Hans-Jörg Schmidt: Pokud Češi nebudou mít v EU právo veta, bude problém. S Babišem musí souhlasit všichni

4. červen 2018

Proč se německý komentátor nediví, že Češi mají z osobností světové politiky největší důvěru v Miloše Zemana a naopak největší nedůvěru v Angelu Merkelovou?

Podle dubnového výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění je pro Čechy mezi osobnostmi světové politiky nejdůvěryhodnější prezident Miloš Zeman. Za ním skončili jeho slovenský protějšek Andrej Kiska a francouzský prezident Emmanuel Macron. Ani oni ale nezískali nadpoloviční většinu.

Naopak s největší nedůvěrou čeští občané vnímají německou kancléřku Angelu Merkelovou, amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina. „Co na to říct?“ ptá se řečnicky Hans-Jörg Schmidt.

Chápu tu nedůvěru

„Pro mě jako pro Němce je to těžké, ale chápu to. Merkelová tady v Čechách měla šance, ale nevyužívala je ideálně. Migrační krize je jenom jeden bod.“ Jak korespondent německého deníku Die Welt odhaduje vývoj česko-německých vztahů za této situace?

„To není tak jednoduché. Migrační krize je velký problém na celoevropské úrovni. Pokud se o tom bude rozhodovat stále jen většinově, to znamená, že Češi nebudou mít šanci na veto, a přijdou jen další požadavky, co mají Češi udělat, bude to velký problém,“ uvažuje.

Babiš myslí na vlastní zemi

„Andrej Babiš mi říkal, že takové věci se už nesmí opakovat. On myslí na vlastní zemi, myslí na Čechy. Každý český občan by to podepsal. A já mám pro to pochopení,“ uzavírá novinář a spisovatel.

autoři: zis , rota , Hans-Jörg Schmidt
Spustit audio