Břetislav Tureček: Izrael se bude ještě více izolovat

27. březen 2015

Izraelská pravicová strana Likud získala v parlamentních volbách rovnou čtvrtinu ze 120 křesel v tamním parlamentu. Strana zvítězila navzdory průzkumům. Co vítězství Likudu znamená?

Výhra ve volbách ukazuje, že předseda Likudu Benjamin Netanjahu je velmi zkušeným politikem. „Zkrátka přesvědčil pravicové voliče, že chtějí-li bojovat proti levici, proti Palestincům a proti ústupkům, tak nemají volit menší strany,“ říká zahraničně-politický analytik Břetislav Tureček.

Toto vítězství podle Turečka není výhrou pravice na úkor levice, ale spíše vítězství Likudu na úkor jiných pravicových stran. „Řada jeho bývalých partnerů z menších pravicových stran výrazně oslabila,“ dodává.

Politický veterán

Volby v Izraeli by se tak daly přirovnat k referendu o politickém veteránovi Netanjahuovi. „To bezesporu. Předvolební situace byla vyhrocená a izraelský premiér tomu trochu pomáhal.“

„Netanjahu například jel do Spojených států promluvit v Kongresu na pozvání pouze republikánů. Vše za zády prezidenta Baracka Obamy,“ říká Tureček.

Současný izraelský premiér také před volbami řekl, že nepřipustí vznik samostatného palestinského státu. „Může tím dostávat Izrael ještě více do izolace. Je to proti zájmům a politice USA, EU a OSN,“ dodává.


Benjamin Netanjahu byl poprvé izraelským ministerským předsedou mezi lety 1996 a 1999. Jeho druhý současný mandát začal v roce 2009. Mezi tím byl mimo jiné třikrát ministrem financí státu Izrael.

Premiér budoucnosti?

Právě prezident USA byl prý zklamán a zděšen, že bude Netanjahu jeho politickým partnerem i nadále. I když ani to není jisté. „Koaliční rozhovory začaly teprve včera a už se vyskytují první problémy,“ říká analytik.

„Bude ještě velmi zajímavé, zda se Netanjahuovi vládu nakonec podaří sestavit,“ myslí si Tureček.

Jaká je situace v Jemenu? Co přineslo 20 let schengenského prostoru? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , rota
Spustit audio