Přepis: Jak to vidí Ivan Kraus – 30. září

30. září 2016

Hostem byl spisovatel Ivan Kraus.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobré ráno a příjemný poslech přeje Karolína Koubová. Hostem dnešního Jak to vidí je spisovatel Ivan Kraus. Vítejte. Dobrý den.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Dobrý den.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč vrcholní politici utajují svůj zdravotní stav, či o něm přímo lžou? Co dnes pro Čechy znamená sv. Václav? A proč odkaz Václava Havla vzbuzuje tolik vášní? Nejen o tom bude v následujících minutách řeč. Přednedávnem se rozproudily opět velké debaty ohledně schopnosti Hillary Clintonové stanout v čele Bílého domu kvůli zdravotní indispozici při ceremoniálu k uctění obětí 11. září, kdy se jí podlomila kolena, následně to omlouvala kašlem, vzala si 3 dny volna a zase nastoupila plně do politického boje. Jak důležitý, pane Krausi, je pro vrcholové politiky obraz toho skálopevného zdraví?

Čtěte také

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, ukazuje se, že je to moc důležitý. Proč? Já jsem nedávno zrovna četl v německém Spiegelu, docela mě to zaujalo, docela hlubokou studii historickou o zdraví politiků, o té námaze, o tom stresu. Tam byly dokonce rozvrhy některých německých politiků z minulosti hodina po hodině a bylo vidět, co to často obnáší ta funkce. Zejména kancléř, předseda vlády, ministr a tak dále. A co mě tam zaujalo, bylo třeba, že Helmut Schmidt, posléze kancléř úspěšný německý nikdy se neprozradilo, až 20 let po odchodu z jeho funkce, že 100krát jaksi lehce či více omdlel a sice někdy na pár vteřin a někdy na pár minut. Dokonce jednou ve Francii u Giscard d'Estainga. Nikdy se nemluvilo o tom, že Helmut Kohl trpěl strašnými bolestmi, ale seděl na zasedání své partaje, protože mu šlo o to, aby byl opět jejím předsedou, nemohl si dovolit, byť byl po urologických zákrocích. Víte, tohle to je ... Proč? Z čeho to plyne? No, to plyne z toho, vox populi před chvílí jste řekla. Ono, lid, národ, volič, každý hledí na politika a okamžitě začne být jaksi podezřelý a má méně šancí, jestliže se zdá, že není dostatečně fyzicky připraven na ten maraton, na ten závod, a to se týkám, domnívám se, i té Hillary.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Řekněte mi, právě může ten fakt, že teď, byť nechtěte ukázala určitou křehkost, slabost, kterou předtím ale důsledně popírala, čili je tu ještě to, že vlastně jsem vám trochu neříkala pravdu o svém zdravotním stavu. Může to nějak zasáhnout a ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, tak já jsem se díval na ty, to, čemu říkají "pools" americké, to nemůžete, protože se protikladně ty průzkumy jsou protikladný, ale oni ti dva jsou velice těsně. Ona má více handicapů, ona má ještě jeden handicap, který je, spočívá v tom, a to se v Americe i ví, že je žena, protože dosud nebyla v tom úřadě, v tom Bílým domě nebyla žena.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Což druhou stranou bývá prezentováno zase jako pozitivum.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, jo, ale u koho, že jo? U těch mužů takových těch hranatějších řekli bychom, ale to může být i dělník, to může být odborář, to může být chlapík z ocelárny, tam u těch žen může mít sympatie nebo větší, u entuziastů taky, kteří budou říkat - jé, konečně máme tady holku, že jo, paní, ale u některých zase naskočí tenhle syndrom má na to a navíc je to ženská. Znáte přece ten pocit mnoha lidí, kterej je naprosto falešnej, jé, ženská za volantem. Já to v tom cejtím. To ironizuju, ale je to nesprávnej názor, je to volovina, řekněme to česky, nicméně to existuje. To známe i tady, ženská za volantem.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A proto tedy asi to, když se cílí na její kondici, je jiné, než když se cílí třeba na kondici Donalda Trumpa, jehož třeba záznamy o cholesterolu jsou také známy, takže ony to využívají opravdu obě strany a zdraví budoucí hlavy Spojených států je tématem číslo jedna, ovšem zajímavý mediální obrázek o své kondici podává určitě i ruský prezident Vladimir Putin. Potápí se pro naaranžované amfory, nechává se fotit do půl těla nahý se zbraní. Působí to nějak, pane Krausi, na lidi?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Působí to, teď budu přehánět, průzkumy říkají 80 % ruských občanů je rádo nebo je spokojeno s tím Putinem. Přesně, jak jste se toho dotkla, to je ta druhá strana tý mince. On ten Putin, když tam ho vidíme, jak se potápí a jak zápasí v judu, teď nevím, jestli vyhraje opravdu nebo jestli ten druhej jaksi je předem informován - hele, ne abys byl dneska moc dobrej, protože náš Putin musí vyhrát. To nevím. Tam ta fyzikalita toho, to samcovství, chcete-li, že tam zase hraje roli, jo. A co mě teda bohužel se moc nelíbí, když vidím snímky 20letých děvčat s nápisem "Náš Putin", "Můj Putin", "My Putin", jo, na tričku. Já si říkám, on hraje na tyhle ty, on hraje na víc věcí, že jo. On v podstatě se opřel lehounce o pravoslaví, pak zase judo, pak box, nebo já nevím, pak střílí, jak říkáte, a pak zase vyjde tím pozlaceným sálem, a to vše, to je zas ta pompa, jo. Víte co, ono, abych byl spravedlivej, ono je to v nás, je to v lidech, že jo. Vždyť my u nás třeba nemůžeme zapomenout, že Tomáš Garrigue Masaryk jezdil na tom bílým koni, že jo. Od té doby nikdo na koně nesedl. Někteří jsou rádi, když se dostanou do vozu, ale máme to v tom, v tý legendě, že jo. Já proti tomu nejsem.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A když je, promiňte, pane Krausi, ta legenda vlastně demaskována, když se třeba ukáže, že jde opravdu o předem zaranžované divadýlko, nemůže to nakonec přece jen tomu, kdo hrál tu ústřední roli v té legendě, uškodit, protože zdá se, že to nakonec pak tak stejně vyšumí a v případě Vladimira Putina se zase objeví někde velice svalnatý a jede se dál?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, bude-li jiný zápasník, chceme říct, ale je tam, je tam jistý primitivismus, to je prostě nepochybný a je to bohužel, že jo, protože ta politika, ta správa věcí veřejných, ta vůbec nestojí na tomto. Náš Václav Havel tedy, nejen, že by nesedl na koně, ani by nezápasil. Jestli s něčím zápasil, tak, aby přestal kouřit, když byl těžce nemocnej, že jo. A my dobře víme, že ta síla nebo ta schopnost toho člověka, kterého jsme zvolili, spočívá v něčem úplně jiným.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak třeba to téma zdraví prezidentských kandidátů či vrcholných politiků rezonovalo ve Francii? Bralo se to tam nějak v potaz? Asi úplně jinak než třeba v Americe a v Rusku?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Jakkoliv znám Francii docela dobře, tak toto si neuvědomuju, ale řeknu vám, že oni mají zas něco jiného, ale to nelze jako moc kritizovat, že tedy prominou politikovi, což mu není prominuto jinde, myslím, že ne v Anglii, rozhodně ne v Německu, a sice, když je milenka, jo. Tak to ve Francii se počítá jako, no, dobře, to je jeho soukromá věc, že jo. A potom, to už jsem, myslím, říkal, když ten Francois Hollande jede za svou přítelkyní, tak jediné, co mu vytknou, je, ne že jí veze tu bagetu, že jede navštívit, avšak, že nejede na tom, jak se tomu říká, tý motorce, Peugeotu, to jest produktu domácí výroby, ale na italským vlastně, že škodí francouzskému jménu francouzského obchodu, tak takhle.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Předevčírem jsme si připomněli úmrtí sv. Václava a Den české státnosti. Jak jej, pane Krausi, vnímáte vy z toho určitého odstupu, s tou zkušeností z exilu?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Já jaksi asi pořád stejně. Možná, že jsem, že je to zjednodušený pohled, ale mně je to jedno. Mě ty diskuse a debaty o tom, zda sv. Václav se dopustil nesprávných kroků politických, to jest odevzdávat ty kopy stříbra, exportovat voli, to bychom mohli dělat i dnes, našlo by se, ale mě toto nevzrušuje, ale chápu, že to tak je, to je, pardon, otázka historiků a vědců a já nevím čeho. Ten Václav je patronem český země, plně se za něho stavěl už Karel IV. Je to v podstatě, táhne se od dvanáctého století od jistých inteligentů. A víte u toho našeho Václava 1918 vznik republiky, 38 bohužel příchod německých armád, 68 Pražské jaro až po 89 takzvaná poslední revoluce, tam se cosi vždycky odehrává a tato, co je, kolik je legendy na tom našem Václavu. To máte jako Blaničtí rytíři, že jo. Tam je akorát ten dobrej vtip, že se nikdy neví, kdy bude nejhůř, to nebylo stanoveno, že jo, ani zákonem. Ale já si myslím, že to potřebujem mít. Já si dokonce myslím, že to potřebuje každej národ. Ten stát přece jenom není jen vlajka, hymna, hranice, clo. Legendy jsou a mohou být a mohou něco dobrého přinést a mně ten Václav i na těch fotografiích, když jsme byli v zahraničí a když to žena věšela nějaký obrázky Prahy z nějakých kalendářů na zeď a malinko se mi to slilo s Eiffelkou, mně to vůbec nevadilo.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Taková koláž.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No. Ona tahle země taky prožila mnoho okupací, řekněme si upřímně.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Jistě a to právě souvisí i s tím, na co jsem se chtěla zeptat, proč Češi do značné míry vlastně tápají, co se týká pojmu české státnosti, co si pod tím představit atd.?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, tak my možná, já nevím, tápáme-li, tápáme, možná, že je to tím, že jsme byli křižovatkou, to je dáno geograficky. Možná v tom trochu hraje roli, že našich předků, nelze naše předky brát jenom jako Slovany, ale prošla tu francouzská vojska, Napoleon, jsou tu potomci Skandinávců, švédská vojska, že máme v sobě takovou směsici. Já na to žehrám, protože v něčem je to dobré, v něčem to dobré není. Ale myslím si, že ten Václav a tato symbolika, že má cosi do sebe, že něco tu někde v sobě máme. To jest, kdyby nedej pánbůh opět dorazily nějaké ty armády, tak zase se vydáme na cestu a zas tam, možná bude se říkat, nerozumě poběžíme aniž čeho nebo zvratu dosáhnem, ale zase se sejdeme pod kopytem. Mně se to líbí. A jsem rád, že to tak je.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Posuneme se k jinému Václavovi, jehož jméno tady už také zaznělo. Velké vášně a debaty vzbuzuje i odkaz právě Václava Havla, který by příští týden oslavil 80 a starosta New Yorku ve středu vyhlásil 28. září Dnem Václava Havla v New Yorku. Co tomu říkáte?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, já myslím, že to je zcela oprávněné a to není, to je jedna akce, těch akcí, já už to zapomněl, jsem se díval, je celá řada. Tam je nějaký Havel Building u evropskýho, u EU. Je mnoho věcí, je po univerzitách ve světě a tak dále. No, člověk by z toho měl mít zase pozitivní pocit, to mám, radost, protože ten Václav Havel, víte, já jsem viděl kdysi záznam, je to už hodně dlouho, u bratra profesora v Americe, kdy ten Václav Havel dorazil do amerického Senátu a to jsem žasl, protože oni všichni ho ve stoje vítali a měl jsem i pocit a honem se k němu tak jako měli a podávali mu ruku. Oni byli užaslí. A já jsem na ten záznam koukal a pak jsem si říkal - no, jo, oni vidí ti politici profesionálové člověka, který přišel z vězení a dramatik, v podstatě řekli bychom v uvozovkách nebo bez amatére, jo, to amatér je z a more. Čili oni byli užaslí, že to je možný, že takový člověk prochází právě tím jejich Senátem. A on tehdy, nejen, že tedy ráčkoval, jak víme, to ráčkoval celej život, ještě neovládal moc tu angličtinu, byl nervózní, protože samozřejmě on nebyl typ člověka, který by se příliš chtěl adorovat nebo tak, ale splnil svou povinnost, a tam bylo vidět ten úžas, a to je mnoho, mnoho let zpátky. A možná, že dozrála ta doba, my tady si to uvědomujeme víc, neboť nejsme zrovna nejspokojenější v současný době sami se sebou, s tím, co máme. Ten Václav Havel zase muž vize. To je to slovo, které myslím si k němu patří. On si užil své, on ne vždy ..., on si musel udělat zkušenost v tý český politice, politice vůbec. Vzpomínám, jak byly články o úskalí nepolitické politiky, tím byl míněno jeho vnímání. No, samozřejmě, to prostě bylo vytýkáno, že nerespektuje jaksi ty politická pravidla, jak chcete od člověka, který má určitou vizi a přichází odněkud, aby se hned zachoval tak, jako se chová zbytek prostě toho politického sdružení.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Řekněte mi ale, čím si vysvětlujete, že doteď Václav Havel vyvolává tak silné emoce? Já mám pocit, že jediné, co nevyvolává, je nějaký vlažný vztah. Na jednu stranu je tady někdy až skoro adorace Václava Havla, na straně druhé opravdu přesný opak.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, víte, ono by to mohlo bejt, to zní absurdně, jako s tím Václavem, jemuž někteří dnes budou vytýkat, že platil to stříbro a ty voli, a bude to absurdní, protože za totality, si myslím, tato země platila uranem a vším možným, svobodou a tak dále a mnozí z nich, kteří to zažili, možná mají tenhle názor, to je pro mě nonsens. Co se týče, proč vy říkáte? No, protože jedni si uvědomují, že jaksi ukázal nějakou cestu. A ti druzí hledají způsob, já mám dokonce podezření pro sebe sama a své vlastní alibi, nechtějí uznat to, že někdo viděl dál, že viděl za roh. Vezměte si dalajlámu, dovolím si říct, a vezměte si Gándhího, bez výstřelu, že ano. Indie vůči Anglii. A vezměte si Wojtylu, kterého jsem osobně adoroval, tedy obdivoval česky. Proč? Protože žádná popstar na světě nezískala statisíce mladejch lidí jako on a pročpak je asi získal? Já jsem si pak říkal, když odešel, protože říkal těm mladým lidem pravdu, protože od toho neuhne, takže to bude pořád tak, jako to je.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
K aktuální aktualitě, dnes se koná pohřeb bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese, který zemřel ve středu. Bylo mu 93 let. Hold mu vzdali politici i z celého světa. Tak, když už jsme u těch odkazů, pane Krausi, jaký je odkaz Šimona Perese, laureáta Nobelovy ceny za mír?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Já bych řekl ve svém amatérství vytrvalost. A proč? Protože Šimon Peres vlastně, někdo ho nazval šťastným prohrávajícím, protože on mnohokrát v parlamentárních volbách a v prezidentských volbách a tak dále, neuspěl, nebo to prohrál, jak se česky říká, těsně o prsa, vyhrál někdo jinej. On sice pak byl asi v 10, ve 12 vládách v různých funkcích, ale dokonce teprve až, tuším, 2007 se mu podařilo, že završil tu svou dráhu tím, že se stal prostě prezidentem. Ale Šimon Peres šel svou cestou a na konci tedy, ke konci života svět ví a nazývá ho mužem míru a smíru. Nepodařilo se mu úplně to, co si myslel, aby mezi Palestinou, mezi Izraelem byl trvalej mír, toho nebylo dosaženo. On taky říkal, jak si to ten pán bůh mohl vymyslet, aby na jednom sotva čtverečním kilometru byla dva monoistická náboženství a nehádaly se o temple. To je hrozný. Ale pak si uvědomil, že se podařilo uzavřít mír s Jordánskem v jeho době, uzavřít mír s Egyptem, no, a myslím, že 94 nebo kdy dostal Nobelovu cenu s těmi ostatními.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak 1994 kontroverzní Nobelova cena, protože ji obdržel spolu s izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským předákem Jásirem Arafatem.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, jo, to tak bylo, protože ona ta komise nějakým způsobem takto uvažuje. Samozřejmě leckdo se možná nad tím pozastavil, ale možná, že v té době nebylo jiného řešení. On Šimon Peres taky ke konci svého života říkal - ten problém je v tom, že my jsme uznali Palestinu, která nikdy neměla svůj stát. On si toho dobře povšiml a věděl, že to není dobře, že ta Palestina musí ..., a měl takovou vizi, že na ekonomický, kulturní, jakýkoliv bázi bude spolupráce mezi dvěma státy, až ten stát bude. Jenže pak se stalo to, on musel bojovat i s domácí politikou. Není žádným tajemstvím, že on s tím Netanjahuem, těžko se to vyslovuje, nevím proč, tak byl prezident a tento předseda vlády mu příliš neseděl, protože to je radikálnější typ politika, že jo.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Půjdeme od politiky k umění.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, pojďme si odpočinout.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra oslaví 85. narozeniny Jiří Suchý. Sám to s humorem sobě vlastním komentuje tak, že mládí odchází, střední věk přichází. Jak vás ovlivnil Jiří Suchý a Semafor?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra oslaví 85. narozeniny Jiří Suchý. Sám to s humorem sobě vlastním komentuje tak, že mládí odchází, střední věk přichází. Jak vás ovlivnil Jiří Suchý a Semafor?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, tak to je, Jiří Suchý, to je miláček, že jo, já to řeknu podomácku. Víte, já jsem tady zažil šedesátá léta, také jsem v tom byl aktivní, malá divadla, že jo. A tak samozřejmě do té doby spadal Semafor. Nádhernej Semafor. Celá ta činnost zpěvní a divadelní směřovala k tomu, že to byl ventil. Musíte si představit, že tady čile panoval socialismus, měli jsme tu ta hesla na tom červeném plátně nebo na plakátě a plnilo se a budovalo se a do toho nebylo možno všechno, a do toho najednou přišel Suchý, přišel Šlitr a začli zpívat a to bylo, to bylo skutečně, jako když se dostanete do kyslíkové lázně. Já jsem to zažil předtím jako mladíček, když byl Werich a Horníček. Já jsem byl několikrát na každém z těch představí, abych se tam radoval, a to nám v tom, já tomu říkám hemžení, v tom pohybu mladejch lidí strašně pomohlo. No, Jiří Suchý sám o sobě, víte, pro to je něco, já nevím, jako Petřín nebo Šumava, protože to je národní monument. U něho mě fascinuje nejen jeho úžasná pracovitost, to je neskutečný. Ale mně fascinuje jeho láska k češtině. Já jsem si dneska ráno vzal tužku neořezanou a tady jsem si poznamenal, protože žena mi to napovídala, ona to zná zpaměti a já nemám rád, když se jedno slovo zvoře, a tak jsem si tady napsal - vzduch je modrým nikotinem nasycen, nový ubrus starým vínem polit. Mladý muž si tyká s Měsícem a vzdychá - život je pes a já se musím holit. Heleďte, koukněte se, já si myslím, že nejen, že čeština jeho je ..., ta čeština je krásná, ale ona je taky vtipná. On si hraje s jazykem jako si dítě hraje s míčem a já si myslím, nebojím se toho slova, Jiří Suchý, ať se na mě nikdo nezlobí, je geniální, je. A doufám, že zůstane v tom našem kulturním zákanapí pořád tím, kým vlastně pro tu naši kulturu je.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, tak to je, Jiří Suchý, to je miláček, že jo, já to řeknu podomácku. Víte, já jsem tady zažil šedesátá léta, také jsem v tom byl aktivní, malá divadla, že jo. A tak samozřejmě do té doby spadal Semafor. Nádhernej Semafor. Celá ta činnost zpěvní a divadelní směřovala k tomu, že to byl ventil. Musíte si představit, že tady čile panoval socialismus, měli jsme tu ta hesla na tom červeném plátně nebo na plakátě a plnilo se a budovalo se a do toho nebylo možno všechno, a do toho najednou přišel Suchý, přišel Šlitr a začli zpívat a to bylo, to bylo skutečně, jako když se dostanete do kyslíkové lázně. Já jsem to zažil předtím jako mladíček, když byl Werich a Horníček. Já jsem byl několikrát na každém z těch představí, abych se tam radoval, a to nám v tom, já tomu říkám hemžení, v tom pohybu mladejch lidí strašně pomohlo. No, Jiří Suchý sám o sobě, víte, pro to je něco, já nevím, jako Petřín nebo Šumava, protože to je národní monument. U něho mě fascinuje nejen jeho úžasná pracovitost, to je neskutečný. Ale mně fascinuje jeho láska k češtině. Já jsem si dneska ráno vzal tužku neořezanou a tady jsem si poznamenal, protože žena mi to napovídala, ona to zná zpaměti a já nemám rád, když se jedno slovo zvoře, a tak jsem si tady napsal - vzduch je modrým nikotinem nasycen, nový ubrus starým vínem polit. Mladý muž si tyká s Měsícem a vzdychá - život je pes a já se musím holit. Heleďte, koukněte se, já si myslím, že nejen, že čeština jeho je ..., ta čeština je krásná, ale ona je taky vtipná. On si hraje s jazykem jako si dítě hraje s míčem a já si myslím, nebojím se toho slova, Jiří Suchý, ať se na mě nikdo nezlobí, je geniální, je. A doufám, že zůstane v tom našem kulturním zákanapí pořád tím, kým vlastně pro tu naši kulturu je.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že tento fenomén mohl vzniknout opravdu jen ve své době? Že všechny ty okolnosti to tak sehrály?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že tento fenomén mohl vzniknout opravdu jen ve své době? Že všechny ty okolnosti to tak sehrály?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Já myslím, že ne, on totiž, když se na něj podíváte zblízka, tak on Jiří Suchý v mládí tedy samozřejmě miloval muziku a tak dále, ale on si taky vyhledával věci, on si vyhledával třeba dekadenty, básníky, /nesrozumitelné/, Karáska ze Lvovic, on se díval po malířích, po Toyen, že jo, kteří zrovna nebyli třeba všude vystaveni. On se inspiroval, on si četl Nezvala. On to taky vždycky přiznával. No, a pak jsme se potkali jednou posledně v rádiu, tak padla slova, seděli jsme vedle sebe, něco jsme si řekli, a najednou jsme říkali Jimmy Durante, George Formby a jeden skákal do řeči druhýmu, to byli klauni a komici staré Ameriky, jo, let třicátých, čtyřicátých, čili tyhle ty vášně, tyhle ty věci, který člověk ..., a to on všechno měl v sobě. Takže já bych řekl, že on měl docela pěknou výbavičku a když to divadlo a když ho rozvíjeli a co posléze z něho vzniklo.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Já myslím, že ne, on totiž, když se na něj podíváte zblízka, tak on Jiří Suchý v mládí tedy samozřejmě miloval muziku a tak dále, ale on si taky vyhledával věci, on si vyhledával třeba dekadenty, básníky, /nesrozumitelné/, Karáska ze Lvovic, on se díval po malířích, po Toyen, že jo, kteří zrovna nebyli třeba všude vystaveni. On se inspiroval, on si četl Nezvala. On to taky vždycky přiznával. No, a pak jsme se potkali jednou posledně v rádiu, tak padla slova, seděli jsme vedle sebe, něco jsme si řekli, a najednou jsme říkali Jimmy Durante, George Formby a jeden skákal do řeči druhýmu, to byli klauni a komici staré Ameriky, jo, let třicátých, čtyřicátých, čili tyhle ty vášně, tyhle ty věci, který člověk ..., a to on všechno měl v sobě. Takže já bych řekl, že on měl docela pěknou výbavičku a když to divadlo a když ho rozvíjeli a co posléze z něho vzniklo.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak s radostí se připojujeme ke gratulantům, kterých jistě bude zástup. A jen mi ještě řekněte, pane Krausi, k jedné aktuální zprávě, Europol přišel s varováním, že v naší společnosti, která je stále závislejší na moderních technologiích, roste takzvaná kyberkriminalita. Obáváte se tohoto rizika?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak s radostí se připojujeme ke gratulantům, kterých jistě bude zástup. A jen mi ještě řekněte, pane Krausi, k jedné aktuální zprávě, Europol přišel s varováním, že v naší společnosti, která je stále závislejší na moderních technologiích, roste takzvaná kyberkriminalita. Obáváte se tohoto rizika?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, tak já jsem zničenej člověk, protože já neustále zapomínám hesla, já se vám přiznám. To je úplná katastrofa.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, tak já jsem zničenej člověk, protože já neustále zapomínám hesla, já se vám přiznám. To je úplná katastrofa.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Potom je musíte častěji měnit, a to je prý dobře.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Potom je musíte častěji měnit, a to je prý dobře.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, právě, oni říkaj - měň to a kontroluj mě. Mně píše Google velmi často, klade mi otázky, jestli jsem to já, kdo jsem já, a jestli bydlím tam, co bydlím a jestli mám to telefonní číslo a já ten dotazník vyplňuji, protože se bojím, že mě vypnou nebo něco se mnou udělají, nebo že mě zavřou obrazovku, že jo. Heleďte já vám řeknu jenom k tomu jedinou věc - samozřejmě technologie jde kupředu a jde kupředu v dobrém a zrovna tak jde kupředu v negativním. Ti, co chtějí, to budou narušovat a narušují a ti druzí se budou snažit to zase zlepšit a zabránit jim a často potom angažují toho hackera, jak jsem se s tím kdysi sám setkal, místo, aby byl souzen u soudu, tak ho ta firma, která vyvíjí prostředky právě proti tomuhle pronikání do informací, angažuje.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, právě, oni říkaj - měň to a kontroluj mě. Mně píše Google velmi často, klade mi otázky, jestli jsem to já, kdo jsem já, a jestli bydlím tam, co bydlím a jestli mám to telefonní číslo a já ten dotazník vyplňuji, protože se bojím, že mě vypnou nebo něco se mnou udělají, nebo že mě zavřou obrazovku, že jo. Heleďte já vám řeknu jenom k tomu jedinou věc - samozřejmě technologie jde kupředu a jde kupředu v dobrém a zrovna tak jde kupředu v negativním. Ti, co chtějí, to budou narušovat a narušují a ti druzí se budou snažit to zase zlepšit a zabránit jim a často potom angažují toho hackera, jak jsem se s tím kdysi sám setkal, místo, aby byl souzen u soudu, tak ho ta firma, která vyvíjí prostředky právě proti tomuhle pronikání do informací, angažuje.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Najme. Ještě ale důležitý ten prostor, co se týká kyber nějaké kriminality, je šíření dezinformací, ty manipulativní weby a tak dále. Jaká, jaká je proti tomu obrana, jak se bránit dezinformací v té záplavě informací?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Najme. Ještě ale důležitý ten prostor, co se týká kyber nějaké kriminality, je šíření dezinformací, ty manipulativní weby a tak dále. Jaká, jaká je proti tomu obrana, jak se bránit dezinformací v té záplavě informací?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
To je horší a to jste se dotkla bolavého místo, to se bohužel děje, a to se dotýká především a hlavně politiky a my víme, že třeba v současné době tu máme nějakých 40 takových, takových míst internetu, kde propagují velmi nenápadně jistou politiku Putina ruskou a když se na to podíváte zblízka, budete překvapená, jak je to dovedné, jak je to inteligentně sestaveno. To není tak, že byste poznala hned tu pravdu. Oni se dotýkají našich problémů, toho západního světa, EU a tak jako tančej kolem toho a takhle ovlivňujou.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
To je horší a to jste se dotkla bolavého místo, to se bohužel děje, a to se dotýká především a hlavně politiky a my víme, že třeba v současné době tu máme nějakých 40 takových, takových míst internetu, kde propagují velmi nenápadně jistou politiku Putina ruskou a když se na to podíváte zblízka, budete překvapená, jak je to dovedné, jak je to inteligentně sestaveno. To není tak, že byste poznala hned tu pravdu. Oni se dotýkají našich problémů, toho západního světa, EU a tak jako tančej kolem toho a takhle ovlivňujou.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsme ve finále. Jednoduchý návod na to, jak se tomu bránit, asi neexistuje, jak to rozpoznat?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsme ve finále. Jednoduchý návod na to, jak se tomu bránit, asi neexistuje, jak to rozpoznat?

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Jednoduchý návod není. Snažme se přemýšlet a držet se, zní to hloupě, selskýho rozumu.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Jednoduchý návod není. Snažme se přemýšlet a držet se, zní to hloupě, selskýho rozumu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Radí spisovatel Ivan Kraus, který byl hostem dnešního Jak to vidí. Děkuji. Na shledanou.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Radí spisovatel Ivan Kraus, který byl hostem dnešního Jak to vidí. Děkuji. Na shledanou.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Já děkuji vám. Na shledanou.

Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Já děkuji vám. Na shledanou.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Od mikrofonu se loučí Karolína Koubová.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Od mikrofonu se loučí Karolína Koubová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: kko
Spustit audio