Přepis: Jak to vidí Vladimíra Dvořáková – 20. prosince 2016

20. prosinec 2016

Hostem byla Vladimíra Dvořáková.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den přeje Zita Senková. V Jak to vidí dnes vítám profesorku Vladimíru Dvořákovou, dobrý den.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Hezké ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na co se budu politoložky z Vysoké školy ekonomické ptát? Na veto prezidenta, klíčové odposlechy i rozkrádání dotací. Dobrý poslech. Německá metropole je v šoku ze zřejmě teroristického útoku na vánoční trh v západní části Berlína. Do davu včera večer podle sdělení policie úmyslně vjel nákladní vůz, zabil nejméně 12 lidí a dalších 48 zranil. Některé z nich velmi těžce. Pokud se prokáže, že za útokem je uprchlík, nejspíš z Afghánistánu nebo Pákistánu, jak o tom informují v této chvíli německá média, co by to znamenalo nebo bude znamenat pro německou politiku? Mimochodem podle nejnovější zprávy policie toho domnělého pachatele znala.

Čtěte také

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Tak samozřejmě ty zprávy jsou první, nevíme ještě přesně, nejsou, nejsou potvrzené. Víme teda jenom bohužel, že těch 12 mrtvých, je opravdu 12 mrtvých a desítky zraněných. Co se týče osoby, která byla, jestli policie skutečně měla nějaké podezření nebo jestli ho někdy vyšetřovala, to se uvidí asi, asi až časem, každopádně se něco takového částečně očekávalo. Upozorňovalo se na to, že vlastně to období před Vánoci, kde za prvé dochází k většímu shromažďování lidí, ale vlastně ten teroristický útok má taky symboličtější charakter. Ty Vánoce jsou v našem prostředí vnímány jako něco, kde by měl být klid, mír, jako naděje, zrozené nového života. A vlastně takže v těch Vánocích je to jakoby, ty útoky, který vždycky chtějí vystrašit, vyděsit, ukázat prostě svojí sílu, zastrašit lidi, tak jsou samozřejmě v takovémhle okamžiku mnohem, mnohem výraznější. Co se týče německé politiky, ty dopady se těžko dají odhadnout, jestli se budou projevovat v nějakých vyšších patrech, ono to může na jednu stranu tu společnost prostě stmelit ve smyslu, že my se nedáme zastrašit a budeme jednat podle svého vědomí a svědomí. Může to posílit krajní pozice, může to zeslabit nebo třeba i zesílit postavení paní Merkelové, tam uvidíme, co se potom podaří zjistit. Samozřejmě v momentě, kdy by se ukázalo, že vlastně policie měla tušení a měla toho člověka v podezření a něco takového se stalo, tak to má vždycky i na tu politiku mnohem větší dopad, protože to ukazuje, že není nastaven systém určité bezpečnosti v té dané zemi. Nikdy žádný systém nemůže být stoprocentní, samozřejmě, to jde jedině snad opravdu v těch super totalitních režimech, že všichni jsou hlídáni, ale prostě v momentě, kdy by se ukázalo, že teda z hledáčku policie ten člověk se tam nějakým způsobem objevoval a nebyla mu věnována pozornost a on teda uskutečnil takovýhle čin, tak to si myslím, že by ty dopady na politiku byly, byly veliké.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak jsme vlastně viděli na nedávném sjezdu Křesťansko-demokratické unie, tak Angela Merkelová už docela hodně zostřila svou rétoriku.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Tak Angela Merkelová si myslím, že si uvědomila, že tam je komplex řešení a že není možné jenom zdůrazňovat jednu věc a zdůrazňovat, řekněme, tu věc, která je také ale nutná, to znamená, že jde o určité humanitární zakotvení. Ono vždycky největší riziko je v momentě, kdy ty lidi takzvaně dehumanizujete, když se na to nedíváte jako že přicházejí lidi a prostě 90 %, 95 % těch lidí jsou, přicházejí ze zoufalé situace, ale že zároveň k tomu musí být ještě řečeno i to bé, že jedna věc je pomoc lidem, kteří jsou ve vážné situaci, ale druhá věc jsou bezpečnostní otázky, ale třeba i ten rozměr, že ti lidé, co přicházejí a prchají před válkou, by měli mít nebo měla, měly by ty země mít i tu politiku jejich návratu, to znamená jakmile se tam ta situace zklidní, vlastně pomáhat, aby ti lidé se mohli vrátit, protože, popravdě řečeno, většina lidí má svůj domov, kam se chce vrátit, takže není to jenom tak, že ty lidi přichází a všichni chtějí zůstat v tý Evropě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Otázka je, jaké je to procento, kteří se skutečně vracejí a vrátit chtějí.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
A i kam mají se vrátit a do jakého prostředí se mohou vrátit, to znamená máte-li úplně zničené město, zničenou infrastrukturu, tak ten návrat je mnohem složitější, nežli když teda je jistá pomoc, jak a určitá politika. Já tady nemyslím, že mám v rukávu geniální řešení jako uprchlické krize, ale od toho jsou právě ty vlády, že by měly všechny tyhle ty aspekty té uprchlické krize vlastně řešit a mluvit o tom s občany a ne se zaměřovat pouze na jednu otázku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co už německá kancléřka řekla právě na tom sjezdu CDU, že se nesmí opakovat to loňské léto, kdy byl enormní příliv uprchlíků. Pojďme k další události. Za teroristický čin považuje Moskva včerejší útok na ruského velvyslance v Turecku, kterého zastřelil turecký policista se slovy nejenom Alláh je veliký, ale hlavně nezapomeňte na Sýrii, nezapomeňte na Aleppo. Čeho jsme tedy svědky, paní profesorko?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Tak Aleppo představuje obrovskou humanitární krizi, obrovskou, řekla bych jako obrovské množství obětí, který je z řad civilistů. Samozřejmě je to opět velmi složitá situace, kdy se hůře rozlišuje, kdo je civilista, kdo není civilista, kdo patří k jaké bojující straně a tak dále. Ta situace v Sýrii je velmi nepřehledná, ale popravdě řečeno, ten, ta, dobytí toho Aleppa doprovázelo opravdu velmi razantní vojenská kampaň, která příliš teda s civilisty, respektive vůbec si s civilisty nedělala žádnou, žádnou starost, takže toto je určitá reakce. Mně to trošku připomíná něco z amerických dějin, /nesrozumitelné/, kolem Texasu, kdy tam také bylo to pamatujte, jako velmi, velmi silné po vyvraždění určité stanice, takže ten, ten rozměr, neřekla bych, že je to totéž, to, co vidíme, to, co jsme viděli v tom Německu, tam jde vysloveně o to zastrašení, tam jde o to vytvořit prostě úplně zbytečné náhodné oběti, kdežto tady bych řekla, že ten, ten důvod byl samozřejmě trošku jako jiný, politicky motivovaný ve smyslu ke konkrétnímu státu, konkrétní, v souvislosti s konkrétní akcí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte ruská angažovanost ve válce v Sýrii.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
/Nesrozumitelné/ v Sýrii a vlastně v tom dobývání Aleppa, který tam Rusko se angažovalo jednoznačně na straně, na straně Asada.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vrchní soud smetl klíčový důkaz v nejsledovanější novodobé korupční kauze exhejtmana Davida Ratha. Odposlechy a záznamy sledování v jeho kauze jsou podle Vrchního soudu nezákonné. Okresní soud v Ústí nad Labem je prý nedostatečně zdůvodnil. Co tomu říkáte? Překvapila vás tato ne informace, ale rozhodnutí? Co se bude dít dál? Znamená to, že se kauza snad vrací na začátek?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Tak rozhodně se nevrací na začátek. Já myslím, že to překvapení, pro mě teda velmi významné překvapení bylo, pokud jsem pochopila dobře, bylo to také velmi silné překvapení pro vrchní státní zástupce, který, Lenka Bradáčová se odvolala, lépe řečeno upozornila na nezákonný postup nebo to charakterizuje, dala podnět teda vlastně k šetření. Já nemůžu komentovat rozhodnutí soudu. Jak jsem pochopila, tak v tom rozhodnutí nejsou zpochybněny vlastně výpovědi té svědkyně, která prostě je klíčovou svědkyní, paní Salačová proti Davidu Rathovi, nejsou zpochybněny peníze, který byly nalezeny u Ratha a tak dále, ale jsou zpochybněny vlastně ty odposlechy, které ukazovaly na ten, na ty domovy a na ty způsoby, jak se ty peníze předávaly, z důvodu, že nebyly dostatečně soudně nějak zdůvodněny, co se má odposlouchávat, jak se má odposlouchávat, pokud se nemýlím, tak ono to trochu probíhalo i v souvislosti s jinou kauzou, protože tam v hledáčku původně nebyl pan Rath, ale to nechme tedy na soudu. Prostě je to samozřejmě velmi komplikující situace, vrací se to teda k tomu původnímu soudu, který už by se nemohl opírat o ty odposlechy, které tvořily hodně velký rámec.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Říkám, má tam pořád ještě některé důkazy, ale ten důkazní prostor bude, bude zúžen. Může ho samozřejmě vyřešit nějakými výslechy, ale uvidíme, i co tedy bude akce teda Vrchního státního zastupitelství, jak se na to bude pohlížet, protože aspoň teda z těch reakcí těch právníků se říkalo, že je to velmi netradiční rozhodnutí, zpochybňuje se odborný názor a tak dále, ale já opravdu nejsem odborník, abych se vůbec odvažovala říkat, jak jsou rozhodnutí soudu nebo odborně zdůvodněna, nebo ne, takže uvidíme, jaký bude vývoj dál. Samozřejmě pan Rath může mít jako velkou radost, protože po všech těch různých průtazích, které tedy byly i díky jeho výměně obhájců a takových strategických kroků, tak se mu podařilo vlastně určité, určitou část těch důkazů vlastně jakoby zpochybnit proti, proti němu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Otázka je, proč se vlastně toto zjištění, že ty odposlechy jsou nezákonné, objevilo nyní, ale nevím, jestli to lze teď rozklíčovat.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Ne, tak jako ono to bylo rozhodnutí soudu, čekalo se na zdůvodnění. Ono se vědělo už předtím, že teda ten, že se to vrací teda k tomu původnímu soudu, ale čekalo se na písemné zdůvodnění, které tam někde bude, jaké části tedy on považuje ten soud za problematické, jaké ne. Říkám ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslím už na začátku, když se vlastně začalo pracovat s těmi odposlechy.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Víte, ono ty odposlechy se dostaly, řekněme, nebyla jsem u toho vyšetřování, ale aspoň teda podle těch námitek proti tomu rozhodnutí, tak takto získávané odposlechy byly běžně používány a soudem uznávány za důkazy, takže je to prostě věc, která bude hodně diskutovaná a která, řekněme, může komplikovat třeba i další kauzy v tomhle tom směru, protože odposlechy jsou vždycky velkým problémem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A překvapilo vás, paní profesorko, včerejší veto prezidenta Miloše Zemana, která vrátil poslancům novelu zákona o střetu zájmů, které, kterému se říká také lex Babiš?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Mě ani tak nepřekvapilo, ale spíše jsem o tom uvažovala trošku v těch různých /nesrozumitelné/. Pomalu se dostáváme ke konspiračním teoriím, což bych jako hodně, hodně nerada, ale ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Od vás bych to nečekala.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já od sebe běžně taky ne, ale ono už je to, ta rovina, řekla bych, skoro kocourkovská, která se prostě tady v politice projevuje. Já bych chtěla říct za prvé, že se domnívám, že ty základní principy, které jsou v tom zákoně, to znamená, že ten politik by neměl v momentě, když podniká, by neměl žádat o státní dotace, prostě jo, aby on /nesrozumitelné/ politická rozhodnutí, která pak si může dělat třeba na svojí firmu, myslím si, že by neměl vlastnit, neměl vlastnit média a neměl ovlivňovat média. To jsou věci, který já si myslím, že v tom zákoně jakoby jsou pojmenovaný a tam s tím není podle mě žádný problém, tohle to je běžné ve světě nějakým způsobem udělané, ale teď půjdeme do detailu toho našeho zákona, který /nesrozumitelné/ a pro zájemce doporučuji vlastně blog pana senátora Michálka, jako který taky je, je moc pěkný. Tam je za prvé, pan Babiš, pokud by byl premiérem, tak teda nesmí, nebo zůstal v politice, ministr financí nesmí vlastnit nic, ty média nesmí mít a tak dále. Ale pokud by byl prezidentem, tak se to na něj nevztahuje, jo, což je první věc, která je taková hodně zvláštní. Jako proč by teda prezident moh klidně vlastnit média, mohl klidně žádat o státní dotace ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže tento zákon v té podobě ...

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Takže tenhle zákon to prostě vynechal prezidenta. A teď jako můžeme přemýšlet o tom, jestli někdo chtěl, aby teda Babiš se dostal do kouta a šel kandidovat na prezidenta třeba proti Zemanovi, nebo jestli si ho pan Zeman, že by mohl být jeho nástupce, to už jsou první teorie, který můžou být dost šílený, jo. Ale pak běžme dále, jo. To, co může být riziko k tomu ústavnímu, ten zákon, to veto prezidenta bude určitě přehlasováno, tam problém nebude.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V tom případě se chce pan prezident obrátit na Ústavní soud.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
A v tom případě se chce odvolat k Ústavnímu soudu a ono tam je jako ad jedna, ta platnost poté, co by ten zákon vyšel, je za 15 dní, jako není, není, je to za prvé zbytečný a za druhý je to prostě nelogický, aby v případě většího vlastnictví prostě do 15 dnů někdo něco jako stihl vyřešit, takže to je první věc, která se nemusí Ústavnímu soudu líbit jako, protože je to zbytečně technicky poškozující /nesrozumitelné/. A druhá, a to se podařilo dát panu Chvojkovi nyní, který poté nastoupil teda do čela legislativy a eticko-právní agendy po panu Dienstbierovi, který dal pozměňovací návrh, který ani nebyl pořádně zdůvodněn, k vlastnění médií, to se hrozně líbilo, ale ono se to vztahuje a on sám tvrdí, že takto to chtěl, na kohokoliv, jakéhokoliv zastupitele, takže nějaký zastupitel támhle z Horní Dolní, když bude, jak píše pan Michálek, vydávat dvakrát ročně nějaký časopis, lišky, přeji vám krásnou noc, lištičky, nebo něco takovýho, tak on prostě nesmí, je ve střetu zájmů. A to je vlastně najednou regulace, která se zase zbytečně vztahuje na obrovské množství lidí, takže je pravděpodobný, že ten Ústavní soud by mohl tohle to odmítnout, protože to považuje za zbytečné, nikoliv že by považoval za zbytečné, tedy že nesmí ministr vlastnit velký, největší média, ale že považuje za zbytečné, že se to má dotýkat jako těch lidí, který vlastně, tam ten střet fakticky není.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Potřebujeme tedy tento zákon o střetu zájmů v té podobě, v jaké je nyní?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
No, když on bude odmítnut, a to je ta právě ta hra, která se tady dost často hraje, když bude odmítnut, tak zase nebudeme mít zákon o střetu zájmů. Pokud ho ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale máme mít zákon, paní profesorko, zaměřen na jednoho politika, nebo zákon, který bude všeobecný?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
No, on ten problém, jako by měl být všeobecný, problém je, že ten zákon tady už měl být desetiletí a jako řekněme ty média jsou trochu něco novýho, tak neměl být podáván návrh takový, aby to prostě zasahovalo obrovskou populaci, opravdu ale aby to zasáhlo, a tam je právo, aby to prostě člověk, který je ve významné funkci, aby to udělal, ale my se dostáváme zase do tý situace, všichni deklarují, jak chtějí zákon o střetu zájmů, ale výsledek nakonec bude, že pokud teda ten Ústavní soud to z těhle těch pochybení, která možná bylo i úmyslný, vlastně ho zase jakoby zamítne některý ty věci, takže to vlastně nebude. Takže je to taková hra na to, že přijímáme zákon o střetu zájmů, abychom udělali politiku transparentnější, ale ve svý podstatě výsledek bude opačný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Do důvoz..., zdůvodnění svého veta pan prezident napsal, že převážila snaha ovlivnit volnou soutěž politických stran, na které je za podmínek podle článku 5 Ústavy České republiky založen politický systém.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já tohle to bych nechala ústavním právníkům. Skutečně jako já si nemyslím, že by omezení, kteří mají politi..., a politici už nyní mají určitá omezení, že by omezení politikům by mělo být něco, něčím špatným. Je to běžný, je to běžný ve světě samozřejmě v různých podobách, taky záleží, jak je ten systém, ale prostě člověk se má rozhodnout, jestli buď půjde do politiky, nebo půjde tedy jako do podnikatelské sféry. Je mnoho povolání, kteří nesmějí podnikat, státní úředníci, nesmějí podnikat soudci, nesmějí podnikat, takže to jsou, to jsou věci, které prostě podle mě nejsou nijak, nijakým způsobem jako zásahem do politického soupeření, ale problém jsou tam takové ty, ty drobnosti, jako třeba do 15 dnů, to už je, to už je problém.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč tedy nemáme takový zákon už dávno? Proč přichází nyní? Navíc to, co, že Babiš, Andrej Babiš podniká, to není žádné tajemství.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Takhle, oni jsou tam dvě věci. První byl ten zákon jako takový, který se skutečně měl být dávno a až tato vláda ho připravila. A prostě politici ho nechtěli v žádným případě. A ten, ta média a tyhle ty věci byly potom ještě dopracovaný jako, jako zvláštní poslaneckou iniciativou, která prostě to posunula zas ještě jiným způsobem, ukázala, jak je vlastně radikální, ale de facto ve své logice může jít proti celému tomu zákonu a nebudeme mít opět nic.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co říkáte, paní profesorko, názoru předsedy ODS pana Fialy, že to veto je důkazem sbližování pana prezidenta a pana Babiše?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Samozřejmě tam určitej sbližování nesporně je, i když my právě momentálně nevíme, jako když budeme přecházet do těch konspirativních teorií, tak vlastně moc nevíme, jak moc je to sbližování, jak moc se třeba tímhle tím zákonem někdo chtěl postavit pana Babiše proti panu Zemanovi, protože by pan Babiš se nemusel ničeho vzdávat, kdyby byl prezidentem a kandidoval, nebo jestli třeba pan Zeman ze zdravotních důvodů nechce kandidovat a jako nástupcem prezidenta si vybral pana Babiše. Skutečným ale sblížení prezidenta Zemana a ministra financí Babiše je už delší dobu poměrně, poměrně zřetelné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A za jakým tedy účelem?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Tak ono tam může být, samozřejmě máme před volbami a ještě tedy, pokud se dokončí prezidentský mandát, což se pravděpodobně dokončí, tak bude ještě stávající prezident, bude jmenovat předsedu vlády. A když si vzpomeneme třeba na jmenování Rusnokovy vlády, kde jaksi názory parlamentu byly poměrně nezajímavé a ta vláda vládla dlouho ještě poté, co nedostala důvěru parlamentu, tak nelze vyloučit, že může být třeba i krok, kdy by nemusela být jasná většina, přesto bude třeba jmenován pan Babiš jako, designován jako premiérem, takže tam tenhle ten vliv může být jako, čekají nás teďka dvoje volby, ale budou nejdříve parlamentní a poté prezidentské.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Sledujeme také možná největší kriminální kauzu naší novodobé historie. Policie obvinila 24 lidí v souvislosti se zneužíváním evropských peněz z Regionálního operačního programu Severozápad a vzniklou škodu vyčíslila na téměř 15 miliard korun, tedy bezmála tři čtvrtiny vůbec všech peněz, které tím programem protekly. Jak je, paní Dvořáková, vůbec možné, že se evropské dotace zneužívaly, rozkradly v takovém měřítku?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
No ta částka je neuvěřitelná, já skutečně nevím ani, jak jí teda vypočítávali. Jak se ukazovalo nebo to, co proniklo navenek, tak tam zřejmě byly prostě rozhodnutí vysloveně, které projekty budou dány za jaké podmínky. Ono se o tom trochu hovořilo nebo v širší veřejnosti se říkalo, hele, když se dává projekt, aby ti ho vzali, musíš tam dát ještě, zaplatit někoho od nich a takovéhle různé věci. Jak tu částku nakonec vyčíslili, skutečně nevím, ale ukazuje to na to, co byl prostě problém, a to bylo celé nastavení toho systému. A to je, to se týká fakticky vlastně celé naší společnosti. Ten základní problém je, že nejsou kontrolní mechanismy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Prostě neexistují kontrolní mechanismy, které by prostě v momentě procesu rozhodování o některých věcech zabránily. Teď jsme mluvili o tom konfliktu zájmů, který pořád jako teďkom my řešíme, přitom už v 90. letech se o tom hovořilo, že by to mělo být podstatně výraznější a podobně, takže tyto kontrolní mechanismy i vytváří se určitý nepřehledný struktury, který se prostě těžko, těžko zkontrolují, nepronikají do toho určité lidi a, určití lidé a myslím si, že prostě tohle jsou věci, které ten, tu společnost ohrožují úplně, úplně nejvíc. Takže já jsem hrozně ráda, že se to podařilo nějakým způsobem rozkrýt. Ono se trošinku jako, protože se to vyšetřovalo hodně dlouho a trochu se hovořilo, že i ta reorganizace policie tak jako že, že tam byl jistý zájem, aby, aby prostě k tomuhle nedošlo, k nějakému většímu zatýkání, aby nedošlo před krajskými volbami, protože se to takhle dotýká. Nevím, nedokážu, nedokážu posoudit. Nutno zase říci, že ta policie nemůže zasahovat podle nějakých jako přání politiků, ale musí mít prostě něco, v momentě, kdy dělá zásah, tak už musí mít opravdu důvodný podezření a musí mít v ruce nějaké informace a mít to trochu rozklíčované, aby věděla prostě, pro koho jít a jak postupovat. Je to obrovský skandál. Ukazuje to na to, jak vlastně evropské peníze tady celkově byly využívány spíše pro posílení korupčního prostředí, nežli pro to, aby opravdu posunuly tu zemi dál.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zřejmě je také nebo velmi pravděpodobně je budeme muset také vrátit zpět do Bruselu. Mezi těmi zadrženými v této kauze dotačních podvodů v Karlovarském a Ústeckém kraji jsou především bývalé regionální špičky jak ODS, tak české sociální demokracie, jaký to, paní profesorko, může mít a bude mít nebo snad i mělo by mít dopad pro tyto dvě politické strany?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Tak u sociální demokracie je to poměrně složitější, protože tam byla řada lidí ještě jakoby aktivně působící v ČSSD. U těch lidí v ODS, tam, myslím, většinou šlo o lidi, kteří byli dříve spjatí s ODS, ale nejsou teď v těch nějakých aktivních funkcích. A ten dopad je, zatím je tedy výzva k tomu, aby opustili stranické řady nebo přerušili teda svoje členství, případně aby rezignovali na určité funkce. To se asi ne vždycky daří. Samozřejmě ta strana to vnímá jako velmi, velmi negativně, na druhou stranu je to věc, která se teda vyšetřuje už delší dobu a řekněme není přímo spjata s kabinetem Bohuslava Sobotky, ale je spjata s tím vedením, který bylo v těch daných krajích, kde měla sociální demokracie základní vlivy a šlo o lidi, který rozhodně patřili ke špičkám sociální demokracie zejména teda na té krajské úrovni, takže rozhodně z toho asi v Lidovém domě nějakou velkou radost nemají.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To určitě ne, ale jaké důsledky by třeba šéf sociálních demokratů, potažmo i občanských demokratů z toho měli vyvodit? Přece jenom to neprospívá ani jedné z těch formací.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
To rozhodně neprospívá, ale zase jsme u toho. Prostě tady to, co by měli vedoucí stran po všech těhle skandálech, který prošly a skoro všechny strany tím prošly, by skutečně se měli snažit nastavit mechanismy, který by byly kontrolovatelný. To znamená i ten systém přidělování dotace, kontrolní mechanismy, který byly daný, ono to od počátku prostě vytvářelo ten prostor pro to zneužívání těch peněz. A tady je obrovská snaha to zamezit. Teď se projednává znova registr smluv. Tam je snaha vzít z toho registru co nejvíce a objevují se nesmyslné argumenty, teď se ozvali někde muzejníci, že na základě smlouvy lidé, zloději poznají, do jakého muzea se třeba něco půjčuje. To si přečtu program toho nového muzea a budu to vědět, protože se to tam půjčuje, tak se to zveřejní, prostě neuvěřitelný věci, který se snaží argumentovat, aby co nejméně smluv zveřej..., kde se utrácejí veřejné prostředky, byly zveřejněny. Ale v momentě, kdy jsou zveřejněny, tak prostě to je jedna z nejlepších věcí, jak můžete omezit tomu pokušení, a to tady prostě není a tohle by mělo být to poučení.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká profesorka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v Praze. Děkuji za vaše názory, postřehy a těším se po novém roce opět na slyšenou.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Přeji hezké svátky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji, připojuji se. Hostem zítřejšího Jak to vidí bude teolog Tomáš Halík. No a pokud se k dnešnímu či jinému dílu chcete vrátit, tak neváhejte využít radioarchiv našeho pořadu na webu Dvojky. Dobrý den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio