Chcete zažít pravou neprostupnou divočinu? Vyrazte na Bajkal. Poradíme ideální okruh

11. srpen 2015

Útesy s jeskyněmi. Skalnaté břehy. Ledová, ale křišťálově čistá pitná voda s množstvím ryb. Kouzlo někdy nedostupného Bajkalu.

Jezero Bajkal představuje ohromnou zásobárnu pitné vody. Přes 20 % veškeré tekuté sladké vody je právě z Bajkalu. Jezero je dlouhé 636 km, tedy asi jako Česká republika. A pokud byste kolem hranic naší země postavili hráz a zaplnili ji vodou z Bajkalu, hladina by byla ve výšce asi 300 m.

Jezero je dobře přístupné z jihu, kde ho částečně objíždí Transsibiřská magistrála. Poblíž tam jsou také dvě letiště, v Irkutsku dokonce mezinárodní. Ze severu je ale jezero téměř nedostupné. Obklopuje ho neprostupná divočina.

Barguzinská rezervace

„Na východním břehu je absolutní divočina. Nejchráněnější oblast. Barguzinská rezervace,“ popisuje průvodce Martin Loew. K břehům Bajkalu se teď vrátil po 12 letech a byl překvapený změnou, kterou tamní oblast prošla.

„Ještě před 12 lety tam někde nebyla elektřina,“ popisuje. „Na ostrově Olchon dnes lidé mají mobily, ledničky, televize. A ještě před 12 lety neměli nic z toho.“ Místní se i pomalu snaží přizpůsobit se rostoucímu turismu.

Turistická infrastruktura teprve vzniká

„Není tam moc jiných příležitostí, jak si vydělat peníze. Asi jako na mnoha jiných místech na Sibiři, kde není průmysl nebo nerostné bohatství.“ Dříve tak turisté/návštěvníci bydleli většinou u někoho doma. Majitel domu se třeba na týden vystěhoval k sousedům.

Dnes už na zahrádkách stavějí „vejminky“ pro turisty anebo v kadibudkách normální záchody. Ekologický dopad na krajinu se ale řeší „po rusku“. „Instalovali se tam například obří kontejnery zapuštěné v betonu, ale momentálně není auto, které by je vyvezlo.“

Kdy a kam jet?

Nejlepší pro návštěvu Bajkalu je léto. Čekejte nádherné skalnaté břehy s útesy a jeskyněmi. Ale taky ledovou vodu pod 10 stupňů. A ideální okruh?

Martin Loew doporučuje vyrazit z jihu od města Irkutsk k severu na ostrov Olchon. Pak lodí na východní břeh k městu Usť-Barguzin, kde vás čeká málo navštěvovaný kraj s pravou divačinou. Pak k jižnímu cípu k městu Sluďjanka a odtud zase zpátky do Irkustka.

Více si poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , rota
Spustit audio