Václav Malý: Velmi mě mrzí, že papež František nepřijal kubánské obhájce lidských práv! Byla to velká chyba

2. říjen 2015

Poslední cesty papeže Františka vzbudily velké emoce. A to jak ty kladné, tak záporné. Světící biskup pražský velmi hodnotí jeho návštěvu USA, naopak na Kubě se mu to až tak nelíbilo.

„Velmi mě mrzí, že oficiálně nepřijal obhájce lidských práv, tedy Dámy v bílém,“ říká Václav Malý. Sám se snaží lidská práva obhajovat na každém kroku.

„Jejich setkání mělo proběhnout jen tak mimochodem, jako že se potkají. Ale František měl svou návštěvu Kuby tímto setkáním podmínit. Na takové jednání říkám ne.“ Dámi v bílém je kubánská katolická opoziční skupina. Nejde prý o stoupence agrese a nenávisti. A situaci na Kubě zřejmě nevyřeší.

Kritici církve

„Ale mají hlas, který je slyšet a mají mít i papežovu morální podporu.“ Jsou to příbuzní obhájců lidských práv a politických vězňů. V Havaně pořádají své pravidelné nedělní pochody po bohoslužbách a kritizují místní vedení církve i kardinála Ortegu. Místo nich se papež setkal s prezidentem Raúlem Castrem.

Ten podle Malého církev potřebuje. „Je to totiž organizace, která vždy bude trvat, aby při uvolňování napětí ve společnosti nedošlo k nějakému násilí. Totiž, když je někdo takto dlouho v izolaci, tak se dají nepokoje předpokládat. Tohle byla Františkova chyba, nemohu si pomoci!“

Čtěte také


František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires (Argentina). Je 266. papež katolické církve, římský biskup a suverén státu Vatikán. Zvolen byl 13. března 2013. Stal se prvním papežem pocházejícím z amerického kontinentu.

Papež má dar řeči

Malý ale rozhodně kladně hodnotí papežovy kubánské projevy. František nabádal k pěstování sociálního přátelství a zdůraznil Boží i světskou něhu, která nám dnes ve společnosti chybí. Nejde přitom prý o nějakou citovou rozplizlost, ale křesťanský postoj člověka k člověku.

Malý taky obdivuje papežovy slogany. „Je to velmi obdivuhodné, jak dokáže vše říct pár větami.“ Návštěva papeže na Kubě byla už třetí, a to se stane málokteré zemi. Třeba projev Františka v americkém kongresu byl naopak úplně první v historii.

První návštěva kongresu

V USA prý František neřekl vlastně nic úplně nového. Ale dokázal spojit duchovno a politiku. Připomněl Desatero a biblickou postavu Mojžíše. „Taky řekl, že nemůžeme podlehnout redukcionismu, kdy člověk vidí jen své ideje a plány, ale vidět musíme i ty druhé,“ rekapituluje Malý.

„Lidé by neměli pěstovat a trvat na svých často vyhrocených postojích, ale hledat společnou řeč.“ Dnešní člověk prý často neslyší, nevidí, je líný přemýšlet jinak. Přitom by se měl učit celý život. Biskupovi taky vadí zažitý způsob uvažování, podle kterého ten, kdo se mnou nesouhlasí, je nepřítel.

Proč jsme slepí?

„A to samé platí při zneužívání víry, kdy se vyhrocují vztahy mezi současnými náboženstvími. Všichni říkají, my jsme ti praví. A to je dost nebezpečné,“ dodává.

Papež František

Proč je dnes člověk hodnocený jen podle výkonu? Jak se dívá na růst počtu křesťanů v Číně a na naopak skomírající víru Evropy? A proč jsou naši senioři tak osamělí? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio