Břetislav Tureček: Debaty o 70 syrských utečencích v Česku jsou trapné! Pomoc potřebují miliony

22. leden 2015

Velký problém běženců ze Sýrie je třeba začít opravdu řešit. Už dnes jde o největší humanitární krizi novodobých dějin.

Nejen Evropu doslova zaplavují běženci ze Sýrie. Nikdo je ale vlastně nechce přijmout a okolní státy, jako je Turecko a Jordánsko, si s nimi už sami nedokážou poradit.

„Problém se rozšiřuje už i na Irák a Libanon a ostatně i Evropa běžence dvakrát nevítá,“ říká Břetislav Tureček, zahraničně politický analytik Metropolitní univerzity Praha a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě.

Trapná debata

Evropa je ochotna přijmout zhruba 33 tisíc lidí, naše vláda rozhodla o 70 lidech. „Ta debata u nás je opravdu trapná. Tak se rozhodněme, jestli jim pomůžeme, nebo ne,“ dodává s tím, že tady nejde o desítky, ale o miliony uprchlíků.

Musíme si uvědomit, že současná válka v Sýrii je důsledkem jiných rozhodnutí Západu, ke kterým se ale dnes už nehlásí. „A po teroristických útocích ve Francii ještě víc klesá vůle pomoci. To kvůli teroru jednotlivců, když je potřeba pomáhat milionům.“

Dvojí řešení

Řešení vidí dvě: finanční pomoc nebo udělování statutu dočasného pobytu. Větší roli by měli hrát i takové organizace jako je OSN.

Čtěte také

Samy Spojené arabské emiráty už dnes posílají hodně peněz. Ale v postoji k utečencům jsou striktní: nechtějí je na svém území přijmout. To samé ale vlastně dělá i Evropa. „Raději jim pošleme víc peněz než jim pomáhat na vlastním území,“ dodává.

Uprchlíci na moři

V uprchlických táborech žijí doslova chudáci, lidé bez budoucnosti, bez možnosti normálně žít, ve stanech v nelidských podmínkách. Je tak logické, že se chytají každé možnosti tyto tábory opustit. Toho využívají pašeráci lidí. Účtují si tisíce dolarů. Při zásauhu policie ale loď rychle opouštějí.

„Západní svět by to měl rychle řešit. Není přece možné na tyto lidi střílet nebo dokonce jejich lodě odtahovat zpět na moře. Musíme tomu zabránit legálně,“ dodává analytik.

Uprchlíci ze Sýrie

Jak se dívá na situaci v Iránu? Opravdu islám zakazuje zobrazování živých bytostí? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio