Andor Šándor: Co obsahuje manuál Islámského státu?

4. květen 2017

Bezpečnostní poradce ve vysílání Dvojky připustil, že způsoby teroristických útoků známe už dlouho. Nemůžeme se jim ale bránit.

„Cílem číslo jedna bude vždy letiště. Byť dneska můžeme vyloučit, že by se povedlo unést čtyři letouny a provést útoky, jako to udělala al-Káida 11. září,“ myslí si Andor Šándor. Útoky podle něj jde spíš čekat v budovách letišť a před nimi. Jako už v roce 2007 v Glasgow. Hořící terénní auto tehdy najelo do letiště.

„Takové teroristické útoky nejsme schopní odvrátit. Byť dlouhou dobu víme, že v manuálu Islámského státu je způsob útoku autem popsán,“ připustil bezpečnostní poradce. Co dalšího z tohoto manuálu můžeme vyčíst?

Manuál Islámského státu

„Když to řeknu obecně, spoustu věcí, jak nám maximálně ublížit. To, jak by to dělali.“ A nemůžeme se na to tedy připravit, když známe strategii? „To není strategie. Problém je, že útočníci mají stejně pořád tu volnost, jak útok provést,“ upřesňuje Šándor.

„Kamion, domácí výbušnina, opatření zbraní... Volba útoku je ve většině případů ponechána na těch, kteří ho provedou. Protože oni vědí nejlépe, jak toho jsou schopni, v jakém prostředí se umí pohybovat tak, aby nebyli odhaleni. Ta volnost byla i za al-Káidy. To nejsou přísně hierarchicky řízené organizace.“

Nebezpečné mobilní aplikace

Navíc se ke komunikaci využívají běžné programy a aplikace, „o kterých Britové tvrdí, že je neumí rozluštit. Jako třeba WhatsApp.“ Útočník, který letos v březnu najel na Westminsterském mostě před britským parlamentem autem do lidí, měl totiž komunikovat právě přes WhatsApp.

WhatsApp

„Je otázka, jestli to Britové skutečně neumí. Anebo to umí a nechtějí, aby se vědělo, že to umí. To já neumím říct. Ale je pravdou, že nám ti lidé ubližují způsoby, které nám umožňují lépe žít. Využívají elektronickou komunikaci, všech technických prostředků a toho, co děláme běžně každý den.“

USA: Odevzdej mobil a hesla

Taky proto chystá USA extrémní prověřování všech příchozích. Cestující by si před vstupem na americké území musel například nechat zkontrolovat mobilní telefon, dokonce odevzdat přístupová data a hesla svých účtů na sociálních sítích. „Toto mi přijde už trochu excesivní,“ přiznává Šándor.

„Je ale pravda, že po 11. září, po ustanovení Homeland Security, nového ministerstva, po zřízení dalších dvou tajných služeb, plus jejich centralizace, nedošlo v Americe k teroristickému útoku, který by byl dovezen, importován z Evropy, Afriky nebo jiných kontinentů.“

Logo

Policejní stát vás neochrání

Podle Šándora ale žádné sebelepší zabezpečení (ani turnikety, ani kamerami) nedokáže předejít podobnému útoku, který se odehrál v ruském metru. „Člověk, který si obstará podomácku vyrobenou výbušninu a nebude na sebe nijak upozorňovat, prostě projde a odpálí se ve stanici nebo ve vlaku. S tím nic neuděláme.“

Jak bezpečné podle Šándora naše metro je? A co se chystá za opatření na letišti? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: zis , rota , Andor Šándor
Spustit audio