Břetislav Tureček: Boj proti teroru je v podání Trumpa velmi zvláštní. Největším nepřítelem je najednou Írán

24. květen 2017

Americký prezident vyrazil na svou první zahraniční cestu. Saúdskou Arábii a Izrael už má za sebou, dnes navštíví Vatikán. Proč si ale jako první vybral muslimskou zemi, kterou ve své předvolební kampani tolik napadal?

„Návštěva Saúdské Arábie asi měla vymazat negativní dojmy z kampaně. Ukázat světu, že přece proti muslimům nic nemá,“ říká zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček. Trump v prezidentské kampani velmi nekriticky podporoval Izrael. Ten je hned druhou zemí, kterou navštívil.

Boj proti teroru? Nebo fraška?

Proč bylo tak šikovné vyrazit napoprvé právě do Saúdské Arábie? „Není na světě jiná země, která by investovala víc peněz do amerického zbrojního průmyslu, než Saúdové. To, co Trump doveze domů, jsou kontrakty na desítky a stovky miliard dolarů.“ Jak tohle jde dohromady s jeho protiimigračními dekrety?

Už na Trumpově „černé listině“ šesti převážně muslimských zemí, jejichž občané do USA nesmějí, Saúdská Arábie chybí. Přitom právě ze Saúdské Arábie pocházelo 15 z 19 útočníků z 11. září. „Z oněch šesti zemí nepocházel nikdo, kdo by na území USA spáchal v posledních 10 letech teroristický čin,“ připomíná Tureček.


Donald Trump se neúspěšně pokoušel zakázat (na 90 dní) vstup do USA občanům šesti zemí: Íránu, Jemenu, Súdánu, Sýrie, Libye a Somálska. V prvním dekretu byl i Irák.

„Boj proti teroru má v podání nového prezidenta řadu zvláštností. Když sečtete jeho veřejná vystoupení v Saúdské Arábii a Izraeli, rázem vidíte, že sází na spolupráci s autoritářskými režimy Blízkého východu. Primárně mu jde o ideologii a ne o realistický pohled na věc.“

Teď je hlavní nepřítel Írán

Za všechno jako by najednou mohl Írán. „Můžeme mít k roli Íránu řadu výhrad. Ale že by byl strůjcem všeho zla? To určitě není.“ Trump najednou pochlebuje zemím, které vyzbrojovali nebo politicky a zpravodajsky podporovali teroristické skupiny, ze kterých pak vzešla al-Káida nebo Islámský stát.

Donald Trump na návštěvě Saúdské Arábie

Proč jde touto cestou? „Možná, že jen chce mít všechno nalajnované a jasné. Přiznat, že Írán je teď opravdovým spojencem západu v boji proti IS, asi nechtějí slyšet ani Američané, ani Izraelci,“ dodává Břetislav Tureček.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio