Česko je dobré místo pro život, ukazuje nová studie

9. září 2014

Je životní úroveň v naší republice na dobré úrovní? Statistici tvrdí, že ano. Ekonomka Ilona Švihlíková s nimi souhlasí, ale poukazuje i na problémy. Jak se v Česku žije vám?

Český statistický úřad představil několikaletou studii o životní úrovni v Česku. Vychází z ní, že je to dobré místo pro život. Jakými parametry se tato studie vůbec zabývá?

„Nebylo to jen o HDP na obyvatele, ale i míra nerovnosti, otázka vzdělávání, zdravotní péče nebo úrovně kriminality,“ oceňuje práci Ilona Švihlíková.

Pozitiva i negativa

„Tato komplexní studie je velmi zajímavá. Je tam mnoho kladných bodů, ale i několik nepěkných,“ připomíná. Určité zklamání přináší například míra divergence.

Česká republika totiž ostatní země nedohání. Spíše se jim vzdaluje. „Česká republika v porovnání s ostatními zeměmi přibližně od roku 2010 stojí na místě. Je to velká škoda,“ myslí si Švihlíková.

Čtěte také

„Další ne úplně pěknou věcí je příjem domácností, který už několik let klesá,“ říká. Od toho se navíc odvíjí nabírání půjček nebo sahání do úspor.

Praha vs. zbytek světa

Přínos studie také je v poukázání na rozdíl mezi Prahou a zbytkem republiky. „Pražská úroveň je vysoce nad průměrem EU. Na rozdíl od ostatních regionů,“ říká ekonomka.

Nepříjemná je zpráva nárůstu chudoby a sociálních rizik v regionech, které už jsou postiženy. „Tam patří severozápad Čech a Moravskoslezský kraj. Tam se kumulují sociální problémy i nerovnost,“ připomíná.

Máme dostatečnou minimální mzdu? Jak si stojíme v porovnání s EU? Bankrotuje Argentina? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , Ilona Švihlíková , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.