Černá Hora. Země, na kterou čeští turisté zapomněli

19. srpen 2014

Z Prahy tam nic nelétá, nejezdí tam žádný přímý vlak. Na Čechy tam nenarazíte, a přitom v sousedním Chorvatsku se jich nezbavíte. Václav Žmolík objevil pro posluchače Dvojky zapomenutý kout Balkánu.

Fascinace mořem, nádhernými plážemi, starobylou architekturou i vzdorovitou historií přivedla moderátora Dvojky Václava Žmolíka do Černé Hory. „Za celou dobu jsem tam potkal pouze dva Čechy,“ říká.

A to přitom navštívil hlavní město Podgorica, Skadarské jezero, národní park a největší jezero na Balkáně, bývalé hlavní město Cetinje, kterému se přezdívá město muzeí, a město Budva. „Budva je takové mondénní místo, ale pokud chce být člověk sám, měl by vyrazit do hor.“

Balkánské Saint-Tropez

Budva v roce 1962 zažila velké zemětřesení, ale byla obnovena. „Je to krásné, staré město s citadelou. Jsou tam slavné pláže Mogren 1 a Mogren 2. a hned ve městě také Slovanská pláž,“ připomíná Žmolík, co Čechy s Černohorci odedávna poutalo.

Budva s pobřežím a nádhernými horami připomíná francouzské Saint-Tropez. Jako správné turistické centrum je plná mladých lidí. Je tam největší open air diskotéka na Blakáně. „Z Dubrovníku tam každý večer vypravují 15 autobusů.“

Neuvěřitelné česko-černohorské vztahy

V současné době toho o Černé Hoře víme velice málo. V médiích se objevují jen zprávy o politické situaci, EU a NATO. Na dobré vztahy z minulosti se zapomnělo.

Monastir, Cetinje

„V 19. století byli Černohorci pro Čechy velkým vzorem,“ připomíná Žmolík. Byli pro ně příkladem odvahy a vzdoru. Slovanským národem, který se nikdy nepoddal. Ani Turkům ani rakouské moci.

Celá řada významným Čechů také v Černé Hoře působila: malíř Jaroslav Čermák, spisovatelé Josef Holeček, Eliška Krásnohorská, Vítězslav Hálek, malíř Ludvík Kuba. Dokonce autorem první černohorské hymny byl také Čech Antonín Šulc. Černohorci mají i přísloví, že „jednou za život je třeba vidět Prahu“.

Stopa minulosti v současnosti

Černé Hoře se daří i nedaří. Snaží se o přijetí EU i do NATO. Průměrný plat tam je kolem 450 eur. Výhodou jsou nízké daně. Problémem je ale stejně jako u většiny postkomunistických zemí korupce, klientelismus a špatně fungující soudní systém.

Jaká byla historie Černé Hory? Proč je pro Černohorce důležité, ke kterému kmeni patří? A proč se Slavnská pláž jemnuje zrovna tak? Poslechněte si v iRadiu.


Zobrazit místo Černá Hora na větší mapě
autoři: Václav Žmolík , zis , rota
Spustit audio