Andor Šándor: Ano, je potřeba pozabíjet všechny IS lumpy

28. prosinec 2017

„Jak říkal Bismarck: Kdo ovládá Česko, ovládá Evropu.“ Bezpečnostní expert k otázce migrace, teroristických útoků v uplynulém roce a (ne)radikalizaci muslimů v ČR.

Jedním z nejpalčivějších bezpečnostních témat uplynulého roku je bezesporu migrace. Jak bychom ji podle bezpečnostního experta měli řešit? „Chránit jižní hranici Evropy a nezavádět místo toho nějaké kvóty, které k ničemu nevedou a jenom ukazují, že Evropa je všecko, jenom ne solidární se zeměmi, jako je Itálie, Řecko, Malta a podobně,“ myslí si Andor Šándor.

Nenávist šířená na sociálních sítích

„Pokud další generace migrantů budou mít z vysílání al-Džazíry nebo al-Arabíji pocit, že Západ je v permanentní válce s islámem, nemůžeme se divit, že nás nenávidí, že nás chtějí zabíjet a že chtějí zabíjet lidi ze země, která jejich prarodičům dala lepší místo k žití a bydlení,“ upozorňuje.

„Ano, je potřeba pozabíjet všechny lumpy, kteří působí v řadách Islámského státu, Džabhat an-Nusrá, al-Káidy a podobně. O tom není pochyb. Ale my možná zničíme geografické dimenze těchto entit, ale ta ideová dimenze, ta nenávist, která se šíří po sociálních sítích, ta tu zůstává.“ Nakolik se ale na migrační vlně vezou extremisté a na kolik je nebezpečí reálně možné?

Plakát Ne islámu, který SPD poskytuje na svém webu volně ke stažení


Máme tu až 30 000 muslimů, kteří nejsou nijak radikální. Neradikalizujme si je výroky Ne islámu! Mě nejvíc zhrozilo, že nejoblíbenější slogan před volbami byl Ne islámu! Je zvláštní, že 30 % lidí v této zemi se podepíše pod protiústavní slogan jedné politické strany, neboť naše ústava dává právo každému svobodu vyznání. Proč si radikalizujeme někoho, kdo radikální není? Je to úplně zbytečné.

Migraci musíme regulovat

„Většina teroristických útoků za posledních několik let v západní Evropě byla dílem domácích, tam již narozených muslimů. Ale faktem je, že lidé, kteří sem přicházejí z různých důvodů, se mohou zradikalizovat, když vidí, že to tu není takové, jaké chtěli, že je tu jistá míra islamofobie a podobně,“ myslí si Šándor.

„Pokud v první řadě nebudeme regulovat migraci, pokud si nebudeme brát na naše území jenom ty, které potřebujeme, jenom ty, kteří nepředstavují bezpečnostní hrozbu, jenom ty, kteří se nebudou ochotni přizpůsobovat zákonům, tak budeme mít problém.“ Proč se ale Evropa neumí shodnout na postupu?

Kdo ovládá Česko, ovládá Evropu

„Protože nemá žádnou společnou zahraničněbezpečnostní a obrannou politiku. Ona ji má jenom na papíře, ale nikdo mi přece nechce tvrdit, že zájem Pobaltí, pokud jde o migraci, je úplně stejný jako zájem Itálie, Řecka či Malty. A tohle si musíme uvědomit. Přestaňme říkat, že jsme solidární, protože solidární nejsme, a řešme ten problém.“

Evropská unie má podle Šándora řadu problémů. „Ale pro Česko je pořád ještě lepší alternativou než z ní vystoupit,“ myslí si. „Jsme země uprostřed Evropy, a jak už říkal Bismarck: Kdo ovládá Česko, ovládá Evropu.“

autoři: ehů , rota , Andor Šándor
Spustit audio