Andor Šándor: Mladí muži nejsou ochotni bránit své rodiny

29. prosinec 2015

Svět je dnes velmi nepředvídatelný. 70 let jsme zde mohli žít v míru, ale tuto jistotu už naše děti a vnuci mít nebudou. A mělo by se to náležitě zohlednit v jejich výchově.

Myslí si to bezpečnostní analytik Andor Šándor. „Do uvažování lidí by se měl vrátit pojem vlastenectví. Vztah k tomu, co vybudovali předkové, a co my jednou předáme našim potomkům.“

Armáda se dlouhodobě připravovala na mírové mise v zahraničí a zapomínalo se na to, že jejím primárním úkolem je ochrana tohoto území. „Překvapuje mě, že je tady tak málo lidí ochotných bránit to, co by pro ně mělo být nejcennější.“

Terorismus nelze vymýtit

S terorismem se podle Šándora musíme naučit žít. Podobně jako kriminalita totiž nejde úplně odstranit. „Musíme se ale poučit, protože některými svými kroky terorismus podněcujeme.“ Například v případě zahraničních intervencí by měl být západní svět mnohem opatrnější.

Čtěte také

„Když Bush vtrhnul do Iráku, tak odstranil nenáviděného diktátora. Nebyl ale schopen zajistit, aby ta společnost žila jako jeden Irák.“ Místo toho se šíité a sunnité upřímně nenávidí a z toho těží takzvaný Islámský stát.

„Měli bychom vždy mít jasnou strategii, v jakém stavu tu zemi zanecháme. Aby byla v lepším stavu, než když jsme do ní přišli.“ A pokud ne, budou z těchto zemí odcházet další uprchlické vlny.

Uprchlíci

Evropa nezvládá uprchlickou krizi

„Evropská unie nedokáže migrační krizi řešit tak, aby občané měli pocit, že jim dokáže zajistit bezpečí.“ Evropští politici se například zavázali, že do konce roku budou lépe chránit hranice Schengenu. „Zbývají nám dva dny a jižní hranice je úplně nechráněná.“

Mají smysl ploty na evropských hranicích? Bylo chybou intervenovat v Libyi proti Muammaru Kaddáfímu? Dokáže irácká armáda porazit takzvaný Islámský stát? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , ert , Andor Šándor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.