Václav Cílek: Klimatický osud Česka leží za polárním kruhem. Tam teď posíláme i „naše“ teplo

11. leden 2017

Celou Evropu sevřel silný mráz, v posledních dnech umrzlo několik desítek lidí. Teploty pod nulou dělají radost snad jen lyžařům a milovníkům zimy. Geolog a filozof ale současné velké mrazy považuje za normální zimu.

„Takto tuhé zimy tady bývaly vždy. To je naprosto v pořádku,“ vysvětluje Václav Cílek. Přitom na severním pólu někdy minulý týden naměřili +1° C. „Řečí našich médií tam udeřila vlna veder,“ říká s nadsázkou. Proč?

„V zimě je arktická oblast obklopena silným vírem větru, který zabraňuje pronikání zimy na jih. Zjednodušeně řečeno: my teď naše teplo posíláme na sever.“ Za současnými mrazy u nás tak jednoznačně stojí klimatické změny Arktidy, které se pomalu vymykají jakékoli kontrole.

Co nás čeká?

Z dlouhodobého pohledu (20, 30 let) dochází k velkému odlamování a tání ledovců. „To ale taky znamená zvyšování mořské hladiny klidně i o 20 cm, zesílení bouří a hurikánů… Zdá se, že klimatický osud Česka opravdu leží za polárním kruhem,“ říká Cílek.

I v budoucnu se tak máme připravit na teplejší zimy, ale s častějšími průniky extrémně chladného vzduchu. „To se teď děje. Vidíte tak takové kontrasty, jakože na Sicílii sněží a kousek vedle, třeba ve Španělsku, se lidi klidně koupou v moři.“

Když klesnou teploty pod mínus osm stupňů, musí vodohospodáři ručně rozbíjet led v kašně. Jinak hrozí poškození památky v centru Budějovic

Čeká nás i sucho?

Letošní extrémně chladný leden tak podle Cílka zřejmě vystřídá zase teplejší únor. Podobné je to prý v teplém létě, kdy teplotně nadprůměrné dny střídá období chladnější. „Na počasí s rychlými kontrasty si prostě musíme zvyknout a naučit se s tím žít!“ S výkyvy počasí souvisí ale i dlouhodobé sucho, se kterým se potýká i česká kotlina.

Množství srážek se ale nemění. Mění se to, že padají jako přívalové deště. A mění (zhoršuje) se i schopnost krajiny zadržovat vodu. „Na sucho ale existují miliony drobných opatření. Ne jen jedno velké, pokud možno dotované z EU. Důležité je, co se svou půdou uděláte i vy na své zahrádce.“

Jaký bude rok 2017 podle geologa Cílka? Co čeká od nového amerického prezidenta Donalda Trumpa a proč si myslí, že má podobnou povahu jako Vladimir Putin? A jak zvyšuje svou osobní odolnost vůči hrůzám, které na nás chrlí média? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Václav Cílek , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.