Víte, že v podzemí Sakkáry jsou miliony zvířecích mumií? A že Tetiho pyramida má na stropě nebe?

15. červenec 2015

Pokud totiž chcete poznávat archeologické skvosty a neuvěřitelné památky, pak nemůžete spoléhat jen na turistické průvodce. Musíte se zajímat sami nebo ptát místních lidí.

„Viděla jsem na vlastní oči, jak přijede autobus s turisty a z Egypta vidí jen záblesky, jako cestou rychlíkem. Přitom je tam mnoho krásného,“ říká archeozooložka Zdena Sůvová.

V muzeu jsem byla úplně sama

Jako příklad uvedla egyptskou Citadelu, což je pevnost postavená na pahorku. Je tam hned několik mešit, nejstarší ze 14. století a nejnavštěvovanější z 19. století.

„Turisté si ale jen fotí Káhiru z výšky a dál nikdo nejde. Je tam ale několik zajímavých muzeí. Byla jsem tam ale úplně sama,“ dodává.

Tetiho pyramidu, která leží ve městě Sakkára, navštěvuje úplně minimum turistů. „Já byla uvnitř a byl to pro mě velký zážitek. Stropy jsou totiž vyzdobeny hvězdami a hvězdicemi, a když jí procházíte, tak máte nad sebou nebe. Tedy když si rozsvítíte,“ říká Zdena Sůvová.

Mumie zvířat v Dachla

V západní poušti jsem viděla několik oáz, které byly hodně rozdílné. Nejvíc ji zaujala oáza Dachla. „Je to hodně těsné, rozpadající se městečko postavené z nepálených cihel. Působilo ale jako bludiště.

Čtěte také

Za městem jsou pak středověké muslimské hrobky a mumie domácích zvířat. Tak velké býky jsem ale v životě neviděla,“ svěřuje se.

V této západní poušti ale viděla i kosti divokých zvířat jako třeba gazel. V bývalých římských pevnostech zase objevili kosti domácích, ale i dravých ptáků.

Miliony mumií v Sakkáře

„V podzemí Sakkáry jsou miliony zvířecích mumií, pocházejí z dob uctívání zvířat. Najdete tam psy, kočky, ibisy. Mumie zvířat totiž byly často ukládány do hrobů lidí. Třeba takoví draví ptáci byli symbolem boha Hora.“ Zajímavý nález mumie myši objevili u jednoho kněze.

Egyptská mumie v Louveru

Narazili i na mumii býka, tedy jen na jeho rohy. „Dostat se ale k němu byl docela problém. Než jsme se dostali k tělu, museli jsme odstranit šest až sedm laických mumií, které ležely přes býka. Trvalo to docela dlouho, skoro čtyři dny. Nakonec ale tělo moc dobře zachovalé nebylo,“ dodává.

Zkažení Egypťané?

Do Egypta jezdí Zdena Sůvová už od roku 2007, může tedy srovnávat. „Myslím si, že místní jsou hodně zkaženi turisty. Třeba v centru, kde jsou velká tržiště, jsou ceny desetkrát větší než jinde. A nejsou ochotni smlouvat, což je na Egypt hodně nezvyklé.“

Vypráví i příběh, kdy jeden z dělníků přivedl na naleziště své asi sedmileté dítě, které se ten den poprvé ve škole učilo angličtinu. „A místo obyčejného pozdravu ji učili ´give me money´, tedy dej mi peníze.“

Tak vypadá cestování archeologické výpravy v Egyptě, resp. přestávka

Jak to vypadá na Vodní hoře? Co znázorňují rytiny a malby, které tam našli? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , kko
Spustit audio