Břetislav Tureček: Turecko-nizozemský boj je jen hra navenek

15. březen 2017

V posledních dnech jsme svědky nebývalé vzájemné diplomatické roztržky. Vzdaluje se Turecko Evropě? Stojí ale ještě vůbec o tolik skloňované členství v EU?

To, že Turecko drží Evropu v šachu zadržováním uprchlické vlny na svém území, není žádné tajemství. Objevily se už i spekulace, podle kterých se, v zájmu udržení klidu, Evropa i Turecko svá úsilí o vstup do EU vlastně jen předstírají.

„Už řadu let ale Evropa (ani Turci) s přijetím vůbec nepočítají. Je to jen taková velká hra navenek,“ soudí zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček.

Erdogan potřebuje další hlasy

Ránu vzájemným vztahům v posledních dnech zasadil Amsterodam, který vyhostil ze země několik tureckých politiků. Chtěli totiž pořádat předvolební mítinky a přesvědčovat své menšiny před ústavním referendem. To má posílit roli tureckého prezidenta. Důvodů, proč tak moc usilují o hlasy krajanů v zahraničí, je řada.

„Dlouho to vypadalo, že většina lidí bude hlasovat pro oficiální posílení moci současného prezidenta Recepa Erdoğana. Poslední průzkumy ale naznačují, že ta podpora není tak jednoznačná.“ Pomoct tedy měly silné turecké menšiny v zahraničí a západoevropské země se proti tomu postavily. Právem?

Bezprecedentní roztržka

„Těžko říct. Ani Evropa jako celek není jednotná. Je to bezprecedentní věc.“ Podobnou situaci doteď řešit nemusela. „Kdyby to zakázané bylo, nebylo by o čem diskutovat,“ poukazuje Tureček s tím, že ani jedna země, ve kterých se mítinky konaly netvrdila, že by to zakázané kdy bylo. Co bude dál? „Uvidíme. Myslím, že důležitou roli hrají i dnes začínající parlamentní nizozemské volby.“ Roztržka ale jistě pomohla jak nacionalistickým vášním na severu, tak i Erdoğanovi, který chce mít doma větší moc.

autoři: zis , eh
Spustit audio