Břetislav Tureček: Tel Aviv, nebo Jeruzalém? Jaké je hlavní město Izraele

6. září 2016

Ministerstvo školství ČR nařídilo opravit školní atlas a uvést, že hlavním městem Izraele je Tel Aviv, nikoli Jeruzalém. Učinilo tak na podnět palestinského velvyslanectví. Jak to tedy je? Nenechte se zmást Wikipedií.

„Každý Izraelec vám samozřejmě řekne, že je to Jeruzalém. Izraelci vyhlásili západní část Jeruzaléma za své hlavní město už v roce 1949. V roce 1980, tedy řadu let po té, co dobyli i východní část, vyhlásili, že Jeruzalém je věčné a nedělitelné, jednotné hlavní město Izraele,“ vysvětluje Břetislav Tureček.

Jenže mezinárodní společenství k tomu má odlišný postoj. Vychází z plánu na rozdělení Palestiny mezi židovský a arabský stát ze 40. let. „V tomto plánu měl být Jeruzalém corpus separatum, oddělené území pod mezinárodní správou, které nemělo patřit ani jedné straně.“

Komu patří Jeruzalém a Betlém

Dnes tedy celé mezinárodní společenství včetně ČR uznává jako hlavní město Izraele Tel Aviv. „Je zajímavé, že třeba i USA, klíčový spojenec Izraele, má svou ambasádu v Tel Avivu, nikoli v Jeruzalémě. A dokonce ani západní Jeruzalém neuznávají za součást Izraele.“

I vydavatel školního atlasu už slíbil chybu napravit. Taková kauza ale není nijak výjimečná. „Máme kuriózní případy, kdy cestovní kanceláře vydávají Betlém za izraelské město. Ačkoliv ani sami Izraelci ho nepovažují za svůj. Leží v Palestině,“ dodává blízkovýchodní zpravodaj.

Spustit audio