Erik Best: Když spojíte Zemana a Babiše dostanete Donalda Trumpa

15. prosinec 2015

Amerika žije prezidentskou volební kampaní. Nás to čeká za dva roky. Chce být ale Donald Trump opravdu prezidentem? A jak si vede Hillary Clintonová?

Republikánský kandidát Donald Trump svými výroky hodně dráždí. Naposledy prohlásil, že na území USA za jeho prezidentování nevstoupí noha muslima. Přitom má před sebou ještě primárky (nominaci vlastní strany). A republikánský establishment prý nechce, aby Trump byl jejich kandidátem.

Daleko přede všemi

„Donald Trump je takový náš Miloš Zeman a Andrej Babiš dohromady,“ říká americký novinář Erik Best. Velice dobře pochopil náladu v zemi a nabízí lidem jednoduchá řešení. „Jeho situace je teď opravdu příznivá. Ale je otázka, jestli mu to vydrží až do primárek.“

Každopádně každý, kdo ho až dosud podceňoval, asi dnes hodně lituje. Podle posledních průzkumů má 40% podporu voličů. Jeho největším soupeřem tak pravděpodobně bude demokratka Hillary Clintonová (aktuálně s 50% podporou), která zřejmě svými stranickými primátorkami projde.

Čtěte také

Století velkých vůdců

„Kdyby ale Trump opravdu vyhrál, bude se chovat úplně jinak, než dnes říká. On to ale teď opravdu myslí vážně a chce zavést nové zvyky. Právě proto se ho republikáni docela obávají.“ Jak se ukazuje, je 21. století (alespoň na Západě) opět stoletím velkých vůdců. Sílu má charisma.

„Možná to souvisí s tím, že nás čeká v budoucnu hodně krizí,“ říká Erik Best. Lidé to podvědomě tuší, a tak chtějí, aby je vedl třeba takový radikál, jakým je Donald Trump. Nabízí se tak otázka, co čeká nás v příštích prezidentských volbách. Asi záleží, jestli bude Zeman kandidovat.

Co čeká za dva roky Česko?

Miloš Zeman (vlevo) a Andrej Babiš

„Je ve své pozici pevnější než dřív. Velice dobře pochopil, jaká je ve společnosti atmosféra a že se lidé bojí uprchlíků. To ostatně pochopil i Andrej Babiš, který nemůže proti Zemanovi jít příliš tvrdě.“ Předseda ANO asi sám zvažuje prezidentskou kandidaturu. Zatím se ale kloní k Zemanovi.

Podle Besta tím chce hlavně „zvýšit svou kredibilitu a rating“. Je tak jasné, že české politické strany velmi brzy čeká vážné rozhodování, koho nominují. „Budou to mít ale hodně těžké. Třeba i proto, že naše společnost je hodně rozdělena už dnes, kdy Zemana podporuje zhruba polovina voličů.“

Kam kráčí Angela Merkelová a sní i Evropa? Zaslouží si ocenění časopisu Times nebo ne? A jak dopadnou parlamentní obstrukce kolem zákona o registračních pokladnách? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio