Břetislav Tureček: O mír mezi Izraelem a Palestinou nestojí sami lidé. Politici v tom mají malou roli

26. květen 2016

Povede nová koalice alespoň k zahájení jednání mezi Izraelem a Palestinou? Podle zahraničního analytika jde sice o nejvíc pravicové spojení, jaké je tam dnes možné, ale paradoxně by se něco změnit (snad) mohlo.

„Premiér Benjamin Netanjahu sice vždy o mírových jednáních mluví, ale situace je tady už léta zablokovaná,“ říká Břetislav Tureček. Zdánlivě paradoxně má ale každá izraelská pravicová vláda pro jednání o míru silnější mandát. Bude totiž za ním stát i opozice.

„Konflikt mezi Židy a Araby je ale zablokovaný i naprostou vzájemnou nedůvěrou obyvatelstva. Političtí vůdci pak hrají už jen minimální roli,“ myslí si zahraniční analytik. Každopádně Netanjahu svým vyjednáváním velmi překvapil. Taky už USA vyjádřilo své znepokojení.

Premiér hodně překvapil

Původně chtěl vytvořit tzv. supervelkou koalici, ve které by byly úplně všechny politické strany. 25. května ale podepsal dohodu se šéfem pravicové, nacionalistické strany Izrael, náš domov Avigdorem Liebermanem. Navíc se stane jednou z klíčových postav jeho vlády: ministrem obrany.

Bude tak mít v kompetenci vydávání rozkazů na okupovaném palestinském území. „Tam se nedá jen mluvit, musí něco dělat,“ říká Tureček. Naráží tak na Liebermanovu minulost a jeho rasistické výroky proti Arabům. Lieberman navíc nemá žádnou vojenskou zkušenost. Nezbývá než počkat, jak bude jeho politika vypadat.

Avigdor Lieberman

Netanjahu má nůž na krku

Proč se ale premiér Netanjahu nakonec takto překvapivě rozhodl? Podle Turečka za to může nůž na krku jeho vlastních spolustraníků. „To se hodně podceňuje a málo se ví: hodně lidí tam o mír vůbec neusiluje. Nepřipustí jakýkoli vliv Palestiny na Izrael. Netanjahu zřejmě podlehl vnitřnímu pnutí.“

Podle izraelských deníků může nová koaliční dohoda usnadnit zavedení trestu smrti pro teroristy, navýšení starobních penzí a dotací pro státní bydlení.

Jakou roli tady hraje premiér Bohuslav Sobotka, který minulý víkend navštívil Izrael i s několika ministry? Původně totiž měl Netanjahu přijet do Prahy. Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio