Přepis: Jak to vidí Jan Petránek – 20. listopadu

20. listopad 2015

Hostem byl publicista Jan Petránek.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den a dobrý poslech u pořadu Jak to vidí přeje Zita Senková. Mám radost, že mohu v našem studiu přivítat Jana Petránka, publicistu. Dobrý den.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Dobrý den a hezký pátek.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme. Začne Západ a Spojené státy po útocích v Paříži komunikovat s Kremlem? Dojde konečně k vytvoření mezinárodní protiteroristické koalice? Bude naše bezpečnost na úkor našich svobod? Nejenom tyto otázky položím dnešnímu hostu. Radikál Abaaoud, strůjce nejenom pařížských atentátů ze 13. listopadu, byl zabit při policejním zásahu. Není to vlastně svým způsobem špatná zpráva v tom smyslu, že tolik hledaný nebezpečný terorista, tak dlouho, byl vlastně francouzským úřadům, pane Petránku, přímo pod nosem?

Čtěte také

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, byl přímo pod nosem, ale já bych dokonce řekl, říká-li se, že pod svícnem bývá tma, tak tentokrát to bylo pod bruselským svícnem, protože to byl člověk, který vlastně většinu své sítě měl v Belgii samotné, a to je něco, co mě velice překvapilo. A taky, že to trvalo 5 dní po tom osudovém pátku před týdnem, což byl nešťastný pátek 13., a 5 dní to trvalo, než zjistili, co a jak. A vzhledem k tomu, že v Bruselu má být hlavní sídlo rozvědky NATO, že tam má být vlastně největší databáze teroristů i v rukou politiků a vedení Evropské unie, tak si myslím, že tady jsou skutečně veliké díry, propastné díry v bezpečnosti. Ale víte, vzhledem k tomu, že třeba na Sinaji v tom ruském letadle bylo mnohem víc obětí, ovšem bylo to jedno letadlo, které spadlo v poušti. Zatímco, když se tohle to odehrálo v Paříži, tak to zasáhlo veřejnost. Víte, řekl bych, vzhledem k tomu, jak málo můžou provést ty teroristé, tak že se lidi příliš bojí. Jedna zpráva izraelské špionáže, která má největší přehled o tom, kde ti lotři vlastně různě sídlí, říká, že na jeden útok je až 800, původně se říkalo 500, teď se to zvedlo na 8, až 800 případů, kdy hrozí, aby vyděsily. Nenechme se vyděsit. Já bych řekl, nikdo nemá tolik síly, aby zastrašil celé národy, ale oni se o to pokoušejí a my tomu musíme vzdorovat už jenom tím, že budem dobře koukat kolem sebe, já nemyslím, aby každý špionoval toho druhého souseda, to vůbec ne, ale to, co je nápadné, to bychom měli vždycky zaznamenat a bránit se proti tomu. Já to nevidím tak černě, jak kolem toho bývají spory. Teďka náš premiér Sobotka se pustil do prezidenta, že šíří nenávist. Prezident si taky nebral servítky. Oba nemají pravdu, ani prezident, ani předseda vlády, když vyhrocují takovou tu emoci, že ten druhý ... Ti dva si představují tento stát a mají si spolu sednout a probrat to, ale ne navenek dělat, nezlobte se, já řeknu tyjátr.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vrátím se ještě k tomu pařížskému případu nebo k těm atentátům, například poradce ministra obrany Lukáš Dyčka v článku pro Lidové noviny v tomto týdnu píše o vlastně až zvráceném zájmu veřejnosti o teroristické útoky v Paříži. Upozorňuje na to, že vlastně nebyl, byť samozřejmě je strašná smrt těch 129 lidí, ale že nemá žádný skutečný dopad na mocenský potenciál Francie a že teroristé, ostatně, jak jste i teď, pane Petránku, řekl, útočí právě na naši mysl, na naši představivost a že teroristé mají v podstatě perfektní reklamu v médiích.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
To je pravda. Já jsem ještě hodinku předtím, než jsem přišel k vám do studia, se díval na Al-Džazíru, televizi, a tam zcela vyloženě říkají - my musíme psychicky zdeptat Evropu a svět. No, tohle je přesně to, co nesmíme dopustit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co bychom ale tedy měli dělat? Jak bychom měli postupovat? Je jasné, že potřebujeme tedy vůbec novou debatu, novou koncepci naší bezpečnosti?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Říká se, že tohle to je válka, je to válka a vždycky se generálové technologicky připravovali na tu válku, která už byla. Když si vezmete, jak strašnou sílu měl Hitler se svými armádami a že za 4 roky byl smeten a teďka, že od jara před 4 lety už začala ta syrská pumelice, tak to znamená, že tady je špatná strategie. Tady je nutné to, co jste říkala, že jste se chtěla zeptat, nebo to, jak to vypadá s koalicí. A zase se odvolám na tu nejchytřejší izraelskou špionáž, která tvrdí - podívejte, jak plukovník Warren za Spojené státy říká - my nechceme spolupracovat s Ruskem a nebudem koordinovat s Ruskem své úsilí. A zároveň z Izraele je slyšet, že Obama s Putinem se dohodli na tiché spolupráci. Čili kvůli americké předvolební kampani se říká - my s Ruskem nic nebudeme mít, chtít nic společného. A přitom to je dál. Ale jeden táhne čehý a druhý hot, a to není dobře. Tady je potřeba se vyrovnat s tím, co je skutečné zlo a nedělat takové ty politické tanečky kvůli předvolební kampani.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dojde tedy konečně k vytvoření mezinárodní protiteroristické koalice společně s Ruskem? Mnozí to interpretují jako vlastně diplomatické vítězství Vladimira Putina, který se v tomto smyslu vrací na tu scénu, když vidíme ty snímky, jak má hlavu vedle Baracka Obamy v turecké Antalyi na summitu G20?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Víte, není to vítězství Putina. Já v tohle tom operuju s jinými pojmy. Tady se dá říct, to Rusko bylo dlouhodobě vnitřně ohrožováno, nikdo tady nevěděl o tom, o čem vědělo celé Rusko, ale tady se to moc nepublikovalo, že třeba v Kazani, v Baškírii, v Tatarstánu se našli muslimové, kteří uřezávali hlavy pravoslavným popům. Tam ta situace byla děsivá. Putin se zoufale snažil nějakým způsobem najít vstřícnost k muslimům, proto vznikla v samotné Moskvě jedna z největších mešit na světě, kam se chodí takových 200 tisíc muslimů modlit, ale jaké je to vítězství, když tohle to Rusko, které dneska trpí ekonomicky a je jeho ekonomika dole, se rozhodne, že musí jít do války? To ... No, ono jde proto, že se chrání. Ale že by to bylo vítězství? No, politicky snad, ale pro mě je důležitější, jak to dopadá na vlastní obyvatelstvo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaká rizika nese právě, pane Petránku, ta angažovanost Ruska v tom syrském konfliktu?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, já si myslím, že tady Putin získává především, Rusové jsou velice na jeho straně. Teďka ty poslední průzkumy říkají 79 až 83 % Rusů je pro, protože oni cítí, že vláda dělá politiku, která je míní ochránit před tím narůstajícím problémem, který je v samotném Rusku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A nemění se to, nebo nemohlo by se to změnit v souvislosti s teroristickým útokem právě na to dopravní letadlo, kde zahynulo 224 lidí?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Určitě, určitě. To se musí projevit. A ještě bych přidal jeden argument. Ta ruská akce začala 31. října a v ten, v tu chvíli ještě Le Figaro, druhý nejčtenější časopis ve Francii, který zdaleka není levý, spíše reprezentuje skutečně to hlavní, co si Francouzi myslí, říká: "Proč těm Rusům nepomoct, vždyť jde i o nás?" A tady se ukazuje, že Le Figaro měl zatraceně velkou pravdu a okamžitě se do toho dostal a taky teďka tam Charles de Gaulle, letadlová loď tam pluje a ještě včera vyplula zase z Norfolku, kde jsem byl přímo na tom stanovišti největších amerických válečných lodí, odtamtud pluje Harry Truman, další letadlová loď. No, není myslitelné, aby Rusko, Francie a Spojené státy spolu nekoordinovaly to, co je potřeba. A tady se ukazuje, no, Harry Truman, to je 215 metrů, 215 metrů, vezměte si, jak malý je proti tomu fotbalový hřiště a 6 tisíc námořníků na palubě. Poslední ruské údery, které tam byly provedeny, byly provedeny dálkově, a to jak vypálené z lodí, tak ty křídlaté rakety a zároveň i ty dálkové bombardéry, o kterých tedy plukovník Warren říká - vždyť je to zastaralé, je to nepřesné. Není to pravda. Já si myslím, že ta přesnost je dostatečná na to, co ty snímky teďka, co jsem viděl na videu, ukazují. Rozbitá infrastruktura, zničená ropná pole, odkud plynuly miliardové zisky pro teroristy. Ale ještě jedna věc, která je důležitá, jak nedůsledně si počínal, bych řekl, civilizovaný svět, když najednou se v tom syrským konfliktu objevilo několik desítek tisíc japonských Toyot. Jak? Kdo je tam dopravil, když je to hlídáno? No, ukazuje se, že třeba i francouzská konzulka v jihozápadním Turecka pronajímala jachty pro uprchlíky, aby si plavali na Lesbos a další ostrovy, na ostrov Kos a tak dále. Čili tady někdo to vidí, jak to řekl Patrick Buchanan, jeden z nejchytřejších amerických politologů po Kissingerovi zřejmě číslo dvě z hlediska komentářů, tak tento člověk říká zcela jasně - my vedeme válku proto, aby byla dlouhá a zhodnotily se prodeje zbraní. No, to je něco, co je nepřípustné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jakým způsobem lze, pane Petránku, vést válku proti státu, který vlastně není státem?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Máte pravdu, protože všimněte si, mnohé poslední války od toho afghánského po ten irácký nikdo válku nevyhlašoval. Pokud šlo o ten případ mezi Ukrajinou a Ruskem, ani Ukrajina nevyhlásila Rusku válku, ani Rusko nevyhlašovalo Ukrajině válku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesto se válčí.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Přesto se válčí. Čili tady je nějaká veliká díra v mezinárodně válečném právu. No, ale to je současná situaci a všichni asi chápeme, proč to tak je. Je to jeden stupeň od toho, aby to nekončilo všeobecnou mobilizací. Tady by bylo potřeba víc tlačit na to, aby si uměli sednout za jeden jednací stůl. To neumějí. Vy se ptáte, jak se tohle dá porazit. No, určitě ne jenom bombardováním.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pozemní invaze?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Je zřejmě nevyhnutelná. Ale jak dlouho to bude trvat? Všimněte si, jaký problém měl Roosevelt než došlo k Pearl Harbor? Vždycky říkal - ne, my nechceme válku a do té války nepůjdem. A když vás k tomu někdo donutí brutálním terorem, aktem, tak pak do toho jít musíte. Jenže Obama, ten je v období takzvané chromé kachny, jak se odborně říká, když prezident končí svůj mandát a musí o všecko žádat Kongres. Ještě bych aktuálně připomněl, že teďka se čeká na prohlášení Bílého domu a jestli se podívám na hodiny, tak už asi 10 minut v Moskvě zahájilo, což je mimořádné, společné zasedání jak parlamentu, tak senát a čekají se důležitá usnesení. Čili, až my skončíme s naší debatou v 9 hodin, tak už bude možné se podívat na to, co Moskva vyhlásila.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, pane Petránku, že se přece jenom schyluje v těch debatách, v těch přípravách k té pozemní operaci a měla by více rizik, nebo ten přínos, pokud bychom vůbec mohli dát třeba na misku vah, pokračování toho bombardování? Jaký by mělo efekt? Jestli to by bylo efektivnější v té válce, říkejme ji, proti Islámskému státu nebo pozemní invaze se všemi důsledky, s tím, co by přinesla?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Já bych poradil, ale myslím si, že jsem dost velký laik na to, aby má rada byla přesná. Myslím si, že tady bude chtít použití té nejmodernější techniky, a to znamená napřed drony zmapují situaci, a pak přijde to, co zlomilo Němcům vaz, když začala druhá fronta, bude to invaze na několika místech, ale není to úspěšné a nebude to úspěšné, pokud se opravdu aspoň evropské síly, to znamená, Rusko a Francie za určité situace, kdy Američani můžou leccos dodávat nebo zajišťovat a informovat přes družice, ta bezprostřední spolupráce musí být vypilovaná a tady je nutné z technického hlediska říct, že toto centrum pro spolupráci Západu s Ruskem už je ustanovené přesně v Bagdádu, je to asi 40 kilometrů od Bagdádu, a tam bude vlastně ten štáb, který by to mohl řídit. Ale otázka je, na kolik se budou cukat různí američtí představitelé, kteří využívají už teďka tu předvolební kampaň k tomu, že paní "Fiory" říká: "Putinovi bych nikdy ruku nepodala." Naproti tomu Donald Trump nemá s tím žádné problémy a možná, že je to i budoucí americký prezident. Všecko je to velice rozehrané a já bych tady apeloval na rozum. Myslíte, že někdo bude Petránka poslouchat? Asi ne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Spousta lidí, minimálně našich posluchačů, pane Petránku. Jak je to ale s postojem Ruska aktuálně? Samozřejmě ten další vývoj nevíme, ale zatím také se staví docela vlažně k potenciální pozemní operaci.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, samozřejmě, Rusko tam nechce si pálit prsty, aby řekli - podívejte, oni sami. Bude-li dohoda, bude možné i společné akce, které by provedla Francie s Ruskem, je tu možnost i Číny, protože Suezským průplavem projely válečné čínské lodi přímo k Tartusu a k Latakii a to je tedy něco, co by mohlo tu fungovat, ale chce to dohodu. Bez jasného souhlasu podepsaného nikdo do toho nepůjde, protože každý ví, že by mohl být hned další den nařčen z agrese.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Skončí teror tím, pokud bychom porazili Islámský stát?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Určitě ne. Když, kdo si čte Masaryka, a já ho miluju i jeho projevy v rakouském parlamentu svého času, tak Masaryk tam velice podrobně třeba ve své knize Rusko a Evropa líčí, jak k teroru docházelo a že byl ten teror, ale ruský teror té doby chtěl to Rusko vytáhnout kupředu, což je vlastně veliká legrace. Teďka je to teror, kterej chce celý svět táhnout zpátky. Čili teror může mít různé motivy. Pamatujete, jak Fráňa Šrámek v jedné ze svých knih píše: "Praskla puma na Rusy, car se roztrhl na kusy. Policie carova, je z toho tumpachová. Věra Zasuličová postřelila Trepova a ten starý ruský pes, do Karlových Varů vlezl." To je písnička, kterou cituje ze své doby začátek vlastně ještě před první světovou válkou Fráňa Šrámek.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Sport dostal zásah přímo do svého srdce - těmito slovy hodnotil komentátor švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung zprávu z vyšetřování systematického dopingu v ruské atletice. Jaký je váš pohled na tuto celou kauzu, která, řekla bych, se docela zpolitizovala.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, to velice. Já jsem nad tímto tématem se trochu bavil a trochu smutnil, víc smutnil, než se bavil. Říkal jsem si, jestlipak přijdem na to, kdo vítězi ve Velké pardubické podal doping našemu koni a jak to poškodilo toho poctivého jezdce, který seděl na vítězném oři? Tak tohle to jsou věci. Doping je prolezlý celým světem. Fantastické úspěch, v uvozovkách úspěchy měla NDR. Tam dokonce i Rusové přispívali nebo Sovětský svaz ještě přispíval k tomu, aby atleti světa socialistického měli navrch před kapitalistickými atlety světa. No, musíte už jednou provždy říct, jak ten doping má vypadat. Vždyť tím, že si necháte okysličit vlastní krev a vrátíte jí potom injekcí zpátky, už to je doping. Je to nestydatost, že ti sportovci nemají tu čest říct - já budu soutěžit s tím tělem, který mám, a ne s jiným. Ale je to neřešitelné, to je neřešitelné, protože vždycky se najde někdo, kdo to pokrýval. A myslím si, že pokus o vyloučení Ruska je opravdu politikum. Tady Rusům vůbec nefandím. Spoustu věcí, ale když si vezmete ty tisíce případů, teďka ten obludný případ Kenye, protože tam to bylo největší, tak já si říkám - buďto odebereme před samotným závodem vzorky a některé na start pustíme a některé ne, protože jiné řešení nevidím. Ale potom to řešit, to je pozdě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V jednom komentáři jsem mimo jiné četla, že by bylo například řešením odejmout antidopingovou kontrolu národním atletickým federacím a zkompromitovaným nadnárodním úřadům, když se podíváme třeba na fotbalovou federaci FIFA.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
To jistě, ale v každým případě bych, až budou ty vzorky analyzovány, připustil, aby každý národní svaz měl kontrolu, jestli není ten dopingový problém z té druhé strany zveličován, anebo zda nejde o podfuk z té strany, která si myslí - vždyť to víte to, prosperuje u nás firma a najednou se dostane do konkurzu kvůli tomu, že někdo tu firmu chce potopit, no, v atletice je možné totéž.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nejenom v atletice. Když se podíváme na cyklistiku.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, samozřejmě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co za tím je? Je za tím honba za ještě lepším časem, výsledky, sponzoři?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Tady byste asi měla si posadit k debatnímu stolu a mikrofonu psychologa. Tady byl Höschl, asi Cyril Höschl vynikající člověk vám řekl svoje, protože je to v psychologii člověka, který všemi čestnými i nečestnými způsoby chce porazit někoho jiného.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ještě jedna otázka, která nás od paní Ivany vrátí k našemu hlavnímu tématu. "Ráda bych se vás zeptala, pane Petránku, jak vidíte představu, že by se Islámský stát dal porazit bez přímého nasazení bojových sil? Zda by nestačilo konat přes bankovní účty, hlídat obchodování s ropou, se zbraněmi, s dalšími komoditami nutnými pro přežití?" Tolik citace z e-mailu.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
To je výborný dotaz a výborný je právě proto, že ukazuje, že terorismus je nejenom, když jde o akt násilí, ale je to také celá síť existujících prostředků, jak provádět nečestné věci. Teroristy můžem porazit nejenom tím, že půjdeme přímo takříkajíc, když se dopustí zločinu, ale že jim budeme kontrolovat všechny přístupy, jak se dostat do společnosti a samozřejmě, že ty nejdůležitější ekonomické, finanční, ty jsou v první řadě na místě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Měli bychom třeba tady v Evropě, jak se debatuje ve Francii aktuálně, odebírat pasy těm radikálům, kteří se vracejí ze Sýrie, což byl ostatně případ i toho hlavního strůjce nejenom teda těch pařížských atentátů z pátku 13.?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No, samozřejmě v tom je racionální jádro. Vezměte si to, že teďka při té americké předvolební debatě vyvstala otázka - vydávat muslimům speciální pasy, kterými se musí, kdo je příslušník ke koránu, nějakým způsobem prokazovat, aby měli své vlastní občanské legitimace, což je pro Ameriku něco nemyslitelného, tam vám stačí přece jenom průkaz, že umíte řídit auto, že jo, a to nedostanete řidičák takříkajíc, když nemáte bydliště a práci. Já jsem to zažil v Americe, že jsem jezdil na český řidičák.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jan Petránek, publicista a komentátor, dnešní host Jan to vidí. Děkuji vám za vaše názory a budu se těšit opět za měsíc, pokud se nepletu, den před Silvestrem? Na slyšenou.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Asi tak. To bude veselé povídání o tom, jak je ten svět smutný. Děkuju vám a na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji. Těším se. Posluchačům přeji hezký den a v pondělí budu hovořit s Josefem Baxou, právníkem. Zita Senková se těší na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zis
Spustit audio