Přepis: Jak to vidí Tomáš Kraus – 19. června 2018

19. červen 2018

Hostem byl Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V Jeruzalémě se před pár dny sešel americký židovský výbor, globální fórum, které se koná každoročně, obvykle ho ale hostí Washington pane Krausi. Předpokládám, že změna místa konání souvisí se 70. Výročím vzniku Izraele.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Ano, je to přesně tak. Organizátoři se dohodli už vlastně před několika lety dá se říci, já jsem pravidelným účastníkem tohoto výročního zasedání, které se skutečně se konalo vždycky ve Washingtonu. Ono to bylo vlastně poprvé v historii toho amerického židovského výboru, který byl založen před 112 lety a poprvé se takovéto výroční zasedání konalo mimo Spojené státy, tedy v Jeruzalémě. Samozřejmě, souvisí to se 70 letým výročím založení státu Izrael. Americký židovský výbor nebyla jediná organizace, musím říci, že v Jeruzalémě díky tomu doslova není k hnutí, hotely praskají ve švech, ten nápor je viditelný i běžně na ulicích a ekonomika samozřejmě z toho také trochu profituje, což je dobře, ale dá se říct, že ta symbolika je v tom velice důležitá a to, že Československo před těmi 70 lety sehrálo svoji významnou roli si také všichni připomínají.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže byla akcentována ta naše role podíl pravy při vzniku Československa? Jakým způsobem?

Čtěte také

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Ona byla akcentována spíše v kuloárech. Ono trochu nás mrzelo, nás, kteří jsme se účastnili tedy jako zástupci České republiky a nejenom tedy federace židovských obcí, bylo nás tam několik, kteří přijeli z Čech a Moravy a bohužel nás mrzelo, že na tom oficiálním programu se toto neobjevilo. Ono to bylo pouze v kuloárech.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Znamená to, že vám skáču do řeči pane Krausi, byl tam, nebo nebyl zástupce oficiální ministr zahraničí?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Bohužel nikoliv. Pan ministr Stropnický původně přes to, že jaksi byla nabídka, že by tam mohl vystoupit on, prozatím toto spíše z těch diplomatických důvodů odřekl, protože já myslím, že to už dneska veřejným tajemstvím, že nastupuje v Izraeli jakožto nový český velvyslanec během několika týdnů, tak si myslím, že zcela správně z tohoto důvodu jaksi nevystoupil a na druhou stranu je to velká škoda, protože mluvilo se tam právě téměř den po dni jak stát vznikl, jak vlastně došlo k rozdělení toho území bývalého britského mandátu v Palestině, jak vlastně původně ten plán na rozdělení vypadal a samozřejmě bylo akcentováno to, že v momentě, kdy byla vyhlášena samostatnost té židovské části, tak všechny sousední státy tento nově vzniknuvší stát napadli a byla to vlastně ta první válka o nezávislost v roce 48 a tady právě Československo sehrálo naprosto klíčovou roli a Izraelci dodnes si toho nesmírně váží a připomínají to při každé příležitosti, obzvláště tedy nyní při těch 70 letech, protože nebýt dodávky československých zbraní především tedy ze Zbrojovky Brno, ale také letadel a výcviku personálu a především pilotů, tak by se ten nově vzniknuvší stát neubránil té přesile obrovské ze všech stran a je škoda, že právě toto nezaznělo přímo na tom plenárním zasedání, kde hold několika diplomatům ve spojených národech, kteří se velmi zasloužili o to, že byl Izrael uznán diplomaticky, ale bohužel nepadlo tam například jméno Jana Masaryka, který byl zcela klíčový pro tento proces a nebýt jeho, tak si myslím, že by Izrael vůbec nevznikl.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kromě těch historických reminiscencí, jaká další témata rezonovala? Řekla bych co jsem vyčetla, že o svým způsobem docela senzaci diplomatickou se postaral rakouský kancléř Sebastian Kurz, který hovořil o tom, že Rakousko nebylo jenom obětí.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Ano. To řekl cela zcela jednoznačně a bylo to kvitováno s nesmírným povděkem a musím říct, že přece jenom o určité části publika, což jsou většinou Američané tak asi z 80 procent, kteří přijeli právě za tímto účelem do Izraele, aby se účastnili této konference, tak to vyvolalo takové překvapení, protože Sebastian Kurz zcela jednoznačně řekl, že je třeba přehodnotit roli Rakouska tak, jak byla prezentována doposud, že to vlastně nebyla ta první oběť nacistů tak, jak je tradováno. On už s takovýmto prohlášením před časem přišel kancléř Schiessl, ale nikdy to nezaznělo takto jednoznačně a dokonce Sebastian Kurz se veřejně omluvil za zvěrstva, která Rakušané páchali během holocaustu. Protože on přiznal zcela jednoznačně, že holocaust nebylo pouze záležitostí Německa, ale že Rakousko, respektive Rakušané jakožto jednotlivci sehráli bohužel velice negativní roli. Velmi často to byly kápové v těch koncentračních táborech a velitelé těch koncentračních táborů a koneckonců i osobnosti Adolfa Hitlera se dá spekulovat, jestli byl Němec, nebo jestli byl Rakušák.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na konferenci amerického židovského kongresu vystoupila také Sará Idanová, což je královna krásy, Miss Iráku. Před pár měsíci uprchla spolu s částí příbuzenstva kvůli výhrůžkám do Spojených států. Iráčany totiž rozzlobil její snímek s izraelskou královnou krásy. Na to jejich selfie, které obletělo svět si obě mladé ženy pořídili v polovině listopadu během soutěže Miss Universe v americkém Las Vegas a Idanová k němu připsala mír a lásku od Miss Iráku a Miss Izraele.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Ten kongres, ta konference, ono vlastně je to v takové té americké tradici, že nejde jenom o tu politiku, i když samozřejmě také, ale jde také především o emoce a..

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ty převyšují nad...

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Průběh té konference byl na emocích velmi postaven, musím říci, že letos jednak tím, že to bylo v Izraeli, ale také to 70. výročí, ale i výběr právě těchto hostů byl cílem především na ty emoce a toto byl jeden z nejemotivnějších momentů, kdy obě tyto dívky vystoupily společně na pódiu. Obě pronesly naprosto skvělou řeč a především tedy tato zmíněná Miss Irák, to je strašně sympatická holka s obrovským espritem. Dokonce tedy musím přiznat, že s větším espritem, než ta izraelská Miss a je to neuvěřitelné, protože ony skutečně se skamarádily na té soutěži Miss Universe. Není to jenom jednorázová záležitost, že se tam náhodou potkaly a tím to skončilo, vyfotily se. Ne. Ony skutečně navázaly velice /výpadek/ přátelství a právě tato Miss Iráku posléze čelila obrovským útokům a šlo ji doslova o život. To nebyly jen plané výhrůžky a skončilo to tím, že teda celá rodina se musela odstěhovat do Ameriky. Jejich vystoupení bylo úžasné jednak samozřejmě zejména pánská část publika to ocenila, protože to byly nesmírně krásný holky, ale zároveň vlastně to poslání, které zaznělo bylo strašně silné a ono vlastně v průběhu té konference k tomu došlo několikrát. Tam na začátku vystoupil indonészký politik a duchovní Pak Jaja, který také pronesl a vlastně Indonésie největší muslimský stát na světě a on vlastně v tomto poselství řekl, že v zásadě není problém s Izraelem a že by bylo dobře navázat na jednání a pokročit v těch mírových rozhovorech. On to neřekl jaksi nějak proizraelsky, ale spíše se vyslovil pro mír a druhý den čelil obrovskému jaksi nátlaku ze strany palestinských médií, které vlastně najednou začaly říkat, že to je ostuda, že pošpinil svou přítomností Jeruzalém a tak dále a tak dále. Takže jakkoliv ten konflikt je hluboký, tak jsou v něm určité nadějné momenty a to bylo koneckonců jednoznačně z toho čtyřdenního jednání cítit, ale zároveň jsou tam i určité obavy z reakce právě těchto řekněme extrémistických sil.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem ta irácká Miss k té fotografii tehdy připsala, respektive řekla, že to selfie mělo vyjádřit její touhu po míru mezi všemi zeměmi. Cítím to tak z vašeho vyprávění pane Krausi, že je tady rovina řekněme politická, mediální a pak ta lidská.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Naprosto jednoznačně a když se projdete po tom Jeruzalémě, jak jsme si řekli na začátku, že jsem se tam jaksi procházel a bavil s lidmi, tak to cítíte. Protože dneska z devíti milionů obyvatel Izraele, dva milióny jsou Arabové. Nejsou to Palestinci, oni se tak sami neoznačují, jsou to izraelští Arabové. Dokonce jejich představitel také vystoupil na té konferenci a oni vystupují v podstatě jako izraelští vlastenci, kterým dělá největší problém, že nejsou přijímáni do armády, na rozdíl třeba Drůzů. Drůzové, to je další skupina obyvatel v Izraeli, která je jednak velice dobře integrovaná do té společnosti, ale i zastávají poměrně významné pozice ve státní správě včetně armády. Toto zatím je odepíráno izraelským Arabům a někteří by to velmi rádi jaksi podstoupili. Je tam z nich dokonce čiší určité dá se říci, určitá hrdost na to, že sou součástí toho projektu. Je to naprosto paradoxní, protože světová média o tomto vůbec nepíšou a zároveň kdybychom se vrátili k tomu běžnému životu, většina služeb je zajišťována izraelskými Araby, protože má to logiku, ta většinová židovská společnost dodržuje všechna ustanovení náboženská, včetně svátků, to znamená, že o šabatu vlastně ty služby jsou vysloveně závislé na této části populace a když přijedete do hotelu, nebo do restaurace, tak samozřejmě obsluha je většinou arabská a ti lidé nemají mezi sebou nejmenší problém. Takže to soužití z takovéto řekněme běžné na ulici každodenní, je naprosto možné, běžné a nevyvolává žádný konflikt. Konflikt je až v momentě, kdy do toho zasáhne to vedení.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem zpráva, kterou lze si přečíst i v dnešním tisku, izraelská vláda schválila zákon, podle kterého by hrozil až desetiletý trest vězení lidem, kteří budou natáčet, nebo fotografovat izraelské vojáky v momentech, které by je mohly poškodit. Kritici v tom zákonu ale vidí ohrožení práva na svobodné sdílení informací na svobodu projevu a v této souvislosti se připomíná příběh již zneškodněného Palestince, kterého do hlavy střelil izraelský voják. Ten incident zdokumentovala izraelská nezisková organizace, které mimochodem explicitně zmíněna v tom návrhu zákona ty záběry v roce 2016 hodně pobouřily svět. Jak tento zákon třeba může přispět v uvozovkách k tomu soužití?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
No, ono je to vždycky experiment. I tento zákon je určitým způsobem experiment. Je otázka, jak bude potom vypadat v praxi, ale my bohužel žijeme v trochu jiné době, ale já to vždycky přirovnávám k tomu, kdyby náhodou jaksi během druhé světové války si obě strany natáčely z boje na frontách a pak to vysílaly do médií, kde by byla ta pravda, protože to bohužel je skutečně válečný konflikt. To, co se stalo v Gaze před těmi 14, nebo před těmi 3 nedělemi, možná je to už déle, myslím, že jsme se tady minule o tom také zmiňovali. To je prostě válečný konflikt, který byl vyvolán tím hnutím Hamás, které mimochodem právě pro to, že přicházejí signály o takové řekněme smířlivější politice arabských zemí, především jaksi díky té geopolitické momentální situaci, kdy vzniká jakási protiíránská fronta, do které se zapojují i některé arabské státy z různých náboženských důvodů, ale především jaksi z geopolitických a vojenských důvodů, tak to vypadá, že Izrael bude součástí této protiíránské fronty a Palestinci si připadají, že je jejich vlastní lidé jaksi hodili přes palubu, že na ně zapomínají, že si jich nevšímají a proto potřebovali na sebe takto brutálním způsobem upozornit a bohužel k tomu zneužili i civilní obyvatelstvo. Já jsem viděl ten případ toho děvčete, chudáka, které jaksi v bílém plášti bylo zneužito, že ji postavili do první linie a samozřejmě nějaká střela zbloudilá jí zasáhla, což bylo veliké neštěstí, ale jaksi záběr předtím ukazoval, jak jí ti vojáci učí házet granáty.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Poté, co současná hlava Slovenska Andrej Kiska oznámil, že se o druhé funkční období nebude ucházet se doslova roztrhl pytel s kandidáty. Patří mezi ně i Marian Kotleba, předseda lidové strany. Naše Slovensko, bývalý župan, neboli hejtman Banskobystrického kraje chce nabídnout podle svých vlastních slov jiný styl politiky, jiné hodnoty, než jaké symbolizuje pan Kiska. Chce například vystoupení země ze Severoatlantické aliance. Jak vy se díváte na tu aktuální situaci na Slovensku?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Já si připadám jako zdatný cestovatel, protože já jsem přiletěl z Jeruzaléma a druhý den jsem hned odjel na Slovensko, kde jsme měli setkání s kolegy a mimo jiné samozřejmě jsme se bavili i o této situaci. Je to trochu alarmující. Myslím si, že asi pan Kotleba nebude mít velké šance, ale jeho hnutí možná ano. Protože původně se mluvilo o tom, že v tom Banskobystrickém kraji tím, že vlastně došlo k tomu, že už nebyl znovu zvolen, tak si mnoho lidí myslí, že tím je celý problém vyřešen a není. Podle průzkumu veřejného mínění, předběžných samozřejmě jaksi preference jeho hnutí stoupají a dokonce se hovoří o tom, že mají více, než deset procent a nejenom v Banskobystrickém kraji. Dokonce i v Bratislavě pouze dva odvody bratislavské údajně měly procenta pod deset, právě v tom průzkumu a to je skutečně alarmující, protože a tady musím zase znova zopakovat svojí takovou oblíbenou mantru, zlatá Česká republika. Zlaté české prostředí i s Okamurou i populisty jeho typu, protože ti Kotlebovci, to je skutečně hrůza. Oni pochodují v černých uniformách, které jednoznačně evokují éru slovenského fašistického štátu, on se netají tím, že by zavedl jakýsi stavovský stát opět tak, jak to bylo za Tisa a to je skutečně velice jaksi především, což my jsme to nezažili, takže pro nás to emočně možná připomíná jakési divadlo možná, ale pro lidi, kteří zažili holocaust a přece jenom tam ještě pár stovek na Slovensku jich je, tak pro ně je to děsivé, protože se jim vracejí ty noční můry, které zažili a najednou vidí, že stejní lidé najednou pochodují pod okny.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem strana v roce 2016 získala v parlamentních volbách 8 procent hlasů a 14 poslaneckých křesel, takže to určitě není strana, která je mimo politické dění naopak.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
A vypadá to, že ty preference právě stoupají.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem když jste se pane Krausi zmínil o hnutí přímé demokracie Tomia Okamury, tak Pražský hrad se připomínkovém řízení ohradil proti závěrům dosud nevydané výroční zprávy o extrémismu za loňský rok, kterou připravilo ministerstvo vnitra a podle hradu je naprosto nepřijatelné, že autoři do dokumentu zařadili i hnutí SPD.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
My jsme vydali vlastní zprávu o antisemitismu za poslední dva roky, kde jsme použili výzkum Zbyňka Taranta z plzeňské univerzity, kde on jednoznačně píše, že to hrozba je. On ovšem říká, že přímo postava pana Tomia Okamury není tím problémem, protože on se jednoznačně distancoval mnohokrát o těchto věcí, ale jaksi pokud to bereme z pohledu antisemitismu. Ale problém jsou někteří členové jeho strany, kteří jednoznačně se antisemicky vyjádřili a dokonce čelí i několika soudním řízením.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak se díváte na návrh, nebo plán nového italského ministra vnitra Salviniho sčítat Romy a deportovat ty, kteří nemají patřičné dokumenty. V italské televizi Teleombardia Salvini doslova řekl cituji italské Romy si bohužel budeme nechat doma, tolik ministr a italský vicepremiér.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Já jsem to zaregistroval, bohužel je to přesně ten typ toho populismu, který přináší taková řešení, která v praxi nelze udělat. Takové pokusy už tady byly a víme, kam to vedlo. Samozřejmě ten problém tam může existovat tak, jako existuje v mnoha evropských státech, je to jednak ta migrace navíc vlastně v té migrační vlně toto může hrát určitou roli, když to není tak masivní, jako migrace z těch válkou ohrožených území, nebo hladem ohrožených území jako je to v Německu, ale to jsou vlastně populistická řešení, která v praxi potom selhávají. To je jenom určitá proklamace, která má za úkol ošálit lidi. Dá se to takto říci, protože potom ta praxe nemůže v žádném případě takto vypadat a pokud by tak vypadaly, tak pak opravdu jsme ve 30. Letech.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Spolupředseda německé strany alternativa pro Německo AFD Alexander Gauland žehlí své výroky, před pár dny totiž řekl, že éra Adolfa Hitlera a nacismu byla jen ptačím trusem na jinak velkolepé tisícileté historii Německa. Tolik citace. Po vlně tvrdé kritiky uvedl, že nechtěl zločiny národního socialismu zlehčovat, od tohoto výroku se distancoval i druhý spolupředseda AFD Jörg Meuthen. Gauland se hájí tím, že pro nacismus použil prý termín nejhlubšího pohrdání, neboli tedy česky ptačinec.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Ano, ano. No já jsem to také zaregistroval. Je to třeba dát do kontextu toho, jak vypadá německá politická scéna. Strana AFD se snaží o to, aby se stala tak, jako víceméně se to stalo v Rakousku a mluvili jsme zde o Sebastianu Kurzovi, ale on šel do koalice právě s takovou tou extremistickou stranou a právě proto možná zazněla ta slova, že on se cítí jaksi povinován právě díky tomu, že má za partnera takovouto stranu, která víceméně je postavena na této rétorice, tak v Německu je to něco podobného a AFD se snaží o to, aby byla jaksi chápána jakožto použijeme německý výraz, který samozřejmě známe i z češtiny, salon fähig. Aby vlastně mohla býti akceptována v té vyšší společnosti. O to jim především jde. Ale podstata věci je trochu někde jinde. Ten názor, že vlastně to, co se stalo během druhé světové války v Německu byla slepá kolej, nebo slepá ulice, to není nic ojedinělého a je pravda, že v těch tisícelých dějinách to skutečně byla taková, já bych si dovolil dokonce výraz ne slepá ulička, ale slepá dálnice a to, jak to dopadlo byla naprostá katastrofa, to si nemusíme tady říkat, ale ohánět se právě tou minulostí dneska, to je zase jenom určitý politický kalkul. V momentě, kdy on něco takového řekne a pak to samozřejmě vyvrací, tak zase je třeba vědět, že cílí na určitou skupinu voličů. Ta koneckonců v Německu ty volby budou v říjnu a teď je tak nejvyšší čas, protože přes prázdniny, Bavorské, ano Bavorské zemské..

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
No možná uvidíme, jestli nebudou i třeba celoněmecké.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
No, to ještě není jisté po včerejšku, vypadá to zase na nějakou dohodu, ale především v tom Bavorsku. Ano, tam je to velice důležité. Ono vypadá, že AFD tam určitou roli sehraje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nutno jenom říci, že ten výrok pana Gaulanda a to poté, co se přihlásil ke zodpovědnosti Němců za nacistický režim. Víc se nám asi do dnešního dílu nevejde, Tomáši Krausi, já vám děkuji za vaše názory a těším se na příště.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí
--------------------
Já také děkuji, uběhlo nám to velice rychle dneska.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Příjemný poslech dalších pořadů přeje Zita Senková. Zítra nabídnu názory diologa Davida Štorcha. Dobrý den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zis
Spustit audio