Přepis: Jak to vidí Andor Šándor – 21. října

21. říjen 2015

Hostem byl Andor Šándor.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Hezký den a příjemný poslech přeje Miroslav Dittrich. Hostem dnešního pořadu Jak to vidí je generál Andor Šándor, v současné době poradce v oblasti bezpečnosti. Dobrý den.

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Hezké ráno přeji.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Pana Šándora, pro upřesnění dodám, bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby, se zeptám mimo jiné na to, zda mohou mít tajné služby aspoň tušení, kdo všechno jsou lidé, kteří proudí do Evropy už několik měsíců po desetitisících. A také se zeptám na některé staré vojenské triky, které se zdají být najednou tak účinné. Pane generále, začnu ale jednou čerstvou aktualitou. V noci nebo brzo ráno schválil slovinský parlament návrh zákona, který umožňuje armádě pomáhat při ostraze hranic. Mě by zajímalo, proč vlastně musí některý stát evropský vůbec přijímat zákon na to, aby svoji armádu mohl poslat na hranice? Proč to tak je?

Čtěte také

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Tak armáda není primárně určena k tomu, aby pomáhala policii k vnitřní ochraně pořádku, její legislativní vymezení je ne k ochraně hranic, ale k obraně hranic, což je rozdíl. Obrana hranice je bojová činnost, ostraha hranice je potřeba brát jako policejní činnost a v té ta armáda bude asistovat té policii, kdy ten hlavní, kdo rozhoduje, je policista a vedle něj bude příslušník armády. A pokud takovouto věc Slovinsko nemělo už dříve v legislativě, tak jako demokratická země logicky takový zákon přijmout musí a asi to udělala podle, podle potřeby. Mě spíš na tom zaráží to, jak ty země se brání, byť Evropská unie cosi říká, ale jednotlivé členské země se prostě brání, protože vidí, že to prostě ten systém nefunguje a to mě prostě jaksi vzbuzuje obavy, jak to bude dál. Jestli skutečně ta obrana té Evropské unie se vlastně nezparcelizuje mezi jednotlivé státy a ono se to vrátí do té původní idee nějakého schengenského prostoru, který někdo chrání. Zatím je zcela evidentní, že schengenský prostor nefunguje.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Máte pravdu, že stále jsme jaksi v Evropské unii v jakémsi velkém v uvozovkám soustátí a najednou máme pocit, že každý stát je zoufale sám. Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko.

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
No je pikantní na tom to, že Řekové nechrání Schengen, vpouští lidi do Evropy, každý den připlave z Turecka 8 tisíc běženců. Italové také zrovna nejsou zpoceni, jak by chránili Schengen. A když Maďaři ho jdou chránit, tak jim to všichni vyčítají. Takže tady je taková zvláštní schíza v Evropské unii o tom, kdo vlastně co má dělat. Takže myslím si, že tohle to skutečně vyžaduje nějaké urychlené řešení ne v podobě nějakého summitu, ale v podobě nějaké akce.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Když jsme mluvili o té ostraze hranic například Slovinska, armáda, policie, také některé státy Evropské unie mají ještě další ozbrojenou složku, četnictvo, třeba ve Francii je to Gendarmerie, v Itálii Carabinieri, také Rumunsko má myslím žandáry. Co je to vlastně za ozbrojený sbor četnictvo? Je to policie nebo vojsko?

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Ono to má takovou trochu jiné postavení. Oni mohou být nasazeni i do nějakého typu akce, která se může blížit bojové činnosti. Carabinieri italští jsou pod pozemním vojskem italským, mají asi 110 tisíc příslušníků, respektive to číslo, které čerpám z doby, kdy sem se tomu jako více věnoval. Já se této věci tolik nevěnuju. Ale je to silná složka, v Itálii carabinier je prostě v Carabinieru je prostě šéf toho města, jako nechci to jakoby přehánět, ale oni mají ty carabiniery rozmístěné kompletně po celém území a vedle té městské policie tak plní tu roli ostrahy toho vnitřního pořádku, ale je to trochu víc než jenom policie.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Ano. Do zemí Evropské unie už letos přišlo třičtvrtě milionu běženců. Mají evropské tajné služby nějaké informace o bezpečnostních rizicích? Samozřejmě jsou různé spekulace, říká se třeba, že mezi těmi uprchlíky je jedno, dvě nebo nevím kolik procent jakýchsi spících agentů. Je to, je to jenom strašení, nebo na tom může být i nějaký, něco pravdy?

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Podívejte, já jsem několikrát říkal, že Abú Bakr Bagdádí se musí tetelit potěšením, když nic nedělá a celá Evropa se uměle třese strachy, že jsme zaplavováni hordama džihádistů, kteří odchází z Islámského státu. Já to nebezpečí nechci bagatelizovat, já netvrdím, že sem nemůže nikdo přijít, kdo by nás tady mohl poškodit, ale Islámský stát má nějakou geografickou podobu, kterou vojensky brání. On je konfrontován útoky Kurdů, útoky jiných organizací, třeba An-Nusrá je konfrontován leteckými údery. Teď navíc ještě ruskými údery. Neumím si představit, jaké, jaký význam, jako skryté kouzlo z hlediska vojenské taktiky by bylo oslabit vlastní bojovníky a posílat je do Evropy. On potřebuje ty lidi tam, protože skutečně čelí tomu problému, že ten stát přece jenom není schopen udržet v těch hranicích, v jakým ho měl od začátku bombardování Spojenými státy, tak se to území snížilo asi o 1/3, ale pořád mají pod kontrolou asi 9 milionů osob, což není zas tak malá státní entita, takže to, to zcela nepochybně mi nepřijde úplně, úplně logické, aby to dělal. Navíc on v rámci té ideové dimenze toho Islámského státu, která daleko přesahuje geografické hranice, má už dost podporovatelů, stoupenců a těch, kteří k němu vzhlíží. Ti mohou představovat to hlavní nebezpečí, protože ti jsou už tady etablováni a mnohdy i někdy prošli výcvikem a podobně. Do jaké míry zpravodajské služby, vy jste řekl tuší, já si myslím, že tušíte hodně málo. To by bylo skutečně nedostačující, ale na druhou stranu ten exodus je obrovský. Navíc to není jenom exodus Syřanů, ale Libyjců, ale jsou Eritrejci, Pákistánci, Afghánci, ale bohužel i Albánci, lidé ze země, která je členskou zemí Severoatlantické aliance, Kosované a podobně, takže ten pelmel lidí je obrovský, což ukazuje celkem jednoznačně, že to nejsou jenom lidé, kteří utíkají z míst válečných konfliktů, že to nejsou lidé, kteří se bojí i svůj život, a jsou to lidé, kteří jdou za lepším, já jim to nevyčítám, já to jsem schopen pochopit, ale na druhou stranu nikdo nemá nikde zákonné právo na lepší život.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Vy jste řekl Abú Bakr Bagdádí, myslím, že to byl on, který na jaře prohlásil, že připravuje něco, co, proti čemuž bude útok na newyorská dvojčata 11. září maličkosti. Tak nevím, co tedy připravuje, ale ...

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Já si osobně nemyslím, že je každé prohlášení potřeba brát vážně, je třeba s tím samozřejmě počítat, ale nejsem si jist, že dnes je možné opakovat akci z 11. září s těmi 4 unesenými letadly a to si nemyslím, ale že mohou někde udeřit, že mohou někde uškodit, to je pravda, ale primární zájem a primární věc to, co dělá Islámský stát, je boj mezi šíity a sunnity. Vlastně Islámský stát do značné míry získal tu velkou podporu, protože přišel na pomoc sunnitským kmenům. Byly utlačovány bývalou vládou Nurího Malikího, iráckého premiéra, který prostě nepochopil, že nelze ty lidi zase je trestat, potlačovat jenom proto, že to dělal Saddám Husajn, jim tam prostě to pravidlo, že se to oplácí krvavě, je prostě hrozné, ale on to nepochopil a takhle se dostal do situace, ve které ten Irák je.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Často se lidé ptají, proč je mezi uprchlíky tak vysoké procento mladých mužů, říká se až 85 %. Maďarský premiér Viktor Orbán dokonce prohlásil před nedávnem při pohledu na masy těchto mladých mužů, že vypadají jako mladá armáda. Co si o tom myslíte?

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Tak eufemisticky se to tak třeba říct dá, ale jako těch důvodů bude asi hodně. První ten důvod, když ti mladí muži vědí, že na Západě platí zákony o slučování rodin, tak oni jsou zdatní, budou vybraní, mají peníze, nebo se na ně vyberou a oni tu cestu, která je často nelehká, tak oni ji jaksi podniknou, a potom, když přijdou do země, kam chtějí jít, tak se prostě legálně požádají o sloučení rodiny a takže to má určité racio. Mohou mezi těmi mladými lidmi být samozřejmě Syřané, které, kteří prostě nechtějí už dál bojovat, nechtějí být zverbováni do Asadovy armády, on už má velké problémy, protože z té šíitské alávistické populace už ty mladé ročníky do armády hodně zdecimoval a oni se už prostě nechtějí podílet na té válce, která stála statisíce životů a bohužel ještě stát bude. Ale pak tam jsou mladí lidé z celé škály zemí, které jsem vyjmenoval. Ono na první pohled, možná také někdy záměrně jaksi médií sejmuté části exodových pochodů, a to vypadá, že jde jenom o mladé zdravé lidi, kteří mají mobily, kteří mají peníze a jednoznačně se dožadují jaksi svého cíle putování. Ale je tam i poměrně dost žen a dětí, takže já bych to úplně neglajšátoval v tom, že se jedná opravdu jenom o mladé lidi.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Tady začíná přicházet několik dotazů, já bych se potom k nim vrátil, ale ještě bych se vás zeptal, pane generále, na jednu další věc. Lidové noviny před pár dny citovaly kardinála Dominika Duku, který na Národní svatováclavské pouti uvedl, že je třeba vyzvat mladé utečence muže, aby bránili své domovy. Příkladem jim mohou být naši mladí muži, kteří opouštěli země okupované nacisty, aby se připojili k zahraničním armádám na západě i na východě a osvobodili naši vlast. Myslíte si, že je něco vůbec možného minimálně se zeptat těch mladých Syřanů například nebo jiných utečenců, jestli s něčím takovým by třeba vůbec teoreticky počítali?

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Já nevím, kdo se jich zeptá a kde se jich zeptá. Když už jsou tady, tak já myslím, že ne, ale jsou přece místa, na kterých by se takto působit dalo. Jestliže ve čtyřmilionovém Libanonu žije milion Syřanů, to je potřeba, aby si Češi uvědomili, že my jsme tu hysteričtí z 5 tisíc uprchlíků, máme 10,5 milionů lidí a jsme relativně ne chudá země, tak Libanon je na tom podstatně hůř a přesto to nějakým způsobem snáší. V Turecku v těch táborech je také velkej počet Syřanů, ale evidentně nikdo takto jaksi, jaksi neuvažuje. Já si myslím, že tahle paralela je asi neuskutečnitelná, byť já jsem příznivec toho, abysme vzali syrské ženy a děti, dali jim dočasné, dočasný azyl a muži ať si tu svobodu vybojují, ať teda jaksi tam bojují. Jenže problém je, že když mluvíme jenom o Asadovi a syrské opozici, my skutečně máme tendenci, já teda ne, ale říkáme jako, že to je boj zla s dobrem, jenomže on to není boj zla s dobrem, ona podle mě ani žádná umírněná opozice, co je umírněného na tom, že opoziční vojáci trhali syrským vojákům srdce z těla a podobně? Já na tom nevidím nic, nic umírněného. A tak je to, ono je to velmi nepřehledné, protože je to na základě těch kmenů, různých etnik a náboženství. Tak udělat z toho něco homogenního, a navíc si úplně nemyslím, že tak, jak spojoval český odboj spojoval nacistické Německo, tak se to úplně dá říct o Asadovi, protože Asada podporují třeba křesťané, podporují i jiní, jiní obyvatelé, protože se bojí těch druhých ještě více.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Tak je tady dotaz pana Milana Březiny: "Dobrý den. V pětici Čechů unesených v údolí Bikáa v Libanonu byli odborníci, kteří rizika znali a věděli, že Česko zadržuje členy místních klanů a chce je vydat do Spojených států. Přesto do Libanonu odcestovali bez konzultací s českým ministerstvem zahraničí a tajnými službami. Nemyslíte, že bychom pro, proto, pro tuto skupinu neměli dělat nic a v žádném případě neustoupit z předání v Česku zadržených Libanonců do Spojených států?"

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Tak za prvé já nevím, jestli nic s nikým nekonzultovali. Já osobně mám pochybnost o tom, jak dva novináři z Jindřichova Hradce jedou dobýt svět investigativní žurnalisticky, toto mám jakoby pochybnost. Při vší úctě samozřejmě. Přítomnost, a dnes už to nikdo nepopírá, příslušníka Vojenského zpravodajství předpokládám, že nebyl nahodilý avanturistický čin, že se rozhodl a odjede do, do Libanonu. Myslím si, že naopak, protože zřejmě byl vyslán na tuto misi, tak ta pozice toho státu se podstatně zhoršila, protože tady má stát povinnost, pokud ho tam poslal, udělat maximum pro to, aby ho dostali zpátky. A že to nebude jednoduché, že to bude naopak složité, že věděli zcela nepochybně, kam jedou, protože údolí Bikáa je jedno z nejnebezpečnějších míst té oblasti, že tam působí řada teroristických organizací, počínaje Hizballáhem, který má samozřejmě navrch, ale jsou tam teroristické buňky, které už několik let buduje a financuje Saúdská Arábie a podobně. Takže to zcela nepochybně byl krok velmi nebezpečný od těch lidí. Já nevím, jestli dobrodružný nebo nezodpovědný, protože skutečně nevím, jaké bylo zadání, když to řeknu v uvozovkách, té skupiny. Je samozřejmě jasné, že by si lidé měli uvědomit, že možností státu jakkoli, komukoli v takto nebezpečných místech pomoci, jsou krajně limitované a ne vždycky musí skončit úspěchem jako v případě těch dvou dívenek, které se někdy v březnu, nebo já si přesně nepamatuju, vrátily z toho dvouletého zajetí.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Děkuji. No a pak je tady spíše poznámka paní Věry, paní posluchačky Věry: "Konečně rozumné slovo, škoda, že vás neslyší paní kancléřka a vítám vás v pořadu Jak to vidí."

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Děkuji.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
No a pak tady ještě posluchač Petr Rádl, ten píše, že: "Pan generál špatně generalizuje Řecko a Itálii, špatně chrání Schengen, ale Maďarsko uzavírá hranice na všechny strany, včetně zemí Evropské unie. Evropská unie je bohužel moc demokratická a nechává státům dělat, co chtějí. To je důsledek té fanatické snahy pana Klause, ODS, že jsme ztratili suverenitu, tak teď vidíme, že nemluvili a nemluví pravdu." Co na to říct?

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Víte, já bych řekl, tento rok proběhly tři nebo už s minulým rokem tři vážné krize. Byla to ukrajinská krize, krize řecká a migrantská. Když se podíváte, jak se řešila ukrajinská krize, tak tam jsme příliš neviděli předsedu Evropské komise, či baronku Ashtonovou a podobně, ale jezdil tam Hollande s Merkelovou, dokonce nebrali ani Camerona s sebou, a tam evidentně se snažili řešit ten problém, aniž by příliš obtěžovali Evropskou unii jako takovou. Pokud šlo o řeckou krizi, tak to bylo stejné. Tam samozřejmě hodně šlo o to, zachránit těmi půjčkami německé a francouzské banky, ale situaci, kdy máme migrantskou krizi, tak státníci z Evropské unie říkají, že Evropská unie nic nedělá. Prokristapána, přece není Evropská unie a pak Německo, Evropská unie a Francie. Dokonce Evropská unie a Česká republika. Ne, to jsme my, přece jsme Evropská unie. Tak je potřeba říct, že my nic neděláme. Ne, že Evropská unie nic nedělá. Já můžu říct, že Evropská unie nic nedělá, protože já nejsem členem žádného orgánu. A proto si myslím, že a teď vidíte, že Merkelová a Hollande to nechávají na Evropské unii, protože si neví vůbec rady. A navíc ta, protože Evropská unie už je příliš veliká, na této krizi je to evidentní, příliš veliká, má příliš diferencovaných zájmů, proto není schopná se dohodnout na nějaké společné bezpečnostní, obranné, zahraniční politice, protože evidentně se není schopná shodnout na těch všech zájmech tak, aby vyhovovaly všem. A pokud jde o ochranu Evropy proti migraci, tak tam je samozřejmě potřeba přibrat ještě země, které sousedí s Evropskou unií. Bez nich to prostě nepůjde. A se ukazuje, že se dobře jaksi vyrábí papíry, ale jejich realizace, ať se na mě nikdo nezlobí, ta silně pokulhává, bohužel.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Tak já se ještě vrátím k těm, k té situaci, která je na Blízkém východě a v dalších zemích. Co říkáte používané vojenské taktice? Islamisté najednou se vrátili k některým starým osvědčeným trikům, řekněme. Já jenom pro příklad uvedu, v Sýrii zastavili v uvozovkách stavidla přehrady na řece Tigris, aby potom ji mohli snáze přejít. Nebo v Iráku využili minimálně jednou taktiku útoku při písečné bouři. Anebo afghánské město Kundúz dobyli Talibanci starým slavným trikem pomocí de facto Trojského koně, protože při nějakých slavnostech vstoupilo do města mnoho desítek, možná stovek mladých mužů, ze kterých se po týdne vyklubali Talibanci. Tedy jako kdyby najednou staré osvědčené vojenské triky byly účinnější než možná moderní zbraně.

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
A tak teď jste to řekl, protože ten Islámský stát, který se odhaduje, že má celkem asi 25 tisíc bojovníků, tak já přesně nevím, kolik má irácká armáda, ale jsou to divize v řádech, což jsou možná desítky nebo statisíce vojáků vyzbrojení americkou technikou. Američani dali irácké armádě zbraně za 25 miliard dolarů. A proti nim stojí odhodlaní, krutí, bohužel v uvozovkách cílevědomí napůl zločinci, kteří vědí, co chtějí, a protože vědí, že proti nim stojí poměrně velká palebná síla, tak jí prostě eliminují těmito věci. Prostě najednou, protože oni vědí, že ti Iráčani v tom Chamsinu v té písečné bouři prostě nevylezou, budou někde zalezlí a oni prostě do toho jdou. A to jsou věci, které se děly po staletí. Vždycky ten slabší, ale chytrý využil jiné možnosti, kterou prostě tu velkou armádu dostal. A já myslím, že to není nic, co by ani do budoucna se nepoužívalo. Myslím, že to je po staletí prověřená metoda.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
A myslíte, že může hrozit i jiným armádám třeba na, na evropském kontinentu nějaký takový útok tohoto typu?

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Já si nemyslím, že v Evropě je něco takového, něco takového hrozí. Pokud vždycky budete bojovat s nějakým gerilovým uskupením, s lidmi, kteří mají ne příliš vojenskou strukturu, mají jiný typ zbraní a podobně, tak budete vždycky počítat, že budou hledat, jak tu vaší převahu v té technice bojové, prostě eliminují chytrostí, nápaditostí a odhodláním.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
V posledních dnech probíhá v Izraeli jakási třetí intifáda. Palestinci útočí na lidi na ulicích svými noži. Proti takové hrozbě, jak už jsme taky řekli, se vojenský i bezpečnostně vyspělý stát neumí bránit. A teď se zeptám - mohli izraelské tajné služby předpovídat něco takového, když na internetu například jsou k dispozici instruktážní filmy s návody, jak si opatřit nůž, kam bodnout a podobně?

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Pokud jde o stát Izrael, já bych v té kritice schopnosti těch tajných služeb byl velmi opatrný. Izrael má vnitrostátní problém už spoustu let, možná 150 let, co vlastně to soužití na tom palestinském území na tehdejší Palestině bylo komplikované. Vezměme, že za posledních 80 let se zvýšil počet Židů na tom území z 200 tisíc na 6,5 milionů. Oni mají pocit oprávněný, že se vrací do toho místa, kde přišli před 3 tisíci lety, ale od ustanovení jejich států vlastně jsou neustále v nějakém válečným konfliktu. Těch válek s Egyptem a podobně. Je řada, všimněte si, že Izrael nijak nevystupuje vůči Islámskému státu, protože to teď není jeho eminentní nepřítel. Nepřátel má spoustu. A myslím si, že základní problém vůbec toho soužití v Izraeli je obrovská nedůvěra Palestinců vůči Židům, a Židům vůči Palestinců. Ta nedůvěra těmi boji, těmi mrtvými se jenom zvyšuje, ta se nesnižuje. A aby skutečně někdy mohli přemýšlet o tom, že budou žít v nějakém společném soustátí nebo něco podobného, tak se tato úroveň musí snížit, ta důvěra tady se musí nastolit. A ty tajné služby skutečně mají velké problémy to všechno obsáhnout. To by opravdu každý druhý občan Izraele musel být buď příslušník tajné služby nebo policie, aby se to dalo, aby se to dalo zvládnout. Navíc jednak Západní břeh a Pásmo Gazy jsou prostě každé pod jinou vládou, že jo, a ta, ta schopnost tam ty lidi jakkoli kontrolovat a řídit, navíc jsou ve značné chudobě, že jo, a podobně. Oni vlastně trpí tím, těmi spory s Izraelci, tak to samozřejmě vyvolává řadu konfliktů. Ale řekněme si, že i na izraelské straně jsou provokatéři. To není jenom, že by byli provokatéři Palestinci. Takže vinit jenom, jenom Mosad nebo Šin Bet nebo to prostě si myslím, že by nebylo fér. Já si naopak myslím, že kdyby nebyly tak kvalitní, jak jsou, že těch problémů, těch vybuchlých autobusů, co jsme byli svědky v minulosti a prve, že by bylo podstatně víc.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
K izraelské situaci bychom se mohli, mohli bychom se o ní bavit ještě déle, ale teď přišly další dotazy. Například posluchačka Švecová píše, že: "Mám z toho všeho, co se dnes děje, taky strach jako hodně lidí u nás, jak jistě víte. A když tak snadno říkáte, že ve čtyřmilionovém Libanonu je milion Syřanů a nedělají z toho problém, ale my děláme problém s 5 tisíc migrantů, vždyť přece Libanonci a Syřané jsou si rozhodně podobnější než Češi a různé arabské národnosti. Co z toho všeho bude do budoucna? Vrátí se pak nazpátek? Já nechci, aby se český národ jednou rozplynul v nějakého poloarabského a tak dále." Paní Švecová, co na to říct?

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Tohle by si zasloužilo poměrně dlouhé antré. Já bych se toho zase tolik neobával. Ono je to problém samozřejmě, ale bohužel tu máme lidi, kteří ten problém přehrávají. Ti lidi jsou skutečně vystrašení a jsou hlavně vystrašení proto, že nemají žádnou zkušenost s těmi lidmi. Já jsem žil v Anglii, moje děti chodily s velkým pelmelem různých dětí do školy, nikdy nebyl žádný problém. Moje dcera stále kamarádí s dvěma Pakistánkama z Londýna, Mára a Zára, a jejich otec tady párkrát byl s nimi, popili jsme spolu flašku vína. Jsou to lidé, kteří, ze kterých by nikdy nenapadlo, že by se nebyli schopni asimilovat, že by se nebyli schopni přizpůsobit. Samozřejmě jsou tací, kteří se nepřizpůsobí. U nás se to příliš paušalizuje. Na druhou stranu otevřená náruč Angely Merkelové je skutečně něco, co by nemělo být, protože nemůžete si pozvat někoho na večeři a říct mu běž se najíst k sousedům. To prostě nejde.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Generál Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby. Děkuji vám a přeji vám hezký den.

gen. Andor ŠÁNDOR, poradce v oblasti bezpečnosti
--------------------
Vám taky, na shledanou.

Miroslav DITTRICH, moderátor
--------------------
Zítra bude hostem pořadu Jak to vidí Jan Petránek, už se na něj těším, už jsme spolu hovořili, máme připravená zajímavá témata. Hezký den přeje Miroslav Dittrich. A ještě mám pro vás, vážení posluchači, jednu informaci. Od listopadu si budete moci tento pořad poslechnout v repríze také každý všední den od půl dvanácté večer. Přeji hezký den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Miroslav Dittrich
Spustit audio