Břetislav Tureček: Izraelská politika? Intriky v zákulisí

11. prosinec 2014

Situace na Blízkém východě je stále neklidná. Židovský stát Izrael se nachází v obklíčení arabských států. Přesto se stále dokáže bránit. Nyní ale čelí problému zevnitř země.

Izraelský parlament si v pondělí odhlasoval své rozpuštění. Na příští rok v březnu se plánují předčasné volby. „Situace je výsledkem zajímavého kroku premiéra Netanjahua, který vedl pravicovou vládu a zbavil se dvou významných koaličních partnerů, kteří jej kritizovali,“ vysvětluje expert na Blízký východ Břetislav Tureček.

Z vlády byl propuštěn ministr financí Ja'ir Lapid, který předsedu vlády kritizoval za rozšiřování židovských obcí a konfrontační politiku Izraele. Odejít musela i bývalá ministryně zahraničí a současná ministryně spravedlnosti Cipi Livniová. Ta si také stěžovala na postup vlády v boji s Palestinci.

Sjednocená levice, rozdělená pravice

„Netanjahu si pravděpodobně myslel, že si tímto krokem posílí své pozice. Možná ale bude všechno jinak,“ tvrdí Tureček. Levice a centristické strany v Izraeli se pro nadcházející volby dokázaly sjednotit proti současné hlavě vlády.

Čtěte také

Ke slovu se ale dostávají i premiérovi rivalové přímo z jeho pravicové strany Likud. „Je otázka, jak Netanjahu dopadne ve volbách, které sám vyvolal.“

Předseda izraelské vlády se brání tím, že oba ministry musel vyhodit, protože napadali vládu. Měl tedy vůbec jinou možnost? „Takový je v Izraeli politický styl. Je plný zákulisních hrátek. Pravdu mají do určité míry obě strany,“ říká Tureček.

Země v neustálém ohrožení

K sestupu popularity izraelského premiéra přispěla i kritika, že nedokáže obyvatele země ochránit. „Fanoušci vlády v zahraničí tvrdí naopak, že Netanjahuova tvrdá politika je pro bezpečnost důležitá. Izraelci ale mají asi opačný názor,“ dodává.

Mohl by tedy po březnových volbách nastat nový kurz ve vztazích mezi Izraelem a Palestinou? „Záleží, jak volby dopadnou. Levice by nový styl nastolit chtěla,“ říká Břetislav Tureček.

Jaká je situace v Egyptě? Jak se vyvíjí situace na trhu s ropou? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Břetislav Tureček , kko , jra
Spustit audio