Břetislav Tureček: Tuniská vláda stojí mezi dvěma mlýnskými kameny. Snad ji nesemelou

18. leden 2018

Tisíce Tunisanů tento týden opět protestovalo proti vládní reformě. Zdražily potraviny, benzín nebo služby. Spěje země do krize?

„Je to vážná věc,“ myslí si zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček. Je to už sedm let od svržení prezidenta bin Alího a začátku Jasmínové revoluce. Ze začátku to vypadalo, že půjde o vzorový příklad přerodu od autoritářského režimu k jakžtakž stabilní demokracii blízkovýchodního druhu. „Teď se ale ukazuje, že sociálně ekonomická stránka je slabším místem.“

Na vládu tlačí ze všech stran

Prý se tomu ani nemůžeme divit. „Když odbouráte dotace na základní potraviny v oblasti s až 30% nezaměstnaností, půjdou lidé do ulic.“ Snad ani ten největší idealista nemohl čekat, že se Tunis ze dne na den stane liberální demokracií nebo že se plynule zapojí do globální ekonomiky.

Vláda stojí mezi dvěma mlýnskými kameny. Z jedné strany na ni tlačí Mezinárodní měnový fond. Zemi půjčil 3 miliardy dolarů za podmínek, že oseká tok peněz do veřejného sektoru, což by časem mělo vést k liberalizaci ekonomiky. Na druhé straně stojí samotní Tunisané, kteří teď na ulicích křičí: „Dejte nám práci, nebo nás raději zabijte.“

Proti demonstrantům nezasáhli extenzivní silou

Jde hlavně o mladé z chudinských předměstí, kteří rozbíjejí auta a zapalují pneumatiky. Policie proti nim použila slzný plyn. „Naštěstí se tam do lidí nestřílelo. Vláda totiž dobře ví, že musí být zdrženlivá, pokud má krizi ustát.“ Třeba už lidem slíbili zvýšit sociální dávky. Ale bude to části zradikalizovaných protestujících stačit?

O změnu demokratického vývoje Tureček zatím obavy nemá. „Když ve volbách zvítězili umírněnější islamisté, bylo to naprosto v pořádku. Když další volby prohráli, stáhli se do opozice, aniž by se drali o moc silou.“ Zvládli i několik teroristických útoků spáchaných místními džihádisty zhruba před třemi lety.

V Tunisku se vydávají za noci do ulic řady měst tisíce lidí, aby protestovali proti prudkému zvýšení cen zboží

Vrátí se i džihádisté?

„Má to i mezinárodní přesah, protože možná až 30 tisíc tuniských džihádistů odešlo bojovat do Sýrie a Iráku. Představte si, že nemáte práci a žijete na drogách a alkoholu. A pak vám někdo nabídne jít bojovat. Za poměrně slušné peníze a velmi dobře propracovanou propagandou. Mnoho z nich si řeklo: Proč ne?“

Po ukončení bojů a „porážce“ Islámského státu se taky budou vracet. „Oficiálně je jich teď podchyceno asi 900 a připraveny jsou i nějaké resocializační programy. Nakolik ale budou úspěšné, to těžko říct,“ dodává Břetislav Tureček.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio