Andor Šándor: O co jde Kim Čong-unovi

12. září 2017

Hraje agresivní velkohubý poker s Trumpem. Jenže Trumpovi podle bezpečnostního analytika chybí spojenci. Nejvíc tak teď prý záleží na tom, jak se zachová Čína.

Severní Korea má za sebou svůj dosud největší jaderný test. Americký prezident Donald Trump na Twitteru hrozí. „Měl by méně tweetovat a více přemýšlet a nechávat si prostor. Jeho vyjádření zatím nikam nevedou. Jestliže naznačuje použití síly, a přitom ji použít nechce, tak to Kim Čong-un pozná velmi rychle. A taky to poznal,“ myslí si Andor Šándor.

„Kim Čong-unovi jde o vydobytí si prestiže a postavení vůdce země, která bude respektovaná. On dobře ví, že jaderné zbraně a raketová technologie mu zajistí mnohem lepší vyjednávací pozici. On dobře ví, jak dopadl Saddám Husajn, Kaddáfí nebo Ukrajina, která byla po rozpadu SSSR třetím největším jaderným státem,“ připomíná Šándor.


Jaderná exvelmoc Ukrajina
Podpisem Budapešťského memoranda 5. prosince 1994 se Ukrajina vzdala sovětských jaderných zbraní na svém území. Na oplátku jí USA, Británie a Rusko garantovaly neměnnost hranic. V roce 2014 ale byla zcela ponechána svému osudu.

Co Korea testem dokázala?

„Kim Čong-un po mém soudu hraje, a teď mi promiňte ten výraz, agresivní velkohubý poker s prezidentem Trumpem. Vynášejí silná slova, ale jsem přesvědčen, že žádný z nich nechce jít do konfliktu, protože si oba uvědomují, že by byl katastrofální.“

Podle Šándora to není poprvé, co Kim Čong-un takto hrozí. Poslední test ale jasně ukázal, že umí obcházet sankce a že jeho rozvědka umí získat řadu technologií, protože sám nemá tolik peněz, aby takové zbraně a systémy mohl vyvíjet. Co by mohla přinést tzv. preventivní válka?

Teď záleží na Číně

Záleží prý na Číně. „Čína řekla: Pokud Kim Čong-un použije jaderné zbraně jako první, ona se do konfliktu míchat nebude. Pokud to budou USA, Čína zasáhne.“ Čína má tak v oblasti aktuálně největší geopolitickou váhu.

„Kdyby Čína chtěla, je schopná položit ekonomicky už tak mizerný stav Severní Koreje na lopatky. Ale to ona nechce. Protože Severní Korea je nárazníkovým pásmem proti americkým jednotkám na území Jižní Koreje.“ Navíc se v případě skutečného válečného konfliktu obává exodu Severokorejců do Číny.

Trumpovi chybí spojenci

Kim Čong-un se ale s Trumpem dostali už tak daleko, že si oba potřebují zachovat tvář a vidí, že by měli jednat. „Jak se k tomu jednání dostat, aby to vypadalo, že oba zvítězili?“ ptá se Šándor. „Myslím, že manévrovací prostor Donalda Trumpa se podstatně snižuje. Chybí mu spojenci.“

Například Angela Merkelová nedávno prohlásila, že by se s Koreou měl přijmout stejný scénář jako vůči Íránu. A to Írán neměl jadernou zbraň a ani se jí nechlubil. Dosáhlo se mírové dohody, kterou právě Trump hrozí smést ze stolu. Na druhou stranu jsou na vojenské pomoci USA závislé Jižní Korea a Japonsko.

Donald Trump

Dá se Trumpovi věřit?

„A myslím, že obě země velmi silně diplomaticky tlačí na Trumpa, aby neudělal žádnou vojenskou akci. Soul je jen 50 km od hranic se Severní Koreou a Pchjongjang je schopný dostřelit i do Japonska.“ Dá se ale Trumpovi vůbec věřit? Šándor připomíná jeho podivné projevy krátce po nástupu.

„Řekl něco ve smyslu, že Kim Čong-un je správný chlapík a že by si s ním rád popovídal. Dělá neuvěřitelné obraty. Za prvních 100 dní v úřadu jen 10 dní neřekl nějakou lež.“ Kim Čong-un tak může lehce usuzovat, že Trumpovým vyjádřením chybí jakékoli hmatatelné kroky, kterých by se měl bát.

autoři: zis , rota , Andor Šándor
Spustit audio