Bohumil Pečinka: Sobotkovi zlomil vaz Babiš. Ale už před 2 roky

22. červen 2017

Sociální demokracie zažila velký třesk. Komentátorovi to celé připomíná Havlovu sebeironickou divadelní hru Odcházení. Hlavním viníkem Sobotkova pádu je podle něj uprchlická krize.

„Funkce stranického předsedy se vzdal, premiérský mandát si ponechal a kandiduje jako jihomoravská jednička, takže pak bude řadový poslanec,“ vypočítává poslední Sobotkův krok Bohumil Pečinka. Je to prý jedna z cest, jak postupně odejít ze scény. Jaký premiér doopravdy je?

Dobrý úředník, ale bez fantazie

„Takový zvláštní druh politika, který je víc dobrý úředník než davový a prvoplánový řečník.“ Vždy prý věděl, že nemá politickou fantazii na to být dobrým lídrem. Kompenzoval to ale ohromnou pracovitostí a pečlivostí. Ukázal to už coby ministrem financí.

„Byl tam každý den od 6:00 do 18:00. Asi jako jeden z posledních četl každý papír a oběžník. Nesmírně pečlivě se připravoval na každé jednání vlády. Taky ale dobře znal své handicapy.“ Osudným se mu stal až strmý pád volebních preferencí.

Protipól Babiš

„Když musel koexistovat vedle svého pravého protipólu Andreje Babiše, měl to opravdu těžké.“ Zlom ve zdánlivě nekonfliktním koaličním vládnutí nastal v roce 2015, kdy ČSSD neřekla rázné slovo k migraci. Toho Babiš využil: ukázal tvrdou ruku a začal sbírat i Sobotkovy voliče.

„Až do té doby ale měl přitom spíš bývalé příznivce TOP 09 a ODS. Tehdy se ANO stalo přímým konkurentem, a to o nějaké dva roky později vyústilo až v jejich otevřené konflikty a odvolání Babiše z vlády.“ Pomůže nový triumvirát ČSSD zastavit klesající preference?

Andrej Babiš na sněmu ANO

Vstane ČSSD z mrtvých?

„Sobotní Programová konference sice měla prezentovat dlouho připravovaný volební program, ale rošáda jen tři dny před začátkem je docela nešťastná. Zaorálek neměl čas, aby nějaké své priority do programu zanesl, což ještě může být zajímavé.“

Pečinka má pocit, že teď všechny politické strany vyčkávají. „Hledají kód k oslovení voličů. Každá doba slyší různě. Ten, kdo najde správný marketingový kód, je rázem boháč. Kdo ho najde v politice, je vítěz voleb.“

autoři: lup , zis , Bohumil Pečinka
Spustit audio