Bohumil Pečinka: Komunisté budou Babiše podporovat docela rádi. Nebude to zadarmo

25. duben 2018

Jsme po sobotním sjezdu KSČM zas o krok blíž k sestavení vládní koalice? Jak asi dopadne vnitrostranické referendum ČSSD? A co vlastně chce Andrej Babiš?

Šéfem komunistů byl těsně zvolen pragmatický právník Vojtěch Filip. Už popáté. „Zvítězil jen proto, že vsadil na jedinou kartu: vyvedení strany z letité politické izolace,“ myslí si komentátor Bohumil Pečinka. Slíbil totiž podporu vítěznému hnutí ANO. Co za to bude chtít?


Vojtěch Filip je poslancem už od 90. let, poprvé byl zvolen do Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Od roku 2013 je místopředsedou Poslanecké sněmovny P ČR. Předsedou strany je od roku 2005. „Je to pragmatický právník, který se dohodne s každým. Gottwald by o něm ale řekl, že je oportunistou a hrozil by mu vyloučením,“ říká Pečinka s nadsázkou.

„Chce negativní kádrovou kompetenci na posty ministrů, náměstků a dalších vysokých úředníků. Taky ale místa ve správních a dozorčích radách podniků s účastí státu. Jde o zhruba 150 funkcí, a to je přibližně stejný počet míst, kolik delegátů má jejich sjezd,“ tvrdí komentátor.

Čeká se na koaliční smlouvu

KSČM přitom stále opakuje, že chce být v opozici, přesto vládu hnutí ANO podpoří. Bude to nakonec koalice ANO-ČSSD? Nebo je všechno jinak? Premiér v demisi byl přitom k návratu k jednacímu stolu se Sociálními demokraty tak trochu dotlačen několika vlivnými členy hnutí.

„Až konkrétní znění připravované koaliční smlouvy ukáže, jestli takovou vládu Babiš doopravdy chce. Pokud totiž neustoupí v některých požadavcích protistrany, neprojde smlouva ani vnitrostranickým referendem ČSSD.“

Vlastní zájem vs. zájem státu

Před sociálními demokraty tak stojí velké rozhodnutí, jestli nadřadit zájmy státu nad zájmy stranickými, nebo naopak. „Pro fungování země by ale byla plnohodnotná koaliční vláda, aspoň za trochu důstojných podmínek pro ČSSD, opravdu žádoucí,“ myslí si Pečinka

„Nejsme tady na vládu jedné strany stavěni. Natož i na nepřímou účast KSČM a SPD Tomia Okamury. Sám jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne.“ Všechny karty tak drží v rukou předseda ANO, který by ale podle komentátora nejraději vládnul sám.

Babiš chce vládnout sám

Pořád k tomu potřebuje podporu komunistů a SPD. Tady je ale problém, protože vlády Německa a Francie se staví velmi odmítavě k tomu, aby kdekoli v Evropě byly legitimováni populisté typu AfD, strany Marine Le Penové (Národní fronta) nebo Okamurovy SPD.

„Taky dávají dost jasně najevo, že Babiš nebude na evropské úrovni přijímán s takovou vřelostí, jako kdyby vládl se standartními stranami. To jediné ho zatím drží,“ dodává Bohumil Pečinka.

autoři: lup , zis , Bohumil Pečinka
Spustit audio