Přepis: Jak to vidí Bohumil Pečinka – 16. března

16. březen 2018

Hostem byl komentátor Bohumi Pečinka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den přeje Zita Senková. V pozvání do dnešního Jak to vidí přijal komentátor Bohumil Pečinka. Dobrý den, vítejte.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
Dobré ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co bude glosovat zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex? Například to, zdali jsme vstoupili do éry demonstrací a jaký efekt by to mohlo mít? Vítejte u poslechu.

Čtěte také

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Studenti z více než 300 škol stávkovali včera na obranu ústavních a společenských hodnot. Politikům napříč stranami iniciátoři adresovali výzvu, aby nevedli permanentní předvolební kampaň, nebo aby podporovali školství, které podle nich zaspalo dobu, a neodpovídá současné společnosti. Stávka nebyla jednorázovou akcí, chce se stát jakýmsi dlouhodobějším studentským hnutím, které usiluje o lepší politickou kulturu v zemi. Přispěje k tomu, pane Pečinko?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
No tak předně si řekněme, že to, že ať už v České republice nebo na Slovensku se politika přenesla na ulice, že to má určité důvody. A ten důvod je, že nějaká část společnosti cítí hlubokou nedůvěru. V lepším případě v nějakou politickou garnituru, v horším ten systém. To, co jste říkala, ta včerejší demonstrace těch studentů, tak mě strašně překvapily ty tři hlavní požadavky, které jsou velmi uměřené a velmi konzervativní, protože asi bychom nenašli, troufám si říct na světě, zemi, kde studenti středních a vysokých škol demonstrují za zachování ústavních postupů, protože vždycky ve studentech je nějaký radikalismus, který je často namířen proti tomu společenskému systému. A najednou tady studenti, jak jste řekla více než 300 středních a vysokých škol, vystoupí s tím, že by se měli dodržovat ústavní principy, že by vláda v demisi se měla chovat jako vládou v demisi. A za třetí, a to je nejzajímavější bod toho všeho, vyzývají senát, jako druhou komoru parlamentu, aby se všemi těmito věcmi konečně zabýval. Čili senátorům říkají, dámy a pánové, začněte konečně pracovat. V mých očích se tahle ta mladá generace, která často bývá pejorativně označována jako generace, která je absolutně apolitická, nekomunikativní, která místo hlavy má počítač a není vůbec sociálně, absolutně sociálně vytržená, nezkušená...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Anebo je jenom na těch sociálních sítích, se také říká.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
Ano, ano. Takže jestliže tahle ta generace je schopna udělat tuto stávku a má tyto realistické požadavky a ještě vyzývá senátory, aby konečně začali pracovat tak, jak mají, tak tím si mě přiznám hodně osobně získali.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na pražském Albertově, který je, jak víme s protesty studentů už historicky spjat, tam se sešlo několik lidí, podepisovala se petice a pedagog z přírodovědecké fakulty Jan Černý studentům řekl, cituji: "Zažívám pocit jakého si déja vu. Před 30 lety jsem tady byl na zaplněné albertovské křižovatce, na stromě s transparentem Studenti, svědomí národa. Když jsem to heslo později opakoval, byl mi vyčítán nedostatek životních zkušeností. Berte ten nedostatek zkušeností jako svou obrovskou výhodu, protože můžete svobodně říkat, co si myslíte.". Tolik slova pana Černého. Jsou tedy, nebo budou opět studenti svědomím národa, pane Pečinko?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
Tak to je hodně vždycky sebevědomý a pyšný přízvisko. Říkalo se Spisovatelé, svědomí národa. Vždycky někdo, kdo demonstruje, má tu tendenci být svědomí národa. Já myslím, že ty tři velice realistické požadavky ukazují, že jsou především zdravým rozumem národa, a to je vždycky dobré.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Budou vyslyšeny ty požadavky? Co myslíte, jak na to zareaguje politika?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
No, to vůbec nevím, protože ve stejný den, ve stejnou hodinu, kdy oni demonstrovali, tak na bezpečnostním výboru poslanecké sněmovny se děly absolutně bezprecedentní věci, že v rozporu s právě těmi zvyklostmi a pravidly, za která studenti demonstrovali, tak byl demonstrativně odvoláván šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta schůze bezpečnostního výboru měla úplně nestandardní průběh, takže část, nebo větší část opozice odešla, protože její předseda okamurovec Radek Koten nezvládl vůbec celé to řízení, předal ho Andreji Babišovi, uvědomme si, že jsme na půdě parlamentu, a on ho předá premiérovi, který zde prezentuje věci, na které neměl mandát, a tak dále a tak dále bych o tom mohl říkat. Takže já myslím, že ta iniciativa Vyjdi ven! nekončí a má smysl a opět říkám, tak minimalistický požadavek, jako mají oni, aby byly dodržovány ústavní postupy a zvyklosti, tak svědčí o tom, že ta demokracie na tom není nejlépe, když už se musí dovolávat nikoliv obsahových věcí, ale formálních věcí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ta včerejší výstražná stávka studentů, ta nebyla zdaleka prvním protestem v posledním období. Už vyšly tisíce Čechů a Moravanů do ulic, demonstrovali za svobodu médií, zejména veřejnoprávních, proti zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, bývalého příslušníka pohotovostního pluku, šéfem sněmovního výboru pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, proti Andreji Babišovi, proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Co tyto protesty, obecně, celkově, pane Pečinko, signalizují? Vzedmula se tady vlna občanské aktivity?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
Tak především vhodnou politikou, tam, kde ta politika se dělat má, tedy v parlamentech, ve vládách a v komunikaci s voliči, vždycky se dá zabránit těmhle demonstracím. Smyslem politiky vždycky je vytvořit nějakou společenskou rovnováhu, sladit zájmy různých lidí. Je jasné... Různých sociálních vrstev. Je jasné, že vždycky nějaká politická reprezentace, která je zvolená, hájí zájmy více jedněch vrstev proti jiným vrstvám, ale není to proti nim a snaží se to sladit. Tady došlo k dvojím volbám v krátkém sledu. V říjnu parlamentním a v lednu a únoru prezidentským. A ty volby dopadly velmi těsně. A mě se zdá, že obě vítězné instituce, jak pan Babiš, tak pan Zeman, příliš vychylují tu svoji politiku na jednu stranu a nesnaží se být aspoň z části politiky nebo zástupci, reprezentanty i té druhé části. Že se zapomíná, že je tu druhá část společnosti, která těsně prohrála a jejíž hlas by měl být také slyšen, neměl by být ignorován, a k tomu například v poslanecké sněmovně absolutně nedochází, protože tam od začátku bylo porušeno několik ústavních zvyklostí, například, že kontrolní funkce v parlamentu, například takové ty kontrolní funkce, výbory, které kontrolují a komise bezpečnostní složky, tak má opozice, protože vláda samozřejmě si tam dosazuje svoje lidi, kteří v těch institucích, které té instituci šéfují, a byl dobrým zvykem od listopadu 89, že vždycky je dostávala do rukou opozice, aby je mohla kontrolovat. Tentokrát to v rukou mají okamurovci a komunisté, téměř ve 100 procentech. A mohl bych jmenovat takto dál. Myslím, že lidé cítí, nebo ta druhá část společnosti cítí, že jejím zájmům není přihlíženo, že existuje určitá nerovnováha ve společnosti. A vzhledem k tomu, že také nemají příliš silnou politickou reprezentaci ze strany opozice, tak udělají to, co je logické, vyjdou do ulic a snaží se dělat politiku na ulici.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Občas jsou ty současné demonstrace přirovnávány k odporům, který u části naší společnosti vyvolala opoziční smlouva. Je to podobné, nebo našel byste tady nějakou paralelu, když, jak už jste řekl, tady se vlastně demonstruje proti vítězi parlamentních i prezidentských voleb.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
Tak tam se to odehrávalo především přes debatu o České televizi. Tam to hodně vyvřelo a v tom to bylo jiné. My jsme před pár dny také zažili demonstraci asi dvou tisíc, tří tisíc lidí na Václaváku na podporu České televize, ale ano, může to tak být, ale všechny analogie trošku pokulhávají, takže já bych to vlastně ničemu nepřirovnával. Já bych to přirovnával k tomu, že lidé cítí, že část společnosti cítí nedůvěru v oficiální politiku, cítí nedůvěru v některé představitele a vzhledem k tomu, že cítí, že ani na půdě parlamentu není jejich hlas slyšet, to je ta výzva těch studentů, senátoři, konečně se zabývejte některými podstatnými věcmi, které ohrožují tu demokracii, tak musí do ulic.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Lze odhadnout v této chvíli, jak dlouho potrvá, nebo vydrží ta současná vlna demonstrací a jaký bude mít efekt?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
To si neodvažuju předpovídat. Já myslím, že, k tomu příkladu bych si musel vzít to Slovensko, kdy už v roce 2016, tedy před dvěma lety, když si například vezmeme knihu slavného slovenského novináře Marka Vagoviče, kterou vydal před dvěma lety, tak tam mluví o všech vážných korupčních skandálech, o kterých se dnes mluví a které jsou vydávány jako skandální. Dokonce ten poslední text toho mrtvého slovenského novináře Kuciaka, tak tam, když si ho obsahově projdete, tak tam není prakticky žádná informace nová, původní, všechny byly už zveřejněny, například věci týkající se okolí prezidenta Fica, které mu nakonec zlomily vaz, tak byly zveřejněny už v září 2016 v jiných článcích v jiných časopisech. Takže jde také o to trošku anticipovat tu náladu v té veřejnosti. A když se ty věci hromadí a neřeší, tak v určité chvíli akcelerují. Vždycky se najde něco, co ty procesy urychlí. Tentokrát na Slovensku to byla ta tragická smrt dvou mladých lidí, ale samozřejmě, že se jí snaží využít opozice, ale ta opozice používá argumenty, které například už před dvěma lety byly známé, ale ta jiná část společnosti, ta provládní část společnosti je absolutně ignorovala a teď se cítí, že, teď se cítí část z nich také rozhořčena. Ale říkám, nic, co psal novinář Kuciak, nebylo nové, všechno už bylo napsáno, pouze ta jeho tragická smrt tomu dala vážnost a těm argumentům dala nějakou opravdovost.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nabízí se otázka, na kterou my dva určitě neznáme odpověď. Proč musel zemřít Ján Kuciak?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
Já bych si dával obrovskou rezervu v odpovědi na tuto otázku. Ty důvody, klidně se může ukázat, že byly nějaké osobní, že politika v tom nehrála vůbec žádnou roli. Rozhodně celá ta věc...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když vlastně, jak říkáte, pane Pečinko, řada těch, nebo snad všechno o nějaké té mafianizaci bylo už známé, dokonce několik let, podle vašich slov?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
Právě proto jsem rezervovaný k tomu, říkat, že to, co používá slovenská opozice, například pan Matovič, že pan Fico vytvořil atmosféru, ve které se začalo vraždit. To jsou strašně silná slova, která tu společnost rozeštvávají a vytvářejí atmosféru nějaké studené občanské války, a to je vždycky pro tu společnost nejhorší. Faktem je, že pan Fico, který je, když se na to podíváme čistě technologicky, rozený politik, je to člověk politicky, který se rodí jednou za třicet let, obrovský politický talent, tak on začal být úplně slepý k určitým věcem. Takže například to, že jeho nejbližší okolí, čili hlavní poradkyně a tajemník Bezpečnostní rady státu, kteří tvořili jeho nejbližší okolí, tak jestliže tito lidé obchodovali a měli úzké vazby na člověka, na kterého vydala před pár dny benátská prokuratura nikoliv trestní oznámení, ale ona na něj podala zatykač, tak jestliže tihle lidé byli v jeho nejbližším okolí, tak to svědčí o absolutní ztrátě soudnosti. Stejně jako už léta se demonstruje před bratislavským komplexem domů Bonaparte, který postavil člověk, který podváděl s DPH, a pan premiér Fico v tomto domě bydlel a platil netržní nájemné, a tak dále a tak dále. Čili on je na jednu stranu obrovský politický talent, svým způsobem fantastický politik, který ovšem v určité chvíli propadl pocitu, čert ví, jak to nazvat, neomylnosti, beztrestnosti, tomu, že vždycky ho jeho voliči podrží... A ta tragická událost pak jenom akcelerovala některé procesy, které byly zasuté vespod.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, pane Pečinko, že ty protesty na Slovensku, byť jsou mnohem intenzivnější a mají jiné také důvody, než ty demonstrace v Česku, že ta situace na Slovensku akcelerovala i tady, ten vývoj u nás v ulicích?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
No já myslím, že Česko je Slovensko mínus dva roky, že ta zkušenost, kterou mají na Slovensku s tou desetiletou vládou Roberta Fica, tak tu zkušenost s vládou Andreje Babiše zatím nemáme. On samozřejmě sehrával v minulých čtyřech letech významnou roli, ale ta bezprostřední zkušenost, ta tam ještě není. Takže u nás to má samozřejmě všechno daleko mírnější a vlídnější rysy, například, jak opět říkám, vyzývají se senátoři, aby pracovali, tak to má tyhle ty... Nebo se něco brání. Ale aktivně se výrazně proti něčemu, proti nějaké politice ještě nevystupuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Novým slovenským premiérem se stane Peter Pellegrini z vládní strany Smer-SD, což je dosavadní vicepremiér pro informatiku a eurofondy a místopředseda Smeru. Dosavadní koalice tří stran potrvá dál. Co se tedy mění?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
Tam je zajímavé na Slovensku sledovat, jak původní požadavky opozice a té rozhořčené veřejnosti jsou stále stupňovány a jak premiér Fico ustupoval a ustupoval. A vlastně vaz mu zlomilo, tedy k demisi ho donutilo právě mezinárodní zatykač, který dala italská prokuratura a policie na pana Vadalu, italského podnikatele pracujícího na Slovensku, který měl vazby na nejbližší Ficovo okolí. Dnes je pátek a dnes znovu budou v řadě slovenských měst demonstrace. Já osobně si nejsem přesvědčený, že je to konečný stav, protože už před těmi událostmi, které jste teď popisovala, tedy změna v pozici premiéra, tak byl konsensus právě na těch demonstracích, že by se mělo jít dál, že by se mělo jít až k předčasným volbám.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bylo by to lepší řešení, pane Pečinko? Protože to jsou vlastně dvě obce, které navrhl prezidenta Kiska bezprostředně tedy po vraždě novináře a jeho snoubenky. Buď tedy rekonstrukce kabinetu, k čemuž dochází a dojde v nejbližších dnech, anebo předčasné volby. Pro ty byla významná být nejmenší koaliční strana Most-Híd Bély Bugára. Pak zase obrátila, takže nyní to bude rekonstrukce vlády.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
No, je třeba říct, že ten politický čas a chronologický čas, co máme na rukou, na hodinkách, tak jsou dva odlišné časy. Ten politický čas někdy tiká pomaleji, například na Slovensku strašně dlouho procházely panu Ficovi skandály v tom jeho sponzorském a politickém okolí. Takže tam tikal velmi pomale. Ale najednou se roztikal strašně rychle, takže dvoj, trojnásobně tak rychlý. Takže já si vůbec nejsem jistý, jestli k těm volbám nedojde. Já bych jenom vzpomenul události před 28 lety v tehdejším Československu, v době revoluce, kdy tehdejší poslední komunistický federální, pardon český premiér, ne, federální, tak tehdy měl rekonstruovat vládu, a to byla ta vláda slavná 15 ku 5, kdy ještě pár dní před tím, kdy by rekonstruoval vládu tímto způsobem, že by tam bylo 15 jiných komunistů a 5 nekomunistů, tak by to bylo akceptováno. Ale on s tím tak otálel a že ten politický čas letěl tak rychle, že se ukázalo, že je to neakceptovatelné v určitou chvíli pro tu veřejnost. A já, jak jsem říkal, nemám rád ty historické analogie, ale mám pocit, že tohle to řešení, tedy zachovat tu vládní koalici bez předčasných voleb na Slovensku neprojde. Nechci to predikovat, ale myslím, že ta atmosféra spojená s tím, že nedošlo doteď k vyšetření těch dvou vražd, tak je tak vybičovaná, že nakonec se nejčistší ukážou předčasné volby.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak zní slovenskou mediální scénou, Robert Fico oslavuje svou demisi, Andrej Kiska truchlí nad svým vítězstvím. Nutno říct, že Robert Fico podal sice demisi, ale hned všem vzkázal, že se ani neloučí, ani nekončí, on zůstává předsedou strany, pořád vládní strany Smer-SD a bude vlastně stranickým šéfem nového premiéra pana Pellegriniho.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
No, to mě právě vede k závěru, že dnešní demonstrace ve 20, 30 největších slovenských městech se proti tomu můžou postavit stejně jako se postavily před 28 lety v tehdejším Československu proti Ladislavu Adamcovi. A mohou například způsobit, že některé strany, jako například SNS, která už dlouho hraje autonomní roli, nebo Most-Híd, se rozhodnou, že vlastně mohou změnit vedení a mohou se rozhodnout, že tahle ta situace je neúnosná. Říkám, ten politický čas je jiný než ten, který máme na svých hodinkách, a dnes tiká na Slovensku výrazně rychle.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ztratili podle vás politici na Slovensku nějaký ten cit pro třeba timing, jak se říká, pro ten moment, kdy by měli třeba odejít?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
Ztratil pan premiér Fico, jak jsem ho tady chválil, jaký je obrovský talent, tak, kdyby před dvěma lety, když došlo ke skandálu s vratkami DPH u člověka, který stavěl dům, ve kterém on bydlí za netržní nájem, tak kdyby se už tehdy odstěhoval, to by bylo takové obrovské gesto pro jeho voliče hlavně, kteří mu tohle hodně zazlívali... Kdyby řešil některé věci ve svém okolí, tak se ta věc mohla vyvíjet úplně jinak a mohla být jinak pojímána také vražda toho novináře, protože my máme nějaký Národní bezpečnostní úřad, Slováci mají jeho obdobu, protože je to věc, kterou požaduje vždycky Evropská unie a NATO, aby byli lidé, kteří jsou v kontaktu s utajovanými skutečnostmi, aby byli prověřováni, jejich politická a osobní integrita. A jestli dva nejbližší spolupracovníci takto významně jsou provázáni na člověka podezřelého z pašování drog, tak nevěřím, že by to premiéru Ficovi tuto věc bezpečnostní složky neřekly. Jsem stoprocentně přesvědčený, že mu to musely říct, protože to byla věc, o které se psalo i v novinách. A on tuto věc zcela ignoroval a nakonec tahle ta ignorance a tahle ta bohorovnost člověka, který stabilně v průzkumech měl přes 30 procent, což je v dnešní Evropě zázrak, aby nějaká strana měla takhle dlouho vyrovnanou podporu, tak ze strany premiéra Fica došlo k obrovskému podcenění té situace. A kdyby byl trochu šikovnější například před dvěma lety, tak ani smrt dvou lidí, byť byl jeden z nich novinář, by jeho pozicí nepohnula výrazně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bohumil Pečinka, komentátor týdeníku Reflex. Děkuji za vaše postřehy. Na slyšenou.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
--------------------
A já děkuji za pozvání. Na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zis
Spustit audio