Břetislav Tureček: Kdyby se situace v Iráku, Sýrii a Libyi uklidnila, tak utichne i uprchlická krize

4. září 2015

Turecko se stará o dva miliony migrantů, přitom bojuje proti IS i vlastním Kurdům i s předčasnými volbami. Maličký Libanon halí smrad z neodvážených odpadků. Raší na dně kontejneru další revoluce?

„Opravdu nevíme, co se tam stane zítra, jaká nová síla nebo jaký aspekt tam nově objeví,“ říká zahraničně politický analytik Břetislav Tureček. Podle spekulací se na cestu na Západ do půl roku vydá nejméně dalších půl milionů lidí.

Opustit hroby rodičů

„Kdyby se ale situace v Iráku, Libyi a Sýrii uklidnila, tak podle mě zůstanou doma. Jinak by totiž po milionech odcházeli už před pěti lety.“ Odejít ze země není pro Syřany podle Turečka nic jednoduchého. Vlast milují a jsou v ní vázaní na předky. Takto opouštějí hroby rodičů. Pomoct může jen stabilizace.

S migranty se ale potýká nejen téměř celá Evropa, ale třeba Turecko a maličký Libanon. Turecko se dnes stará zhruba o dva miliony migrantů ve zhruba 25 uprchlických táborech. „Uprchlíků tam bude daleko víc. Nejsou jen v táborech. V Istanbulu slyšíte jen arabštinu. Jsou rozptýlení po celé zemi.“

Čtěte také

Turecký boj

Turecko jako soused Sýrie a Iráku se v současnosti přidalo na stranu spojenců, kteří bombardují Islámský stát (IS) v Sýrii. Turci ale kromě IS bojují i proti vlastním Kurdům. Do války se zatím nezapojovalo, jen vojákům USA umožnilo přístup na své vojenské základny.

„Američané jsou rádi, že mohou konečně používat jejich základny. Tak přece hned druhý den nebudou Turky kritizovat za jejich boj s kurdskými extremisty. Vojensko-strategický přínos tureckého zapojení do boje proti IS evidentně převažuje,“ myslí si analytik.

Turci jsou před volbami

V zemi je teď i patová politická situace. Není tam smysluplná vládnoucí koalice a netrpělivě se čeká na listopadové předčasné volby. Kdo v nich chce uspět, musí ukázat tvrdou ruku. „Prezident Erdoğan to dobře ví a bude to chtít ve volbách zúročit. A myslím si, že bude mít u voličů podporu.“

A vře to i v Libanonu

Uprchlíci trápí ale i maličký Libanon. Podle všeho je tam už přes milion Syřanů, tedy celá čtvrtina Libanonců. A promítá se to i do tamní bezpečnostní situace. „Destabilizuje to už tak rozpolcenou libanonskou společnost.“ Navíc tam teď lidé vyšli do ulic kvůli odpadkům.


Miliony Libanonců žijí v neuvěřitelném smradu a v děsivých hygienických podmínkách. Bohužel jejich zkorumpovaní politici nejsou schopni vyřešit i takovou banalitu.

Už od června je totiž celá země doslova zavalena páchnoucími odpadky. Vypršela totiž smlouva s firmou, která se o odvoz starala a navíc byla uzavřena největší skládka v zemi. Lidé vyšli do ulic a říká se, že na dně nevysypaného kontejneru sídlí zárodek nové libanonské revoluce.

Nadějné je to, že demonstranti nosí do ulic libanonské vlajky, hlásí se tedy k jednotě země, která jako jednotný stát už léta nefunguje

Jak se dívá na cestu ministra Zaorálka do Iráku? Jak na Kurdy a jejich boj s Tureckem? A jak na zatím jen avizovanou roli Ruska? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.