Břetislav Tureček: Pomáhat Kurdům v Sýrii je lehkovážné až arogantní. Zadržená dvojice o konfliktu nic nevěděla

24. listopad 2016

Od poloviny listopadu jsou v turecké vazbě zadržováni dva čeští občané. Čelí obvinění z příslušnosti k teroristické organizaci. Jaká je jejich šance na osvobození?

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli zatčeni za pomoc kurdským milicím YPG, kterou Turecko považuje za odnož separatistické strany pracujících PKK. Tu k teroristickým organizacím řadí i Spojené státy nebo Evropská unie.

„Především považuji za lehkovážné až arogantní, jak se mladí Češi zachovali. Asi si neuvědomili, že jít někam do války, hrát si na hrdiny, chlubit se rozložením samopalu a psát na Facebook, koho bych rád zastřelil, vůbec není legrace. Nepochopili, že kromě sebe dostali do problémů celou ČR,“ myslí si Břetislav Tureček.

Sympatie vs. nevědomost

Dvojice přitom možná chtěla v Turecku především pomáhat. „Copak ale každý, kdo chce pomáhat, jede k nějakým povstalcům? V každé zemi platí nějaké zákony. Slečna Všelichová nedávno v rozhovoru pro DVTV čelila otázkám na teroristické skupiny. Ona ale říkala, že ČR na to má jiný názor. No, to má. Ale ona byla zatčená v Turecku, ne v Praze.“

Druhou rovinou je podle bývalého zpravodaje Českého rozhlasu na Blízkém východě otázka, zda je vůbec správné v nějaké válce pomáhat zrovna bojováním. „Já mám také nějaké sympatie ke Kurdům. Ale vůbec si nemyslím, že by se jednalo o jednoznačně kladné hrdiny války.“

Kurdi nejsou hrdinové války

„Můžeme s nimi sympatizovat, že čelí Islámskému státu, ale zároveň vidíme, že sami páchají etnické čistky na Arabech nebo Turkmenech. Přijde mi hloupé je glorifikovat a jít za ně bojovat v konfliktu, o kterém ti mladí vůbec nic nevěděli,“ dodává.

ČR s Kurdy spolupracuje. Posílá ale vojenskou pomoc Kurdům v Iráku, dvojice Čechů se přitom hlásila ke Kurdům v Sýrii. To je podle Turečka zásadní rozdíl. „Další věc je, že pokud je něco domluveno na vládní úrovni, tak za to vláda také nese zodpovědnost a sklízí i případné negativní dopady. Zdržená dvojice se přitom na území pohybovala navzdory výraznému varování.“

Spojenectví ČR s Tureckem jim nepomůže

Může tedy ve prospěch české dvojice hrát fakt, že jsme členy EU a NATO, a tedy i spojencem Turecka? Podle zahraničněpolitickéjo analytika Turečka nikoli. „Když Spojené státy chtějí někde zatknout teroristu, taky na své spojence berou ohledy minimálně. Jde jim především o jejich zájmy.“

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

„Ve prospěch dvou Čechů není moc věcí, které by je mohly ospravedlňovat. Česká republika ani nemá Turecku moc co nabídnout. A pokud navíc Turci chtějí exemplární příklad toho, že opravdu půjdou po lidech, které považují za teroristy, tak se těžko hledá jakákoliv odpověď,“ myslí si Tureček.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.