Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman – 20. února

20. únor 2017

Hostem byl komentátor Ivan Hoffman.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den a dobrý poslech pořadu Jak to vidí přeje Zita Senková. Dnešním hostem je novinář Ivan Hoffman, kterého zdravím do zlínského studia. Dobrý den.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Hezké ráno vám i posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji pěkně. Jak vypadá naše tématická nabídka? Staronové námluvy sociálních demokratů a komunistů, i staronové problémy s OKD, i mezi Západem a Ruskem. Vítejte u poslechu. Premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny minulý týden zopakoval svůj starší plán, že je připraven na povolební spolupráci s komunistickou stranou. Za přežitek označil takzvané bohumínské usnesení z toku 1995, kterým si sociální demokraté zakázali společné vládnutí s KSČM. Strana podle pana Sobotky se na něj už nemusí ohlížet. Co na to říkáte, Ivane?

Čtěte také

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, já si myslím, že úplně nejlepší je začít tím, že se vrátíme do minulosti, to znamená do okamžiku, kdy to bohumínské usnesení sociální demokraté přijali. To vlastně bylo v době, kdy sociální demokraté řekli svým voličům to, co chtěli tenkrát slyšet, to znamená, že se budou vůči partnerovi na levici možnému vymezovat, že se s ním nikdy nespojí, protože v té době komunisté doopravdy měli velice špatnou pověst. Tím neříkám, že dneska ji mají vynikající, ale bylo to ještě krátce po změně režimu. No, a druhým důvodem toho bohumínské usnesení určitě bylo i poškodit komunisty v tom smyslu, že se řeklo voličům volíte zbytečně, s nimi se nikdy nespojí, ti se nikdy nedostanou do vlády, takže volte raději nás. No, ta změna postoje, které, ke které dochází po strašně dlouhé době, je myslím motivována znovu stejně. Zase říkají sociální demokraté těm svým voličům to, co chtějí slyšet, to znamená, že strana, kterou volí, sociální demokraté, má vyšší koaliční potenciál, než jak to vypadá, když se podívají na, řekl bych, katastrofální průzkumy veřejného mínění. To znamená Bohuslav Sobotka říká k tomu našemu zisky můžete za určitých okolností připočíst dalších 10 % a už to potom vypadá s námi o něco lépe. Já myslím, že tohle to je nejjednodušší vysvětlení, co se děje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To premiérovo prohlášení vlastně není ničím novým, protože o tu spolupráci nebo o spolupráci s komunisty se diskutovalo už několikrát v minulosti.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Určitě ano. Hlavně teda na krajské úrovni, na obecní úrovni, to znamená tam, kde lidé politiku nevnímají tolik jako ideologii, jako něco principiálního, kde se diskutuje o těch velkých věcech, ale, ale hledají lidi, kteří jsou ochotni přímo v místě, tam kde žijí, pro ně něco udělat konkrétního, pozitivního, no, a tam na té komunální politice dlouhou dobu samozřejmě hrály prim strany pravicové, no, ale ty se okoukaly, samozřejmě tím dlouhým vládnutím se dostaly i do různých problémů, skandálů, udělaly chyby, to znamená, došlo k takové výměně a k moci se spíše dostaly strany levicové. No, a tam sociální demokraté s komunisty v některých případech úspěšně spolupracovali, to znamená jakoby na té místní úrovni si komunisté vylepšili renomé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak to tedy je? Na komunální a krajské úrovni je ta spolupráce možná a na té celostátní nikoli? Už jste to vlastně sám i naznačil třeba tu spolupráci na té komunální úrovni, konkrétně sociální demokracii vždy hájila tím, že v krajích nejde nebo na té komunální úrovni o ideologii, ale třeba o dětské hřiště nebo silnici a podobně. Jak to vidíte?v

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, na té celostátní úrovni myslím si, že bude problém trochu, trochu jiný a řekl bych o hodně větší, a to je ten, že vlastně to, že dlouhá léta po změně režimu, to znamená po změně situace, kdy nejprve komunisté vládli dlouhá desetiletí úplně sami bez všech a měli monopol na moc, tak se ocitli v situaci, kdy je k té moci nikdo nepustil už strašně dlouho, to znamená oni za celou tu dobu nenesou odpovědnost, a to pozitivní ani negativní, ale voličům jde hlavně o tu negativní, za to, co se v republice dělo. To znamená oni jakoby nic nepokazili, není za co je u voleb potrestat. Druhý důvod, proč je lidé volí vlastně bez obav, je ten, že vlastně vidí, že to je sice strana, která v názvu má komunistická, ale všichni její představitelé se chovají jako vzorní kapitalističtí podnikatelé, to znamená, není to strana, která by usilovala o návrat režimu. Už by jim ani nevyhovoval, protože oni se v této době cítí velice dobře, to znamená pro ně dostat se k moci, nést spoluodpovědnost za to, co se v zemi děje, znamená se úplně znemožnit, protože to, čím oni žijí a to, co oni nabízejí, to je jen určitá nostalgie, anebo, nebo určité nesplnitelné sliby, které do její, do nich určitá část veřejnosti promítá právě jenom ale skrze ten jejich název, to znamená sociální demokraté mohou jako mít, mít námluvy směrem ke komunistům na té státní nejvyšší úrovni vládní, ale já velmi pochybuju, že by komunisté spáchali takovou sebevraždu, že by, že by jim na to kývli, řekli ano a vstoupili do vlády, protože to by byl jejich konec.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co by znamenal vznik čistě levicové vlády?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak asi by neznamenal nic. Ta, nic, nic nějakého, řekl bych, podstatného, že by se změnil svět, protože k tomu, aby jakákoli politická garnitura udělala nějaký zásadní krok nějakým směrem doprava, doleva, nahoru, dolů, to je úplně jedno kam, by musela žít v nějaké mezinárodní situaci, která by to umožnila. Česká republika je součástí Evropské unie, je vázána tolika dohodami, tolika předpisy, tolika nařízeními, které jsou koordinovány s ostatními zeměmi kolem nás, že vybočit z toho jen málo, znamená okamžitě se dostat do obrovských problémů. To znamená ten manévrovací prostor politiků je strašně malý a nejsou, nejsou vlastně nějaké zásadní změny jen tak ze dne na den schopni.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebyla ale a vlastně i nyní dosud KSČM vlastně, co se té voličské podpory týče, třetí nejsilnější stranou, nebo v minulosti?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, ale stále, no, a je to právě z těch důvodů, že od nich nic nehrozí, že se od nich očekává něco, co nemůžou splnit, no, a pak ještě může být ještě takový třetí důvod, proč jsou setrvale populární, a to je určitá nostalgie některé části veřejnosti, ale to se vztahuje spíš na ty mladé lidi. No, a potom takový módní retro styl, prostě někdy přicházejí do módy věci, kdysi, kdysi dávno, člověk už si nepamatuje na ten jejich kontext, ale, ale přijdu mu to takové zajímavé. To je jako je, je stále populární Che Guevara, ale vlastně nikdo, nikdo ten jeho životopis příliš nestuduje, ale hezky vypadá na tričku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Lze odhadnout, Ivane, reakce voličů na případné spojenectví sociálních demokratů a komunistů na té vládní úrovni, a jak by, asi otázka teda číslo 2, v případě toho spojenectví, jak by se zachovali potenciální další koaliční partneři, i ti stávající?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, je to teda otázka hodně hypotetická, protože jak jsem již předeslal, podle mě k tomu vůbec nedojde a dokonce byl řekl, že k tomu nedojde nikdy. Ale, ale asi by to vypadalo tak, že ta část voličů, která se trvale a tradičně komunisty nemá ráda, no, tak ti by byli samozřejmě otrávení, těm by se to vůbec nelíbilo, ale myslím, že naprosté většině lidí by to bylo jedno a brali by to tak, že tak je to strana, kterou lidé volí, žijeme v demokracii, pokud někdo dostane hlas od, od voličů, tak tím pádem dostává i mandát, aby se zúčastnil politického dění, to znamená není důvod je diskriminovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Stejný názor na bohumínské usnesení, tedy na fakt, že je již přežitkem, jak řekl pan Sobotka, má i prezident Miloš Zeman. Ten nevyloučil, že by vládu se zástupci komunistů jmenoval. Na rozdíl od premiéra Sobotky si ale myslí, že by zmíněné usnesení měl zrušit stranický sjezd sociální demokracie. Jaký je váš názor?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já bych řekl, že to je problém vnitřní sociálních demokratů, jak si to vyřeší, to je, to je jejich věc, myslím, že nám to může být jedno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Stoupá před volbami hodnota KSČM, když se podíváme i na to, že vlastně Andrej Babiš nyní kritizoval pana Sobotku. Říkal, že by se spojil třeba i s ďáblem, aby se znovu stal premiérem, přitom on sám před loňskými krajskými volbami spolupráci s KSČM nevyloučil.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já bych řekl, že v naší politice spojování se s čertem je jako docela taková tradiční disciplína, že to nikomu příliš moc asi nevadí. Já si vzpomínám, jak vlastně nahlas jednou před lety zapřemýšlel o spojení s KSČM Miroslav Kalousek, tehdy ještě jako šéf lidovců. Byla to předzvěst jeho pádu, no a vzniku jiné, jiné strany, do které s ním odešli potom někteří voliči, ale bylo to za situace, kdy měl pocit, že se zopakuje opoziční smlouva, že lidovci se ocitnou mimo, vyšachování prostě z toho politického boje a tak, tak doopravdy jenom zapřemýšlel krátce o tom, že by bylo potřeba proti té, proti té přesile těch, těch největších zavedených, silných se spojit s kýmkoli. A nic z toho nakonec samozřejmě nebylo, ale lidovcům to neodpustili, protože mezi KDU-ČSL a komunisty je, je nepřátelství na život a na smrt věčné, jo, to prostě to, to jinak ani nemůže být. No, ale když dnes se podíváme na Miroslava Kalouska, tak už zas říká, že by se klidně mohl spojit s ČSSD, což bylo ještě před pár lety naprosto nepředstavitelné, ale určitě za žádných okolností by se nespojil s Babišem. To znamená takových příkladů, co určitě ne a co klidně ano, to bychom našli v české politice spoustu napříč politickým spektrem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je vůbec na místě spekulovat o možných povolebních uskupeních již nyní? Je to strategické?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Ono se to určitě dělá, protože jak říkám, politické strany tím naznačují, že mají nějaký koaliční potenciál, nikoli jenom ta procenta, která vypadnou k průzkumu veřejného mínění, která jsou vlastně lichotivá ta procenta pouze pro jednu stranu a už strašně dlouho, to znamená naznačují tím voličům nejsme, není, takhle, že není hazard dát nám hlas.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Měly by politické strany a nejenom samozřejmě sociální demokracie hovořit o tom, kdo je pro ně ještě a kdo už není akceptovatelný pro spolupráci, protože na scéně politické u nás se v poslední době vyrojilo hned několik politických nových subjektů.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, je to důležité, to je signál pro voliče. Oni samozřejmě, pokud to myslí vážně a pokud jsou to slova, která, přes která, jak se říká nejede vlak a platí to, tak si z toho volič dělá určitý obrázek, protože u nás není velmi pravděpodobné, že by vyhrála nějaká strana nadpolovičním ziskem hlasů a vládla sama. U nás vládnou koalice, to znamená ve chvíli, když člověk jde k volbám, tak už rovnou předpokládá, jestli ta strana, které chce dát hlas, může splnit svůj program, protože se může spojit s tamtěmi, s jinými, no, a pak na základě určitého kompromisu řekne no, my bychom rádi, ale, ale bohužel, jsme v koalici a musíme respektovat názory našich partnerů a s tím, co jsme chtěli, nic už neuděláme. To je příběh církevních restitucí, kdy sociální demokraté slibovali, že, že je otevřou, že, že to tak prostě nenechají tak, jak to dopadlo za, za těch pravicových vlád, no, ale pak se dostali do koalice s lidovci a řekli no, my jsme to sice mysleli vážně, ale, ale máme tady ty lidovce, nechceme, aby padla vláda, to znamená nic s tím udělat neumíme a také neudělali. A teď je otázka, jestli si zapamatují jejich voliči, že jim dali hlas právě proto, že je štvalo, jak se vyřešil tento jeden konkrétní problém. Řeknou si, no, tak pokud půjdete s lidovci znovu do vlády, tak s naším hlasem nepočítejte, například jo. To znamená, je to, je to doopravdy důležité vědět, s kým se ta strana chce spojovat a s kým ne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslel tím vůbec pan Sobotka sestavení koalice ČSSD a komunistů tím svým vyjádřením? Protože on řekl, že je připraven na povolební spolupráci, tak to může znamenat i třeba něco jiného, těch modelů je víc.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Určitě. Já bych navrhoval, já bych navrhoval dívat se na to jako na účet bez hostinského, protože samotní komunisté říkají my bychom si velice rozmysleli, jestli, jestli o to stojíme, jestli se vůbec sociálním demokratům dá věřit, jo, to znamená, to není jenom o ochotě sociálních demokratů, ale to je i o důvěře komunistů, jestli by s nimi do té vlády šli.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tvrdé kritice také od svých kolegů čelí z vlády ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, a to jak za slova, že roaming je podle něj elitářská záležitost, tak i za to, že jeho náměstek radil lidem, aby za lepšími cenami tarifů odjeli do Polska. Pan Mládek se snaží kritiku utišit tím, že předložil novelu zákona o elektronických komunikacích. Jak vidíte celý spor, celou debatu, Ivane?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, mně ministr Mládek přijde neuvěřitelný, protože podle mě je to už dlouhou dobu mrtvý muž, ale on stále žije, takže je to zvláštní. Ve chvíli, kdy ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co tím myslíte?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Ve chvíli, no, divím se Bohuslavu Sobotkovi jako premiérovi, ale i jako předsedovi strany, že už v minulosti nepřijal jeho nabídku k rezignaci, že ho stále drží a má stále pocit, že ta pozitiva u něj převažují nad negativy. No, ale v době, kdy si politici všimli, a myslím, že velice správně, že všichni jejich voliči telefonují, a když vlastně tito jejich voliči zpozorněli, protože najednou jim došlo, že tarify mobilních operátorů jsou u nás nápadně dražší než jinde a teď se ptají proč, tak v té situaci je samozřejmě strašně důležité, co jim, co jim politici řeknou. V tom Polsku sousedním jeden gigabyte v mobilu stojí od 8 do 30 korun. V Česku je to až 445 korun. To je víc než 10krát tolik, jo. No, to nejde prostě jenom k tomu poznamenat, že, že u nás měli operátoři vysoké investice do sítí a pak k tomu ještě dodat, že bohužel to konkurenční prostředí u nás není tak silné, aby tlačilo ceny dolů. To jsou dvě tvrzení, která jdou proti sobě. Tak buďto objektivně ty sítě byly, byly dražší než v Polsku, pak se ale musíme ptát proč, protože v Polsku zřejmě se staví stejné sítě jako u nás, anebo potom je ta druhá otázka, když v Polsku bylo možné zařadit čtvrtého operátora, který dramaticky zkomplikoval těm ostatním jejich kartel a jejich vysoké ceny a přinutil je zlevňovat, no, tak proč, proč k tomu nedošlo u nás ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaká je odpověď?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, my to samozřejmě víme, no, protože se politici a teď nemluvím o panu Mládkovi jenom a jenom o ČSSD, ale to jsou i další, kteří prostě za lobbovali za operátory a nepečovali o spotřebitele, ale, ale o pohodlný život a vysoké zisky operátorů. To tak, to tak prostě je. No, a pokud to chtějí politici změnit, no, tak tam musí přijít někdo, kdo doopravdy nepůjde těm operátorům na ruku, jako šel kdysi ministr Urban, jak teď jde ministr Mládek a všichni ostatní odjakživa. Tak tady se něco musí změnit. No, a zatím se ale nezdá, že by politici přišli na to co. Já si myslím, že by měli přijmout nějakou polskou ministryni telekomunikací a ta by to zřejmě za ně vyřešila rychle.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bude to třeba ta novela zákona o elektronických komunikacích?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
To je krok užitečný, správným směrem, který ale sám o sobě ještě mnoho nezmění, protože i do toho zákona se podařilo lobbistům propašovat věci, které vlastně garantují to jejich postavení a jejich zisky do budoucna. Ono ve chvíli, když se bude doopravdy vážně uvažovat o příchodu dalšího operátora, tak to není automatické, že on přijde a najednou nabídne nižší ceny. Daleko pravděpodobnější je, že ostatní mu řeknou my se s tebou rozdělíme, když do toho půjdeš s náma, no, tak, tak vyděláš taky, my o peníze nepřijdeme, no, ale pokud chceš jít s námi do války, tak my máme prostředky, jak ti znepříjemnit život. To znamená, to, to ještě bude velký boj, protože jde o hodně peněz.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaký boj další čeká budoucnost OKD? Ministr průmyslu Jan Mládek navrhl vládě, aby těžební společnost, která je od května 2016 v úpadku, převzal státní podnik za jednu korunu. Ministr financí Andrej Babiš je ale proti, vláda již loni v červenci poskytla OKD půjčku ve výši 700 milionů korun. Podle pana Babiše je to doslova nesmyslná mrhání penězi daňových poplatníků, podle něj by OKD měl koupit privátní investor.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, ono je to složitější. Babiš chce, aby OKD koupil soukromý investor, ale chce od něj, aby se choval jako takový vlídný kapitalista, který nepotřebuje vydělat, ale vlastně si vezme to OKD proto, aby se postaral o horníky, o jejich sociální jistoty, aby zabránil bankrotu, rozprodávání majetku a udržel v regionu sociální smír, protože tam jde o 11 tisíc lidí, kteří, když přijdou na ulici v zemi, kde, teda v místě, kde je vysoká nezaměstnanost, tak to je doopravdy katastrofa. No, ale já nevím, jestli takového soukromého investora lze vůbec najít.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě ...

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Odbory předpovídají, že ne, že takové, že prostě to je nemožná mise, jo, že to se udělat nedá, to znamená, tady je spíš otázka, jestli stát, pokud nechce opakovat stejnou chybu, kterou udělal v minulosti, když prostě svěřil celou tuhle tu uhelnou pánev uhlobaronovi Bakalovi, tak pokud nechce udělat stejnou, stejnou chybu, tak musí na to jít jinak. Musí se stát dobrým hospodářem. Ale teď s politiky je problém, protože oni tvrdí stát je špatný hospodář, vždycky bude špatný hospodář, oni to říkají proto, protože chtějí, aby hospodařil někdo jiný a měl zisky, ale takhle to nejde. Stát prostě má povinnost také prostě se postarat o věci, o problémy, když takhle vzniknou, navíc, když to zavinil, to znamená jediná možnost je doopravdy, aby ten buďto řízený útlum organizoval někdo, kdo na tom nechce vydělat, anebo aby se na těch dolech vydělávalo, ale aby zisk z toho neměl jeden soukromník, ale ten region, stát, zaměstnanci, popřípadě i daňový poplatník, který také politiky pozorně sleduje a nechce, aby utráceli a vyhazovali peníze. Takže těch zájmů je tam víc. Ale jisté je, že to za stát nevyřeší žádný soukromý investor. To, to Babiš musí vědět. Navíc důvod, proč on je v tom zaangažovaný, není jenom to, že je ministrem financí, vlastně ten resort mu nepatří, od toho, o ten problém by se měl starat, mělo starat ministerstvo práce a sociálních věcí, respektive ministerstvo průmyslu a obchodu, on je ministr financí, ale právě Andrej Babiš je člověk, který přišel do politiky s krédem, že je třeba stát řídit jako firmu. No, a teď OKD je výzvou pro stát, aby firmu řídil jako strategickou firmu. No, a i když Andrej Babiš není samozřejmě uhlobaron, on podniká v úplně jiné, jiné oblasti, je to přece jenom úspěšný manažer, který kritizuje politiky, že v lepším případě jsou neschopní a v tom horším případě, že kradou, no, a teď se očekává, že zvedne teda tu rukavici a předvede nám, jak se takováhle věc řeší, jo. Je to prostě příležitost pro sebevědomého kapitalistu, jednoho z nejbohatších lidí v zemi, aby těm politikům ukázal elegantní řešení, které pomůže lidem, nepoškodí stát.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je také ...

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
To je, to je na tom zajímavé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
... ministr financí, nezapomeňme na jeho roli, jak už jsem řekla, vláda loni poskytla půjčku ve výši 700 milionů korun.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já myslím, že všichni mu drží palce, aby vymyslel něco, co ti ostatní neumějí a co nevědí, no, a když se mu to podaří, tak prostě prudce vzrostou jeho preference.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A když se nenajde investor, jak spravovat tedy černouhelnou společnost OKD?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak to je, to je bankrot, rozprodávání majetku, sociální nepokoje v regionu, to je prostě malér.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme ještě k poslednímu tématu do zahraničí. Viceprezident Spojených států Mike Pence na mnichovské konferenci o bezpečnosti zdůraznil závazek Spojených států vůči Severoatlantické alianci. Také upozornil, že většina spojenců z NATO nedělá pro společnou obranu dostatek. Do Německa také přivezl vzkaz svého šéfa prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého budou Spojené státy stát po boku Evropy dnes a každý den. Jaký je význam tohoto poselství?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, tak on, i když zní pozitivně, tak je hrozivý, protože většina zemí členských států NATO přispívá neochotně. Prostě nikdo, nikdo ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pouze 4 z těch členských ...

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Přesně tak. To znamená, že on říká, on říká Donald Trump, prezident, vám vzkazuje NATO ano, ale, a teď to ale znamená teda peníze, převzít určité závazky a tak dál. Evropa by určitě chtěla, aby si Američané nechali Rusko jako nepřítele, dokonce německá ministryně obrany přímo vyzývá Američany, aby se nebavili s Ruskem přes hlavu partnerů, aby takříkajíc netrhali partu. Do toho ovšem vidíme, že Donald Trump se přímo k situaci s Ruskem v nějakém nepřátelském tónu určitě nevyjadřuje. Lidé z jeho okolí občas prohlásí něco, co v Evropě zarezonuje a dostane se to na, do titulků, ale ten jeho hlavní postoj je, že s Ruskem je potřeba vycházet, je to dobrá věc, je to výhodnější, mít je za nepřítele k ničemu není a já jsem ten, který se s nima domluví. To stále platí, to vyplynulo i z té jeho poslední tiskovky, no, a z toho je Evropa poněkud nervozní, toho jsme svědky. Proto také z té konference bezpečnostní v Mnichově nepřichází mnoho zpráv, protože jednoduše politici neříkají to, co by novináři v Evropě rádi tiskli a vysílali. Je to dramatická situace, protože se neví samozřejmě, jak to bude dopadat dál, ale ten základní problém je, že zatímco Evropané mnohokrát řekli, ale ta bývalá americká administrativa také, že prostě pokud jsou Rusové na Krymu, tak žádná dohoda není možná, tak Donald Trump, ten o Krymu vůbec nemluví. To je prostě zásadní signál, který, který vidíme. To spíše kritizuje americká média, že poškozují vztahy s Ruskem, jo, to je, to je, řekl bych, zásadní pro nás, když předjímáme nebo uvažujeme o tom, co asi bude.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ministři obrany a zahraničí pánové Mattis a Tillerson minulý týden uklidňovali spojence tady v Evropě tím, že od Ruska očekávají naplnění minské dohody ohledně Ukrajiny. Jak tedy číst ty vztahy? Už na to máme jen pár vteřin.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Oni jsou nečitelné, takže my je, my je určitě takhle v krátkém čase nepřečteme. Ale doba se mění. Doba se mění a pokud někdo si zvykl na to, že Rusko je nepřítelem, tak to tak nemusí dlouho už být.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká komentátor Deníku Ivan Hoffman. Já vám děkuji za dnešní postřehy a přeji vám příjemný den.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já také, hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
K tomu se připojuje Zita Senková a zve k zítřejšímu vydání Jak to vidí, mým hostem od půl deváté bude gerentoložka docentka Iva Holmerová. Příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojky.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.