Andor Šándor: Následky masakru v egyptské mešitě můžou mít dopad i na ČR

28. listopad 2017

Dosud se útoky v Egyptě zaměřovaly hlavně na turisty nebo křesťany. Tentokrát byli cílem vyznavači súfijského islámu, který extrémisté považují za kacířství. I když šlo o útok na muslimy v Egyptě, dopad to může mít na situaci v Bosně a Hercegovině, nám blízké státy.

Teroristický útok v egyptské mešitě v pátek 24. listopadu 2017 během modlitby si vyžádal 305 obětí, včetně dětí, dalších více než 100 lidí bylo zraněno. „Nejde o první útok proti vyznavačům súfismu, ale je zaručeně nejhorší,“ upozorňuje Andor Šándor.

„Navíc ten způsob provedení. To mnohdy byly brutální popravy, dorážení raněných lidí. Půl hodiny řádili, než se dostavila na místo armáda. A to už byli pryč.“ Dokonce i al-Káida tento útok Islámského státu odsoudila. Současný prezident Egypta, maršál Abdal Fattáh Sísí, zahájil odvetné bombardování.

Koho teď Egypt bombarduje?

„A já se ptám koho? Jestli o cílech věděli, tak je měli bombardovat přece před tím. A ne aby ukázali silnou ruku potom. Ale z Egypta se nikdy přesnou pravdu nedozvíme. Viz naše turistka. Dodnes nevíme, jak to vlastně bylo,“ uvažuje bezpečnostní poradce.

Čtěte také

„Problém na Sinaji je velmi složitý. Súfismu ale není trnem v oku jenom Islámskému státu, ale také wahhábismu, saúdskoarabské oficiální verzi islámu,“ připomíná Šándor. „Jsem zvědav, jak to bude teď s tažením proti terorismu, který vyhlásil tamní korunní princ.“

„Jak to bude s podporou wahhábismu ve světě, na který Saúdská Arábie každý rok vynakládala tři miliardy dolarů a která má dopady v Bosně a Hercegovině. V zemích, které jsou velmi blízko České republice. Tady by mě zajímaly praktické kroky,“ upozorňuje.

Čechům se nedivím

„Protože aspoň věřím, že začínají chápat, že to, co podporovali v Iráku a v Sýrii, všechny ty možné, a teď mi promiňte ten výraz, sunnitské islámské šmejdy, kteří tam bojovali s režimy, že pochopili, že se to obrací proti islámu.“

„Najednou sami říkají, že to, co vidíme, pokrucuje obraz islámu v očích veřejnosti. Já se pak ani nedivím, že řada Čechů, kteří se o to nezajímají, tak přece mají takový názor na islám. Když vidí jenom tyto projevy,“ uzavírá Andor Šándor.

autoři: zis , Andor Šándor
Spustit audio