Bohumil Pečinka: Může to vypadat jako lynč Andreje Babiše, spíš se nám ale rozpadla vládní koalice

23. březen 2017

Poslanci po ministru financí Andreji Babišovi chtějí, aby jim do konce dubna vysvětlil svůj nákup korunových dluhopisů a vyvrátil spekulace o možných daňových únicích. Komentátor se ale podíval i pod pokličku. Co našel?

„Minulou středu jsem si ve Sněmovně připadal jako v jiném světě, kde už nepoznáte, kdo je koalice a opozice,“ říká komentátor Bohumil Pečinka.

Miroslav Kalousek (TOP 09) prý jen tak ze sportu navrhl nový bod jednání Daňové podvody ministra financí. Místo toho, aby ho koalice smetla, tak se ho chytili (skoro) všichni, včetně KSČM. Komentátora ale nejvíc překvapuje třetí část závěrečného usnesení, podle kterého jim má ministr Babiš své transakce vysvětlit do 30. dubna. Pak má nastoupit premiér a vyvodit důsledky.

„To je zvláštní i proto, že se při hlasování shodla nejen opozice, která to má v popisu práce, ale i koaliční ČSSD a KDU-ČSL. Může to tak vypadat jako lynč Babiše, ale spíš to svědčí o tom, že se už pár měsíců před volbami zcela rozpadly povolební vazby z roku 2013.“

Na světě jsou nová partnerství, dokonce už ani Hrad netají své sympatie k předsedovi ANO. „Teď vidíme takový předobraz říjnové povolební situace. Jen doufám, že koalice zvládne do voleb vůbec dovládnout. Nějaké předčasné hlasování už ani není možné,“ myslí si.

Babiš páchá atentát sám na sebe

Je ale hon na Andreje Babiše, jak sám říká, už předvolební politická kampaň? „Určitě je, ale je tady i druhá věc. Babiš totiž svým podivným vysvětlováním páchá atentát sám na sebe.“

Andrej Babiš po schůzce s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Začal s tím už začátkem roku, kdy zveřejnil dlouho požadované informace o svých příjmech. Ty ale „neseděly“ s daňovým přiznáním, které předal Sněmovně. Zadal tak nový audit, kde sice vysvětlil aféru s korunovými dluhopisy, rázem ale vznikly další pochybnosti kolem možných daňových úniků.

Odejde předseda ANO sám?

Poslanci zavázali premiéra k odvolání ministra financí, pokud své finanční kroky nevysvětlí. Sám prý ale nerezignuje, hraje se o něco dalšího. „Jeho protivníci doufají, že se zveřejněné informace mohou stát předmětem trestního stíhání. Premiér by tak nemusel problém řešit politicky, ale umyl by si nad ním ruce. Přece nemůže mít obviněného ministra ve vládě.“

Pečinka ale varuje, mohla by se opakovat situace z 90. let, kdy u voličů zafungoval Mečiarovský efekt. „Jistě by to pak bylo interpretováno jako spiknutí a ANO by to přineslo jen víc bodů.“

autoři: lup , zis , Bohumil Pečinka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.