Břetislav Tureček: Al-Džazíra byla průkopnickou TV, kde se mohlo nadávat na islám

29. červen 2017

Jsme zvyklí na al-Džazíru nadávat. Realita je ale jiná, překvapuje blízkovýchodní analytik.

Kataru za pár dní vyprší ultimátum čtveřice arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií, která malý emirát obviňuje z podpory terorismu. Jedním z bodů je i uzavření katarské TV stanice al-Džazíra. Co by to znamenalo?

„My jsme zvyklí na al-Džazíru nadávat, že vysílá islamistickou propagandu. Ano, občas také. Ale zároveň je to první arabská televize v historii, která začala dávat prostor izraelským představitelům. To s nelibostí nesla třeba právě Saúdská Arábie,“ říká Břetislav Tureček.

Al-Džazíra šokovala arabský svět

„Al-Džazíra byla jedním z průkopníků, kde se mohlo nadávat na islám. Tam kolikrát zaznívaly vůči islámu ostřejší výroky, než si dovolí vyslovit leckdo na Západě. To byly věci, které šokovaly arabský svět: západní styl žurnalistiky se naboural do zkostnatělého světa arabských médií,“ popisuje.

„Její uzavření by znamenalo silné omezení toho, co jsme dosud my na Západě brali jako naši výhodu. Silně by to omezilo toky informací pro obyčejné lidi, kteří nejsou zvyklí používat Facebook nebo internet. Například v Palestině naprostá většina lidí třeba u holiče poslouchá katarskou al-Džazíru, ne palestinskou státní televizi.“


Ultimátum pro Katar
Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty 5. června 2017 přerušily s Katarem diplomatické styky i dopravní spoje. K podobným postihům přistoupily i další země jako Jordánsko nebo Jemen. Katar nyní izoluje přes 10 blízkovbýchodních a afrických států.

Tohle je Katar

Katar je arabská sunnitská země hlásící se k wahhábismu. „Nicméně je to poměrně liberální země.“ Podle Turečka stojí přesně mezi skupinou navázanou na Saúdskou Arábii a skupinou navázanou na Írán, kterou americký prezident Donald Trump právě v Saúdské Arábii označila za původce zla.

„Že Katar spolupracuje s teroristy? Je to vějička, aby to bylo srozumitelnému globálnímu, povrchnímu čtenáři novin a sledovači televize. Pokud Katar podporuje teroristické skupiny, tak Saúdská Arábie je podporuje také, akorát trošku jiné.“ Právě Katar třeba před lety dojednal propuštění dvou Češek z Pákistánu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.