budoucnu budou většinu energií pro města budou pořád tvořit tři zdroje: uhlí, plyn a jádro. Cílek ale předpokládá, že už brzy bude sílit tlak EU na bezuhlíkaté technologie. Černé uhlí se navíc dnes už prý ani nevyplatí těžit a hnědého už moc nezbývá.

Zbývá nám jen jádro

„Plyn je u nás závislý na dovozu a je to riziková záležitost. Zbývá tedy jaderná technologie. To je sice taky riziková záležitost, ale nic s tím nenaděláme.“ Za pravdu Cílkovi dává i nedávné schválení aktualizované energetické politiky. Stát chce podporovat jádro a obnovitelné zdroje.

Nedávno předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová varovala, že doba laciných energií bude v horizontu 5 až 10 let za námi. „Jaderná elektrárna elektřinu vyrábí levně,“ připomíná Cílek. „Ale samozřejmě jen do té doby, než se něco pokazí. Pak na to reaguje i její cena.“


Václav Cílek Alternativní zdroje získají během příštích 30 let maximálně 40% podíl na trhu. Ani podle německých vládních koncepcí to nebude víc.

Obnovitelné zdroje na chvostu

O obnovitelných zdrojích se stále mluví, ale zatím tady prim nehrají. A ještě dlouho nebudou. „Obnovitelné zdroje se budou rozvíjet stále, ale ne na 100 %.“ To, co se prý aspoň začíná měnit. Jsou i nové metody skladování takové energie. I když domácí skladování třeba sluneční energie je pořád drahé.

„Bude se to vyvíjet pomalu. Jedním z důvodů je přenosová soustava, která nejde rychle ani nahradit, ani změnit.“ To ostatně známe ze solárních elektráren, které se naší vladě tak trochu vymkly z rukou. Dnes na ně všichni doplácíme zvýšenou cenou energií.

Závadná voda ukázala naši zranitelnost

Energie, voda a potraviny. To je základ našeho současného života, na který jsme si snadno zvykli a pokud je ztratíme, tak si s tím nevíme rady. Pro poslední příklad nemusíme chodit vůbec daleko.

„Jednoduchá lapálie spojená se závadností pitné vody v pražských Dejvicích a co to všechno způsobilo. Málem uzavíráme školy a úřady. Celé to vypovídá o naší závislosti na věcech. Společnost, která je nasměřována na rychlý zisk, si zapomíná vytvářet záložní zdroje.“ Přitom by stačilo mít doma filtry na pitnou vodu a bylo by po problému...

Jaderná elektrárna Temelín.

Že žádné jiné velké město v Evropě není obklopeno takovým přírodním bohatstvím, jako je Praha? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio