Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman – 7. listopadu 2016

7. listopad 2016

Hostem byl Ivan Hoffman.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den a dobrý poslech pořadu Jak to vidí přeje Zita Senková. Dnešním hostem je komentátor Ivan Hoffman, se kterým nás propojil radiomost. Zdravím vás do zlínského studia, dobré ráno.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Přeji také dobré ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V naší půlhodině bude komentátor Deníku glosovat, zda sociální demokracie potřebuje novou krev, jak integrovat pravici a proč je na scéně zatím jediný a navíc nadstranický kandidát na prezidenta. Dobrý poslech. Premiér a předseda České sociální demokracie Bohuslav Sobotka chce do měsíce obměnit vedení strany i ministerstva. Konkrétní jména zatím neuvedl. Dalo se to, pane Ivane, čekat vzhledem k výsledku v krajských a senátních volbách, ve kterých, jak řekl Bohuslav Sobotka, vystavili sociální demokracii voliči žlutou kartu.

Čtěte také

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak ty volby samozřejmě nedopadly pro sociální demokracii dobře, ale mám pocit, že k tomu, jak dopadly, se ještě přidaly průzkumy volebních preferencí, které se měřily vlastně právě v tom období po krajských volbách, respektive volbách do třetiny Senátu, kde lidé žijí politikou více, než je běžné, to znamená, ten jejich názor vyjádřený v tom průzkumu je potřeba brát a asi se na těch stranických sekretariátech bere vážněji, než ty úplně, řekl bych, rutinní běžné průzkumy z období, kdy se nic neděje. No, a protože ty preference dopadly skutečně pro sociální demokracii hrozivě, ten její propad je potvrzený čtyřmi agenturami a je obrovský rozdíl mezi ANO, které šlo nahoru a sociální demokracií už je, už je prostě o polovinu. To je, to je prostě moc. To znamená tehdy, představuji si, na tom, na tom vedení sociální demokracie propadli její lídři jakési panice a nabyli dojmu, že musí rychle něco udělat, to znamená ty jejich kroky, které teď oznamují, ten dopis Bohuslava Sobotky, který píše svých spolustraníkům, je vlastně projevem, řekl bych, naprosté paniky. Jestli jsou ty kroky potřebné, to je, to je úplně jiná otázka, protože on ve chvíli, když začne vyměňovat ministry, tak se nutno musíme zeptat, jestli jsou to zrovna oni, kdo zavinili vlastně ten náhlý propad popularity strany. Já si myslím, že spíše ne, že voliči nehodnotili to, co se stalo za jeden měsíc, ten poslední měsíc někdy kolem voleb v sociální demokracii, ale spíše je to nějaký dlouhodobější pohled na to, jak ta strana vypadá, jak se chová. Je to účet za daleko delší dobu. To znamená ta reakce podle mě musí být úplně jiná, pokud má vést k návratu stoupenců sociální demokracie opět k této straně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to podle vás strategický nebo užitečný tah za zamýšlená personální obměna ministrů za ČSSD, je vhodná, řekněme, pouhých 11 měsíců před regulérními parlamentními volbami? Protože rozumím tomu i tak, že vlastně ta obměna nebo pokus o nějaký svěží vítr přichází vlastně pozdě, nebo opožděně.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, tak představme si, kdo by, kdo by asi měl do těch ministerských křesel, pokud jich bude teda víc a pokud má dojít na nějaký doopravdy zásadní krok, kterého si všichni povšimnou, jestli má sociální demokracie někoho takového, který, když tam přijde, tak si najednou lidi řeknou aha, no, jo, tak oni mají vlastně lidi, tak to je musíme teda určitě volit, tohle to je, tohle to je pro nás terno, to nám strašně pomůže. Já si takový scénář moc představit neumím. Budou opět vybírat jenom z těch lidí, které mají a jako všechny ty velké zavedené strany, tak budou paradoxně doplácet na politickou praxi, která je stará 10, 15 let, kdy v minulosti, když se objevil nějaký, nějaký šikovný mladý politik začínající, tak ho všichni ti staří rutinéři vnímali jako riziko, jako mohl je do budoucna ohrozit, tak se postarali o to, aby ten jeho kariérní růst podle možností byl, byl nijaký. Jinými slovy, strany si nevychovávaly dorost, nýbrž likvidovaly vnitřní konkurenci. No, a teď, když by se jim hodili ti noví lidé, které, které prostě vedly, které si pěstovaly, o které se staraly, kterým pomáhaly, které, které něco učily, tak teď, když by se jim hodili, tak je prostě nemají. Takže politické strany místo toho, aby měly nějakou koncepci, tak místo toho, aby měly nějakou koncepci, tak improvizují, hledají lidi zvenčí, kteří někdy jsou, jsou populární u veřejnosti, ale, ale ne vždy se úplně zase sejdou s tím jejich programech, nemají vždy stejnou krevní skupinu jako má ta politická strana, ani nejsou tak věrní. Ve chvíli, když se jim tam nelíbí, tak potom najednou odcházejí, stanou se z nich problémy, jinými slovy politika doplácí na něco, co bylo dlouho v minulosti. A ono se někdy říká, že napravit nějaký neduh trvá stejně dlouho jako vznikal, to znamená ta perspektiva není pro tyto zavedené strany příliš radostná. Oni se musí nutně vrátit kromě toho, že vymění lidi, že lépe sepíší program, tak především musí znovu najít cestu k nějaké ideologii. K něčemu, co spojuje lidi, podobné krevní skupiny a proč tu stranu volí, proč, proč jako dobrovolníci té straně pomáhají ve volbách. Mám pocit, že toto u nás zatím ještě nevzniklo, ale bez toho ty strany dlouhodobě nejsou schopny přežít.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Potřebuje tedy ČSSD, řekněme, novou krev a zlepší ona transfuze kondici této strany? Pořád je to nejsilněji zastoupená strana téměř na všech úrovních.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, potřebuje, potřebují ji všichni, určitě ano.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V dopise spolustraníkům, o které, jste se už, pane Ivane, zmínil, dopis, který rozeslal Bohuslav Sobotka, popsal ty příčiny aktuálních neúspěchů. Je trefná jeho analýza, když se podíváme na ty jeho jednotlivé body nebo tvrzení, jako například, že se politický soupeř změnil a tak dále.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, politici a to je asi normální, asi je to všude, pardon, omlouvám se za rýmu ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podzim nastoupil se vší silou.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Ano, ano. Nebojuji pouze s myšlenkami, ale ještě s handicapem. Já mám pocit, že politici hledají nejraději chybu někde jinde než u sebe. A já docela chápu, že Bohuslav Sobotka, ale podobně i třeba Miroslav Kalousek, mají za, za velkého nepřítele daleko úspěšnějšího kolegu pana Babiše, ale pokud si myslí, že kdyby nebyl tento soupeř, tak by neměli problém, tak se zřejmě mýlí, protože právě to, že lidé hledají nějaké jiné alternativy, nějaká jiná hnutí, strany, často protestní, je, je důsledkem toho, že strany, které dosud vládly, udělaly něco špatně. To znamená jediná možnost pro sociální demokracie je, je hledat chyby u sebe, respektive neřekl bych, že vždycky jenom hledat chyby, spíš asi uvažovat o tom, v čem si ta konkurence, která je úspěšnější a dnes už teda daleko úspěšnější, v čem si počíná obratněji, co dělá jinak, a řekl bych i, co dělá lépe, protože ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč tedy voliči, dovolte, utíkají k hnutí ANO?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, tak ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A nejenom tedy od sociálních demokratů.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já si myslím, že hlavní důvod je v tom, že politici velice uvažují o tom, co by tak lidem nabídli, co chytrého by vymysleli, aby, aby dostali od nich hlasy. Ta cesta musí být přesně opačná. Lidem politici musí znát společnost, od které dostali mandát, musí vědět, co lidi trápí, co lidi chtějí, co lidi potřebují, čím si představují, že by se jejich život mohl zlepšit a tím způsobem potom, řekl bych, tu, tu svou nabídku orientovat. Tohle to přesně Andrej Babiš dělá. On neustále zdůrazňuje, že v politice není doma, že přišel z byznysu, že se to musí teprve naučit, i když už dávno je politikem, tak stále má image někoho, kdo přišel, aby některé věci, které nefungovaly, napravil, přichází s vizí, že je potřeba profesionálně věci řídit a že už to samo o sobě společnosti hodně pomůže, že věci prostě mají fungovat, že je potřeba odstraňovat chyby, problémy a tak dál. Jinými slovy, neustále s tou veřejnou, s veřejným míněním pracuje, neustále sleduje, kam se ta společnost pohybuje a ve chvíli, když zaregistruje nějaký trend, tak se mu blíží. Ono se tomu někdy říká populismus, že vlastně ta strana nemá nějaký svůj vlastní názor, že pouze přihlíží takové té vrtkavé štěstěně, názorům, které se mění, ale ve chvíli, když si toto politici říkají příliš často, nebudeme populisty, budeme se držet prostě nějaké dlouhodobé vizi, ať už to lidi chtějí nebo nechtějí, tak volič to nemusí vnímat jako konzistentní politický postoj, ale jako svého druhu pohrdání názorem těch lidí, jako neschopnost jim naslouchat, jako jakési povýšenectví. No, a to je to úplně nejhorší, co se politikům může stát a co se myslím stalo před časem Občanské demokratické straně a co s velkou pravděpodobností s odstupem se nyní stává druhé stejně silné straně s podobnou historií, že totiž lidé začínají mít dojem, že sociálním demokratům na jejich názorech nezáleží. A to, když se prostě politikům stane, tak to je to první, co musí napravit, to je to první, co musí řešit. To je nejdůležitější ze všeho.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V tom dopise spolustraníkům pan Sobotka mimo jiné napsal, že politická slušnost přestává fungovat, že pan Babiš vede proti sociální demokracii tvrdou dehonestující kampaň, konfrontační lživou. Také podle něj tím problémem je absence jakéhosi mobilizačního tématu, nedostatečné zapojení členů, tedy členské základny a také únava z vládnutí.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Je to dopis členům. Jo, je to dopis členům. Také on bojuje o své politické přežití, protože ty neúspěchy vždycky jdou za vedením, za předsedou. On, pokud tam ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Popsal možná ty příčiny toho stavu.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já myslím, že ne. Já myslím, že ne, že tohle je verze, která se dá napsat, ale ta skutečná příčina je někde jinde. Já myslím, že to právě, co jste citovala, to je právě ta neschopnost podívat se sám na sebe a hledání chyb a příčin prostě problémů někde jinde a to je k ničemu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jinak kvůli možné obměně ministrů za sociální demokracii se s premiérem zítra sejde prezident Zeman. Ten v rozhovoru pro Parlamentní listy řekl, že by ministr kultury Daniel Herman měl odejít z vlády, protože podle něj poškodil zájmy státu. Jaký je váš pohled?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, já si myslím, že ministr kultury je nominován za stranu KDU-ČSL, která se za něj jednoznačně postavila, za ministra Hermana se vlastně už předtím, sice neformálně, ale, ale přece postavil i Andrej Babiš jako předseda další koaliční strany. Nezaregistroval jsem, že by se vůči němu nějak razantně vymezoval premiér, takže je to, je to pouze názor prezidenta, který můžeme vnímat jako nějaký politický signál, ale nemám pocit, že by byl ministr Herman ohrožen ve své funkci.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval ke sjednocení pravice, vytvoření bloku stran napravo od středu. Jak hodnotíte pokus sjednotit pravici? Nutno říct, že takové volání po integraci těchto stran tady není poprvé.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Určitě. Já mám pocit, že asi to, to hlavní, co je potřeba se, se zeptat, anebo o čem je potřeba přemýšlet, je, zda takové sloučení by znamenalo i nějakou, nějakou lepší programovou nabídku pro voliče, než je nabídka jednotlivých těchto stran, protože připadají v úvahu TOP 09, ODS a KDU-ČSL. To jsou takové větší strany, které se hlásí k tomu, že jejich politika je konzervativní, liberální napravo. No, a tady Miroslav Kalousek jak u KDU-ČSL, tak u ODS asi nemůže počítat s tím, že by mu úplně důvěřovaly, protože v minulosti se už vlastně s těmito stranami potkával a no, a prostě nemají s ním úplně dobrou zkušenost. To znamená to je první problém, že to nabízí, nabízí Miroslav Kalousek. Druhá věc je, že se nerýsuje žádný nějaký takový program, který by, který by najednou lidi oslovil. Pravice už u nás vládla. Měla vládnout asi z odstupu to vypadá tak, aby dnes mohli říct něco podobného, nějaké podobné heslo jako má v Americe Donald Trump, to znamená, že by řekli udělejme Česko opět skvělým. No, ale my, když se podíváme do minulosti pravicových vlád, kdy nám teda doopravdy bylo dobře a je nám zatím vlastně nějak líto a rádi bychom se k tomu vrátili. To prostě není. To znamená, oni asi musí nabízet nějaký jiný program, že něco udělají jinak, lépe v budoucnu, ale všechny takové sliby, které v minulosti učinili, se minuly účinkem, respektive veřejnost je nezaregistrovala jako, jako, jako splněné, to znamená, že ten hlavní problém není se sloučit, aby se ty jednotlivé procenta a jejich desetinky netříštily, nýbrž sečetly. Problém je najít takový program, aby vlastně z toho spojení potom vzešlo něco víc. To znamená oni začínají z úplně špatné stránky, začínají tím, že, že se podívají na průzkum a spočítají ty jednotlivé preference a ty, které jsou ještě pod těmi 5 %, kolik by to asi tak dalo dohromady, ale přitom si neuvědomují, že o ty voliče je připravuje absence programu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nemají tyto strany společné nějaké ideové ukotvení?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já myslím, že ne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
TOP 09, STAN, KDU-ČSL, ODS.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Ne. Myslím, myslím, že ne. Já si myslím, že žádná nemá žádné, ale ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Prospěl by tedy jinak politické scéně nějaký nový subjekt, nějaká alternativa, protože takzvaný antibabiš, to prostě není program. To nestačí.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Ano, to si všichni uvědomují a to je už dobře, že i si to uvědomují, protože to je první předpoklad, aby s tím něco udělali. Já nevím proč, je to možná tím, že tu politickou scénu sleduji strašně dlouho, tak já stále čekám, že se nějakým způsobem vzpamatuje Občanská demokratická strana, protože je to, je to strana, která jednu dobu doopravdy měla velmi silné zázemí. Já jsem jednu dobu bydlel v Praze a všichni moji sousedé volili samozřejmě ODS. Já jsem tomu tenkrát moc nerozuměl, ale, ale bylo to prostě tak. Oni měli, oni měli nějak tah na branku, měli nějakou image a tak dál a já mám pocit, že něco z toho muselo v těch voličích zůstat bývalých. A při určité konstelaci, když by ta strana se, se najednou jevila znovu jako perspektivní, jako slušná, tak si umím představit, že by se k nim vrátili, protože pokud jde o nově vzniklé subjekty, ty vznikat budou, ale ty budou protestní, ty budou proti té současné politice, proti tomu, jaká je situace dnes. Nebude to, nebude to klasická pravicová strana, budou to taková ad hoc spojení za, za případným čerstvě se objevujícím nějakým silným lídrem, ale, ale to jsou strany, které se prostě tak vyhoupnou do toho, nad zenit a potom zase po nějaké době se ztratí, zapadnou. To znamená já stále si myslím, že perspektivou pravice je nějaká, nějaká, nějaký zázrak v ODS.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Známe prvního oficiálního kandidáta v prezidentské volbě 2018. Je jím Michal Horáček, textař, producent, bývalý spolumajitel sázkové kanceláře, vystudovaný antropolog. On odmítl kandidovat po nominaci skupiny poslanců nebo senátorů, všechno si bude platit sám. Co říkáte tomuto uchazeči o službu vlasti?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak Michal Horáček je kandidát, který nevím, jaké má on politické šance, jestli teda doopravdy může jednou být mým prezidentem, to si teď neumím představit, ale ten způsob, jakým vstoupil do politiky a jakým se rozhodl kandidovat, se mi velmi líbí. Mám pocit, že nastavil, nastavil laťku, jak by prostě takový kandidát, který nemá za sebou strany a který přichází a uchází se o důvěru lidí, jak by měl postupovat. Nabídl jakési know how, které podle mě by měli všichni další a určitě se objeví více kandidátů, možná i silnějších, ale, ale které by měli respektovat. To znamená slíbil zveřejnit na webových stránkách všechno o své minulosti, ta je zajímavá, dobrodružná, divoká, jak se na to kdo podívá. O zdravotním stavu, o stavu svého majetku. Slíbil napsat své názory, o co mu teda, o co mu půjde, transparentní program. Jinými slovy je to tak, jak to má být.On předstoupil a nabízí smlouvu s voličem, který v jeho případě nebude riskovat, že pořídí zajíce v pytli, protože se o něm všechno dozví, všechno zjistí, což mně připadá fér. To je, to je ta první věc. Druhá věc ovšem je, že samozřejmě ve chvíli, kdy takto vstoupí člověk do politiky, tak do té doby, než oznámí, že kandiduje, tak je populární osobností, jenomže tím okamžikem, když někdo oznámí tu kandidaturu, tak se všechno změní. On se najednou octne pod naprostým drobnohledem. Stává se v jistém smyslu podezřelým. Média si od něm okamžitě vytvářejí odstup, nikdo nechce mít pocit, že, že někomu jen tak pomáhá, nebo fandí, anebo za někoho lobbuje, to znamená, octne se najednou sám. Pokud jste se dívala na tu jeho tiskovou konferenci, kde ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Symbolická.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
... předstoupil před novináře, tak tam byl, tam byl jeden takový moment, který asi stojí za to zmínit. On v jedné chvíli prostě říkal ten svůj program a teď se blížil k takové zásadní myšlence, kterou, kterou, kterou říká a která by mohla být heslem jeho kampaně a tak se tak najednou postavil a říká máme na víc. No, a kdyby to bylo na setkání se sympatizanty někde v divadle, před koncertem, no, tak by samozřejmě všichni zatleskali, ale tady zůstalo ticho, nikdo nezareagoval.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Asi proto, že to byla tisková konference.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Přesně tak, přesně tak. On a bylo vidět, že je malinko zaskočen, pak se rychle vzpamatoval, všechno šlo dál, ale to ukazuje na tu, na tu změněnou situaci. Michal Horáček už nikdy od okamžiku, kdy vyhlásil, že chce být prezidentem, nebude stejným Michalem Horáčkem, který sbíral sympatie, kam přišel, protože to je slušný, slušný muž, který umí mluvit, který se umí chovat, který navíc vlastně už dvakrát uspěl, jednou jako umělec, jednou jako manažer, a to je pryč. Teď Michal Horáček prostě stojí, řekl bych, skoro proti všem. A budu samozřejmě jako asi všichni budeme sledovat ten jeho, jeho, jeho zápas, protože vlastně on je zajímavý i tím, že on doopravdy přichází do toho souboje s tím, že má nějaký majetek, těch peněz bude postupně ubývat a teď je otázka, jestli to má smysl, jestli si je neměl nechat a použít na něco jinýho.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A pan Horáček by si moc přál, cituji jeho slova: "Aby se země úsměšků proměnila v zemi úsměvů. Mstivost je to, co musíme z veřejného prostoru odstranit." Má šanci s takovou vizí oslovit voliče?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak já se přikládám, jako připojuji k těm, kteří jsou spíše, spíše skeptičtí. A to proto, protože on samozřejmě osloví určitou část voličů, kteří poptávají přesně to, co jste teď vybrala z toho, to znamená, potřebuje jakési slušnosti a aby se lidi dali dohromady a tak dále. Ale je tady mnoho jiných otázek, které, které asi daleko spíše rozhodnou o tom, kdo se nakonec stane prezidentem, a tam ho vidíme Michala Horáčka zatím, zatím postupovat velice opatrně, jakoby po tenkém ledě a nevím, jestli na všechny ty otázky, které, které nakonec rozhodnou, už tu odpověď má. Někteří říkají, že, že šanci má, protože je slušný, ale pak je hodně lidí, kteří říkají to je slušný člověk, ten nemá šanci.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Která s faset jeho osobnosti by podle vás mohla být nějakým esem?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já u něj žádné eso nevidím. Je to, je to, je to tak, že on může vyhrát, pokud všichni ostatní budou horší, to se mimochodem ale také může stát. Tak ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč žádná politická strana podle vás dosud nepřišla se svým kandidátem, na co vlastně čeká?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Všichni vědí, myslím si, že to je, to je ve vzduchu, že každý kandidát bude poměřován prezidentem a nejen teda tím posledním, tím hlavně samozřejmě, ale i těmi dvěma předchozími, to znamená, když se hledá někdo, kdo by měl šanci a nikdo nechce jako nominovat kandidáta, který prohraje, protože to je potom, to je potom ostuda, to je potom lepší radši nekandidovat nikoho, ale, ale najít takovou osobnost, která je průnikem těch tří našich prezidentů, které dosud jsme, jsme tady měli, tak je to velice těžké. Ukazuje se, že lidé nakonec volí politika, volí člověka, který je už jako ve vyšším věku, nikoho mladého, žádného nějakého divocha. Ukázalo se, že nemají velkou šanci ženy v prezidentské volbě, že by to tedy měl být muž. Já, když takhle to budeme zužovat, tak nakonec nám zůstanou jenom ti staří matadoři na politické scéně, okoukané tváře, které jsou tam už jako odjakživa. No, popravdě ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč by nám měli zůstat?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, právě. Já, já si myslím, že, že ten důvod, proč, abych odpověděl na tu otázku, proč strany zatím nikoho nekandidují, je, že nikoho takového nemají.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nemají nebo ho nechtějí hledat, nebo z různých důvodů zatím nominovat, nebo vůbec nacházet?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já, já myslím, že prostě, kdyby měly, tak, tak asi, asi, asi nám to řeknou, ale mám pocit, že nemají, že není konsensus. Zvláštní je, že chvíli to vypadalo tak, že se uskuteční jak v hnutí ANO, tak v sociální demokracii jakési primárky, ve kterých budou kandidáta hledat a budou se ptát svých členů, voličů, případně, případně tedy i sympatizantů, ale hlavně asi členů, kdo si myslí, že by byl vhodným kandidátem, ale teď už slyšíme od ČSSD, že od toho Bohuslav Sobotka ustupuje, že se toho obává, neboť má pocit, že by se vlastně při hledání toho společného kandidáta sociální demokracie mohla jenom ještě více rozhádat. To je škoda, protože kdyby se to vedení strany zeptalo svých členů, tak ti už přece jenom zase mají o něco blíž k lidem kolem sebe, k veřejnosti a jsou schopni zaregistrovat jakýsi hlas, hlas lidu a tím pádem dospět k nějaké, řekl bych, kvalifikovanější nominaci, ale jak říkám, asi to u nás není v tradici. Ti, co se dostanou úplně nejvýš v té politické hierarchii, tak mají pocit, že s tímto vzestupem rovnou získali i patent na rozum a schopnost všemu rozumět, což teda ale nezískali.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ivan Hoffman, komentátor Deníku. Já vám děkuji za vaše postřehy, na slyšenou.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra se můžete těšit na názory ekonomika Richarda Hindlse. Dobrý den přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: iho , zis
Spustit audio