Břetislav Tureček: Touha po násilí dřímá v každém. Ne každý je ale terorista schopný někomu uříznou hlavu

11. únor 2015

Agrese ve válce mezi Íránem a hnutím Islámského státu stoupá. K oběma táborům se navíc připojují i lidé z ostatních států. Dokonce i z relativně stabilních zemí, které ve válce nefigurují. Kdo jsou lidé bojující na Blízkém východě?

„Takové obrovské množství lidí nelze charakterizovat jednolitě. Musíme si uvědomit, že vidíme a slyšíme jen největší extrémy,“ říká Břetislav Tureček, bývalý zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě.

Musí šokovat

Pokud mají bojovníci zastrašit nepřítele, musejí podle Turečka jednoduše šokovat. Příkladem může být například nedávné upálení pilota. To mělo Jordánsko odradit od zapojení se do bojů.

„Je jasné, že takto se nechovají všichni. Jsou tam i běžní policisté, kteří kontrolují území. Nebo úředníci a obyčejní vojáci. Ne každý je terorista schopný někomu uříznou hlavu,“ pokračuje.

Násilí je magnet

Nejnovější zprávy ukazují, že Islámský stát přitáhl okolo 20 tisíc zahraničních bojovníků. „To samozřejmě už nejsou obyčejní lidé, kteří brání svou vesnici. To už jsou radikálové.“

Čtěte také

„Když se někdo sebere z Maroka nebo Tuniska, aby bojoval v Sýrii a Iráku, musí jít o člověka, který chce násilí ventilovat,“ dodává Tureček.

Příležitost bojovat

„Touha po násilí dřímá v každém, je to ale věc míry. Někdo se vybije zcela legitimně sportem nebo se chodí rvát na fotbalové stadiony,“ soudí Tureček. Cizinci podporující válku mají ale velmi vysokou motivaci a hlavně příležitost věnovat se zcela zvráceným věcem.

Mezi lidmi přicházejícími za válkou jsou i Západoevropané. Západní úřady a tajné služby se snaží migraci do válečné zóny zabránit. Pokouší se lidem odebrat pasy nebo je nevpustit zpátky. „Nedá se vyloučit, že by v tom mohli pokračovat i tady,“ uzavírá.

Jak to vypadá s vyjednávám míru na Ukrajině? Dotýká se válka na Blízkém východě obyčejných civilistů? Jaký dopad má na státy nízká cena ropy? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , Břetislav Tureček , Anna Kudláčková
Spustit audio