Slovníček pojmů 9 mýtů o financích (5/9)

10. srpen 2017

Slibovaný malý slovníček nabízí vysvětlení pojmů, se kterými jste se setkali v 5. díle.

Věřitel
Věřitel je ten, kdo půjčuje jinému člověku nebo instituci peníze nebo jinou věc. V Novém občanském zákoníku je nazván jako zapůjčitel.

Dlužník
Dlužník je ten, kdo si půjčuje od věřitele. V Novém občanském zákoníku je nazván vydlužitel.

Dluhová past
Dluhová past nebo také dluhová spirála je stav hospodaření, při kterém postupné postupné zadlužování může vést k neschopnosti splácet jednotlivé půjčky. Dlužníci tuto situaci pak řeší novými půjčkami většinou s horšími podmínkami a tím se roztáčí pomyslná spirála platební neschopnosti.

Osobní bankrot (oddlužení)
Osobní bankrot, insolvence nebo také oddlužení je krajní způsob, jak se zbavit dluhů. Podmínky osobního bankrotu upravuje insolvenční zákon. Pro oddlužení je zásadní především schopnost zbavit se během pěti let alespoň třetiny dluhů.
Na internetu jsou dostupné kalkulačky, které propočítají, zda má člověk na povolení oddlužení šanci a kolik bude měsíčně splácet. Např. Osobní bankrot.
Případné nejasnosti ohledně osobního bankrotu můžete řešit s odborníky z poradny při finanční tísni.

Poradna při finanční tísni / Občanská poradna
Poradny při finanční tísni nebo tzv. Občanské poradny poskytují zdarma poradenství občanům, kteří se dostali do finančních nebo jiných problémů. Tyto poradny jsou v každém větším městě. Najděte si Poradnu při finanční tísni nebo Seznam občanských poraden.

Spustit audio