Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman – 10. října 2016

10. říjen 2016

Hostem byl Ivan Hoffman.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den přeje Zita Senková. Hostem dnešního pořadu je komentátor Ivan Hoffman, kterého zdravím do zlínského studia, dobrý den.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Já také zdravím vás i všechny posluchače samozřejmě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V následující půlhodině se dozvíte, jak komentátor Deníku vidí a hodnotí výsledky i důsledky krajských voleb, rozhodnutí Nobelova výboru či novou práci expředsedy Evropské komise. Inspirativní poslech. Hnutí ANO ovládlo letošní krajské volby a první kolo voleb do třetiny Senátu. Dosud dominantní sociální demokracie výrazně ztratila, komunisté přišli o polovinu voličů. Překvapilo vás, pane Ivane, letošní hlasování?

Čtěte také

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Já myslím, že překvapilo všechny, protože čekal se vyrovnaný souboj dvou vládních stran ČSSD a ANO, ale že by voliči až do takové míry upřednostnili Andreje Babiše před Bohuslavem Sobotkou, to se zřejmě nečekalo. Aspoň jsem nezaregistroval nikoho, kdo by očekával takovýto výsledek úplně jednoznačný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hnutí ANO sbíralo hlavy, mohli bychom říct, v podstatě všude, vlevo i vpravo v tom politickém spektrum. Čím vlastně hnutí nejvíce oslovilo tolik voličů? Co nakonec rozhodlo krajské volby?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Tak já mám pocit, že všechno se odvíjí od toho, že sice podle názvu lidé volili do krajů, do třetiny Senátu, ale ve skutečnosti se nanečisto hlasovalo o tom, kdo ovládne sněmovnu. Byla to spíše generálka na ty doopravdy důležité volby, hovořili jsme o tom minule, než, než skutečně ty volby do krajů. No a Andrej Babiš podle mě nevyhrál proto, že má nějaký geniální recept pro kraje, myslím si, že to hlavní, co hraje v jeho prospěch, je, že ta jeho firma ANO má profesionální personální oddělení, zatímco konkurenční sociální demokraté, ale i další strany zavedené se silnou členskou základnou kandidují lidi, kteří mají v té straně nějaké zásluhy, anebo lidi, kteří odpovídají té jejich ideologické koncepci, tak, ale bývají to zasloužilí straníci, tak ANO na rozdíl od nich vyhledává zajímavé lidi, kteří nevypadají jako politici a u kterých je šance, že vyhrají. To znamená volby potvrdily, že toto funguje a já mám pocit, že to tak bude fungovat i příště.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Není sám Andrej Babiš? Není on sám vlastně politik? Vždyť je to ministr financí a je ve vládě.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Samozřejmě, samozřejmě že je. Každý, kdo je zvolen, tak se stává tím pádem politikem, ale to pro voliče zřejmě není nejdůležitější. Já mám pocit, že pro ně hraje hlavní roli image, jakou má. A jemu se podařilo i přesto, že už je regulérním politikem, stále vypadat jako nepolitik, který v té politice politiky kontroluje, a také si všimněte, když Andreji Babišovi něco nevyjde, když se sekne, když se ukáže, že udělal něco špatně, tak on okamžitě řekne promiňte, sorry, já nejsem politik, zařadí zpátečku a jede se, a jede se dál. A je potřeba říct, že až tak často se zase nemýlí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to také populární ministr financí, navíc vlastně získal také cenu jednoho časopisu jako nejlepší ministr financí střední Evropy, odborný časopis ho ocenil tímto titulem, mimochodem stejný získal také jeho předchůdce Miroslav Kalousek. Často se objevuje v těch komentářích, pane Ivane, že vlastně je momentálně velmi dobrá situace. Naše ekonomika roste, máme nejnižší počet nezaměstnaných v historii Česka, je méně jaksi sociálního pnutí, nečelíme migrantům, že je to vlastně lepší výchozí pozice pro Andreje Babiše než pro Bohuslava Sobotku, jaký je váš pohled?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Nevím, jestli toto může hrát roli. Bohuslav Sobotka říká, že zatímco Andrej Babiš z té příznivé situace získává, tak sociální demokraté ne. To je těžko říct, mělo by to být rovným dílem. Je pravda, že Andrej Babiš se stylizuje do role opozice v rámci koalice, to znamená, že on sbírá opoziční hlasy, které by za normálních okolností v této chvíli měla brát parlamentní opozice, ale jak vidíme, příliš se to tak neděje. Myslím si, že to, to kouzlo Andreje Babiše je v tom, že on je z jedné strany přijatelný pro pravicového voliče, který je nespokojený s pravicí, ale z druhé strany je, je přijatelný pro levicové voliče, pro levicové sympatizanty prezidenta, se kterým má dobré nadstandardní vztahy, při každé příležitosti to dává najevo, to znamená, že on jakoby sbírá hlasy všude, kde jsou lidé nespokojeni a tím pádem hnutí ANO z toho potom profituje. Oni vlastně, když se na to člověk podívá, nemají nějakou pevnou ideologii, kterou by šlo kritizovat, ani program takový, jehož plnění by se dalo odškrtávat bod za bodem, Andrej Babiš řeší problémy, jak přicházejí, to znamená ad hoc a jednou se mu zadaří, jindy ne, ale dost často ano. To znamená, řekl bych, to kouzlo té strany je právě v její neuchopitelnosti. Když se na to podíváme, tak, na výsledek těchto voleb, tak v reakci někteří bývalí politikové, ale i někteří politologové mají takový názor, že těm novým stranám a hnutím, které přicházejí, by se ti zavedení, ty strany, které zde už jsou dlouhou dobu, měli bránit návratem k ideologiím, to znamená návratem k nějakému pevnému programu, kolem kterého jsou, jsou ty strany sjednoceny, ale k tomu by musela existovat poptávka voličů. A tady je zřejmě hlavní problém, pokud jde o autentickou levici, kdyby nějaká strana chtěla být doopravdy levicová, tak se ukáže, že jí chybí proletáři, kteří mohou ztratit jen své okovy. Tady nejsou skuteční chudí, kteří by prostě šli na barikády, tady nestojí lidé jako frontu na polévku. Pokud jde o strany pravicové a chtěli být opět teda autentičtí, tak oni už těžko dnes mohou lidem tvrdit, že, že z čističe bot se může stát milionář díky své píli a snaze, protože všichni vědí, že z čističe bot se milionář prostě nikdy nestane, to znamená ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak americký sen máte na mysli?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Ano, ano, ten nefunguje, ale co funguje, je, že nikdo z nás nechce se mít stejně jako všichni ostatní. Každý se chce mít o něco lépe, to znamená ta doba je nakloněná lidem spíše takovým technologům, kteří říkají, my víme, jak to zařídit, my víme, jak to udělat, jo, nechce se nikomu měnit systém, všichni chtějí jenom ho drobně vylepšit a teď jde o to, kdo má na to know-how. No a dneska všichni budují kapitalismus, to znamená volič si v uvozovkách řekne, proč má jít za sociálnědemokratickým kováříčkem, když můžu jít za kovářem, za skutečným kapitalistou, za Babišem, který už ty peníze prostě vydělal, který už je má. To je, to je problém těch, těch zavedených stran. Oni doopravdy budou muset najít nějaký způsob, jak se chovat, ale když se podíváte na to, co říká Bohuslav Sobotka po těchto volbách, tak říká, no, musíme mít lepší personální oddělení. Najednou říká, nemůžeme stavět slabé kandidáty, musíme najít lidi, kteří jsou sympatičtí, kteří jsou mimo sociální demokracii. Samozřejmě bude chtít, aby měli podobný pohled na svět, ale, ale, ale budou to jiní lidé, už to nebudou teda ti funkcionáři, ti, kteří se udrželi na té místní úrovni, anebo, nebo i na té centrální i tím, že ty nadějné začínající politiky, kteří vypadali schopní, zajímaví, tak místo toho, aby si je vychovávali, pěstovali a no tak je zlikvidovali hned zkraje, dokud ještě neměli moc, aby jednou pro ně nebyla konkurence. To je, to je ta změna.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdo tedy by měl být, protože to je takový mišmaš, vlastně politici nebo politika bez politiků nebo jak tomu rozumět? Vypadá to teď, snad jsem to nepochopila špatně, že hnutí ANO podle vás vlastně nemá program?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Ne, oni, oni profitují na, na neschopnosti těch ostatních a ti ostatní říkají, že na nich parazitují, ale to je jenom otázka pohledu, z které strany se díváte, ale jisté je, že vytipovali asi nejlépe ze všech stran, jaká je ve společnosti poptávka a jdou jí vstříc.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaká je tedy ta poptávka?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
No to už jsem řekl. Ta poptávka je po, není po nějakých vyhraněných ideologiích, ale po lidech, kteří řeknou, že to umějí zařídit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hlasovali tedy voliči pro změnu tak, jak už jste řekl, že vlastně ANO se, hnutí, vymezovalo vůči svým koaličním partnerům ve vládě a že v podstatě působilo jako opoziční strana?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Tak oni, voliči, voliči nehlasovali pro změnu. Já mám pocit, že tu změnu, to jsem před chvílí říkal, tu tady nikdo příliš nechce. Oni chtějí někoho, kdo to zařídí, kdo to umí zadministrovat lépe, kdo umí být pragmatičtější anebo, já nevím, nerozhazovat peníze a tak dál, to jsou všechno obecné, obecné věci. Já myslím, že nějakou zásadní změnu lidé nechtějí, protože si ani vlastně jí neumějí představit, ani nevědí, co by měli chtít.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ne, že nedali své hlasy, jako dosud dominovala v těch krajích česká sociální demokracie, ale nyní to bude hnutí ANO.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Tak sociální demokracie, kdybych měl být hodně upřímný, tak mám pocit, že je téměř zázrak, že na rozdíl od ostatních těch silných politických stran vůbec ještě dnes se těší takové, takové popularitě a takovému zájmu. Když se podíváme na osud ODS, tak sociální demokracie nebyla o moc jiná a dopadla daleko lépe, to znamená, dostali ještě jaksi od voličů nějaký čas na to, aby se sebou něco udělali, ale mám pocit, že ta, ta doba, kdy ještě mohou se sebou něco udělat, se krátí, mám pocit, že si to jejich předseda uvědomuje a ví, že, že na tu dobu, kdy v politice nerozhodují ideály, ale marketing, je potřeba se tomu přizpůsobit a většina z toho, co říká po volbách, zní rozumně. Otázka je, jestli si to mohl dovolit uvnitř své strany říct před volbami, jestli vlastně nepotřeboval ten neúspěch k tomu, aby provedl nějakou korekci chování té politické strany, protože vezměme si případ ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co by měla změnit?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
... Michala Haška, jo, na něm se to dá dobře vidět. Těžko proti němu mohl, mohl jít, když měl silnou oporu v politicích regionálních, na úrovni kraje, v sociální demokracii na Moravě, ale ve chvíli, když se ukázalo, že lidé toho Michala Haška doopravdy nechtějí a dali to jasně najevo ve volbách, to je příležitost se ho zbavit, jo, kdybych to měl takto říct, to znamená sociální demokracie sice prohrála volby, ale prohrála generálku na ty důležité volby, a to je možná i jejich štěstí, že se včas dozvěděli, že se sebou musí něco udělat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Že by to mohlo mít třeba i záchranný efekt, jak poukazovalo mnoho politologů. Vyrostla šéfům stran, konkrétně sociálním demokratům, v těch regionech vnitrostranická opozice, když se podíváme třeba na příběh toho jihomoravského hejtmana, ještě hejtmana Michala Haška?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Teď se v sociální demokracii budou bavit o tom, jestli lze naklonovat hejtmana Zimolu, který prostě uspěl, ale ono to nejde. To, to, co musí udělat, není, není jenom, řekl bych, srocení se za novým lídrem, tam se toho musí udělat daleko víc, ale to já jim nechci radit, to není můj problém.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V čem spočívá, když teda zůstaneme u pana Zimoly, jeho úspěch? Jižní Čechy ...

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Nevím, nevím, doopravdy nevím. Nežiju v tom kraji, možná v tom, jak, jak vypadá, jak se chová, on vypadá takový přirozený, to může být lidem sympatické. My žijeme v době, kdy rozhoduje image. To je, to je taková marketingová doba, kdy, kdy je víceméně jedno, co politici lidem slibují, protože oni jim slibují všichni prakticky totéž. Pokud slibují změnu, tak jenom kosmetickou. To znamená doopravdy hodně záleží na zdání, na pocitu, který je z té politické strany. Lidé nemají rádi, rádi přezíravost, přílišnou suverenitu, ale zase z druhé strany je jim nesympatický člověk, který se sebou není, není jistý, který, kterému nevěří, to znamená jde hodně o to, jak se chovat a myslím, myslím, že strany, které získávají body, to jsou ty, které mají propracovaný politický marketing.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle prezidenta Zemana nemůže za neúspěch špatná práce regionálních vlád v případě sociálních demokratů, nýbrž spíše práce na celostátní úrovni. Jaký je váš názor, pane Ivane?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Určitě je pravda, že v těch krajských volbách se opakovaně potvrdilo, že velkou roli hraje ta celonárodní agenda, ale určitě velký podíl na tom, na tom výsledku nakonec má sestavení těch kandidátek. Lidé si je přece jenom nakonec přečtou, podívají se na ně, to znamená to, co se děje v té centrální politice, tak se do těch krajských voleb vždycky promítá. Ideální příklad je zdravotnické poplatky, poplatky v nemocnicích, které sociální demokraté slíbili zrušit a vyhráli tím, vyhráli tím nevídaným způsobem krajské volby před osmi lety. Ale dnes takové silné téma nebylo, to znamená dnes doopravdy je to, je to spíš, lidé se rozhodovali tak podle, podle pocitů. Mám pocit, že ani nehrála roli volební účast, protože ta se ustaluje na té zhruba třetině lidí, kteří chodí ke krajským volbám, letos to bylo o 1 % méně než před čtyřmi lety, ale to je v podstatě, v podstatě ten průměr, jak asi jsou, jak asi jsou lidé ochotni k těmto volbám přijít. To znamená, kdyby byla ta volební účast vyšší, o tom hovoří opoziční strany, tak mají pocit, že by, že by na tom byly lépe. Není to vůbec jisté, ale hlavně rozhodující je, kteří lidé k těmto volbám, volbám přicházejí. A jsou, jsou to lidé, kteří, jak se zdá, spíše reagují na tu, na tu celostátní situaci než na tu situaci v jednotlivém kraji.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ta letošní účast byla ještě nižší než v těch předchozích volbách, jaké faktory se tedy podepisují? Proč voliče ty krajské volby prostě neoslovují? Lze se dopátrat nějakých těch příčin nebo jak vy to vidíte?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
My jsme o tom strašně dlouho hovořili minule, takže nevím, jestli k tomu ještě vymyslím něco dalšího, ale já mám pocit, že ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jednu větu.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Že ty, že ty volby lidem připadají méně důležité, že stále mají pocit, že ty kraje nemají nějakou důležitou funkci v řešení jejich věcí. Ale to je, opět říkám, to je jejich pocit, to tak vůbec nemusí být. Já jsem ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná se zeptám jinak.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Já jsem proti tomu, aby prostě se na základě volebních výsledků, volební účasti dejme tomu měnila ústava a ty kraje se nahradily něčím jiným a tak dál. Nezasahoval bych do toho, protože ty, kolem těch krajů, těch novel a změn už byla spousta a nic se tím příliš moc nezmění. Je potřeba dát tomu asi čas, je potřeba vidět, jak se, jak se to osvědčí a pokud i po 50 letech lidé budou nespokojeni, tak pak samozřejmě nějakou úpravu ústavy lze udělat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte tedy, že by ten systém krajů, to rozčlenění mělo nebo nemělo projít nějakou reformou?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Jak jsem řekl, dělat něco náhle, to asi, to asi není dobré. My tu ústavu máme stále ještě velice mladou, je potřeba dát tomu čas, ale jako upřímně, takové zemské uspořádání, kdyby těch celků bylo méně, by bylo ústrojnější a i takové přiměřenější tomu, jak velkým jsme státem, jak velkou republikou. To, že vznikly kraje, bylo do značné míry dáno tím, že politici chtěli mít místa, do kterých mohou být zvoleni a ve kterých potom budou sedět, mít ty své kanceláře a tak dál. Ta představa, že je potřeba, aby ty kraje byly blíž k lidem, oni jsou od lidí stejně daleko, blíž k lidem jsou obce, to znamená asi ten mezičlánek byl vytvořen spíš na objednávku politických stran, politiků, než, než na základě potřeb občanů. A takhle prostě se to vleče, už je to dlouho, ale jak říkám, asi je potřeba ještě chvíli tomu nechat nějaký čas, aby se ukázalo, jestli se ty kraje přece jenom nakonec neosvědčí. Já si myslím, že je to zbytečný článek v řízení.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Václav Havel v nich viděl posílení občanské společnosti. Shrňme tedy výsledky těch pátých krajských voleb v historii Česka. Potvrdil se předpoklad, že ta zastupitelství budou tedy mnohem fragmentovanější a co to bude znamenat pro krajskou politiku?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Nakonec ti lidé, kteří usednou v tom zastupitelstvu, se zase musí nějakým způsobem mezi sebou domluvit, srovnat a nakonec se to vždycky podaří, tak to, že je tam těch stran víc, znamená, že je více zastoupena veřejnost, ale jak říkám, velký, velký vliv, velký vliv to mít nebude. Ono je to takové zvláštní. Ve chvíli, když se někdo dostane do politiky, tak se začne chovat jinak než, než jakým byl, když do ní kandidoval. Velmi často ztratí kontakt s tou situací, s veřejností, najednou ho začnou oslovovat úplně jiní lidé, kteří od něj něco potřebují, různí lobbisté, začnou mu poklepávat na rameno, dávat mu najevo, jak je důležitý a tak dál, to lidi strašně proměňuje. A tím pádem to je tak, také ten problém, proč, když se říká, že je potřeba zvolit do politiky lepší lidi, aby ta politika lépe vypadala, tak se zapomíná na to, že je skoro jedno, koho do té politiky zvolíme, protože on potom se přizpůsobí tomu novému prostředí, začne se v něm chovat jiným způsobem, to znamená já nějakou velkou naději v ty, v ty nové, nové kraje nemám, že by byly jiné, než byly ty předtím, ani neplatí to, co slibuje hnutí ANO, že budou lépe hospodařit, že se méně utratí, utratí se stejně, utratí se všechno, co budou mít.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Letošní Nobelovu cenu za mír získal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který dojednal mírovou dohodu s levicovými povstalci z hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie. To ocenění získal i přesto, že Kolumbijci mírovou dohodu v referendu odmítli. Jak se díváte, rozhodl Nobelův výbor dobře, zaslouží si Santos toto nejprestižnější globální ocenění?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
No tak ukončit válku je strašně těžké. To je, to je daleko těžší než války začínat. A když jde o takovouto válku občanskou, která trvá půl století, ve které už z povahy toho boje žádná strana nemůže vyhrát, zemře v ní 260 tisíc lidí, 6 nebo 7 milionů lidí přijde o domovy, no tak tam prostě to nějak ukončit. Za prvé je teda v zájmu všech, ale za druhé je to strašně těžké a komplikované, protože nejde jenom o to složit zbraně, ve vzduchu jsou emoce, lidé prostě cítí bolest, křivdy, to prostě tu společnost strašně ovlivní. To znamená, že ano, myslím, že ta cena je udělená, udělena správně, ale je ještě jeden důležitý pohled, proč si myslím, že ten Nobelův výbor rozhodl tak, jak rozhodl, a to je ten, že práce právě na této ceně, na ceně, ceně za mír je, je pokaždé kritizována z objektivních důvodů. Lidem se na těch rozhodnutích Nobelova výboru buďto zdá, že byly příliš, řekl bych, servilní k politikům, anebo že nedodrželi zadání toho Alfreda Nobela, který přesně řekl, za co ta cena má být, anebo že ocenili někoho, kdo oceněn být neměl. No ale tentokrát se zřejmě Nobelovu výboru podařilo najít někoho, kdo přesně splňuje ta kritéria, našli někoho, kdo má na rukou mír, prostě to je, to je, to je strašně důležité po všech těch kontroverzích, které byly v minulé, myslím, že, že si zasloužili, že se pokusili o takový nějaký reparát a že se pokusili usmířit světové veřejné mínění tím, že tu cenu dají doopravdy za mír tentokrát.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Některý poukazují na to, zda neměli být vlastně laureáti dva, protože dohoda o míru je mezi dvěma stranami, taková byla ostatně dosud i tradice.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
No, oni v tom zdůvodnění řekli, že ta cena patří i kolumbijskému lidu a že patří všem, co se na tom podíleli. Oni teoreticky mohli ocenit i Kubánce, kteří to zprostředkovali, celé to jednání, ale je tady jeden nepříjemný precedens v minulosti, když byli takto oceněni za mír mezi, mezi Židy a Palestinci dva kandidáti a jedním z nich byl Jásir Arafat, no a to je, to je taková, řekl bych, šmouha na Nobelově ceně míru, která je věčná, protože to byl prokazatelně terorista a teroristovi dávat Nobelovu cenu míru, to prostě dost dobře nejde. Já vím, že ti levicoví povstalci, na ně lze pohlížet různě, ten, ten důvod, proč ten boj začal před těmi 50 lety, mohl být do značné míry legitimní a mezi těmi, mezi těmi povstalci tenkrát bojovali kněží, to byl boj za sociální nějakou základní spravedlnost, rovnost proti, proti režimu, který doopravdy byl vůči lidem odporný. No jenže pak se do toho zamíchaly drogy, unášení lidí, vraždy, to znamená to hnutí nabralo prostě image téměř teroristů, to znamená doopravdy pro Nobelův výbor zopakovat tu situaci a znovu ocenit někoho, kdo by mohl být pak jako označen jakýmsi druhým Arafatem, tak asi bylo pro ně nemožné, a já myslím, že nakonec rozhodli dobře.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jiné emoce vyvolává nové zaměstnání jednoho expolitika. Europoslanci se přidali ke kritice bývalého šéfa Evropské komise Josého Barrosa, který začal pracovat pro velkou americkou banku Goldman Sachs. Má radit, jak postupovat při brexitu. Sám Barroso odmítá, že by se stal lobbistou a říká, že pro londýnskou pobočku banky začal pracovat až po vypršení osmnáctiměsíční lhůty, po skončení svého mandátu. Jak vy to vidíte?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
No, nic se neporušilo, ale všechno je strašně podezřelé. Je potřeba si uvědomit, že Goldman Sachs čelí obvinění, že svými aktivitami na finančních trzích napomohli světové finanční krizi, zároveň podle některých ekonomů, politiků tato banka měla přímo vliv na rozpoutání krize v eurozóně, když pomáhala Řecku, řecké vládě zakrývat jeho problémy s hospodaření, to znamená je to banka, která udělala, nadělala docela problémy. Navíc když se podíváte ve Wikipedii na Goldman Sachs, tak narazíte na spoustu neuvěřitelných skandálů, které jí provázejí do samého vzniku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A porušil tedy Barroso něco?

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
No, on, jak jsem řekl, on nic neporušil, ale vše je podezřelé, protože on byl eurokomisařem v době, kdy, kdy se toto všechno dělo, to znamená on měl řešit to, co dělá Goldman Sachs vůči Řecku, no a nyní, nyní prostě přechází k nim a těžko se zbaví podezření, že už tenkrát věděl, že hovoří anebo, nebo komunikuje se svým příštím zaměstnancem. Navíc Barrosa, Barroso má samozřejmě kontakty velmi dobré, to znamená očekává se od něj, že pomůže ve vyjednávání s bankami kolem brexitu, jinými slovy, tohle to je střet zájmů a strašný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To si myslí Ivan Hoffman, komentátor Deníku. Já vám děkuji za dnešní postřehy a přeji hezký den, na slyšenou.

Ivan HOFFMAN, komentátor
--------------------
Také hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra se můžete těšit na názory biologa Davida Storcha. Zita Senková se těší zítra na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zis
Spustit audio