Co je Brazílie? Náboženství, fotbal, samba a karneval, vzpomíná fotbalová legenda Josef Jelínek

28. červenec 2014

Před dvěma lety si Brazílie připomínala svůj zlatý úspěch na MS ve fotbale z roku 1962. Na oslavy pozvala i českou jedenáctku, soupeře z tehdejšího finále. Jak moc se Jižní Amerika změnila?

„Už na letišti jsme si připadali, jako když tam přiletí prezident,“ říká Josef Jelínek, fotbalový internacionál, stříbrný z MS ve fotbale v Chile v roce 1962.

S ostatními členy bývalého reprezentačního týmu podpisovali dobové fotografie nebo navštívili fotbalové muzeum v Sao Paulu. „To je nádhera. Tam je to zvykem, že má každý klub svůj stánek. Protože co je Brazílie? Náboženství, fotbal, samba, karneval a to je všechno. To jsme poznali i teď při mistrovství světa.“

Nový stadion pro MS 2014

S výpravou měli možnost navštívit i nový stadion pro letošní šampionát. „Je celý na solární elektřinu. Solární panely jsou po celém stadionu,“ popisuje.

„Ale viděli jsme tam i stávku.“ Zrovna před zápasem, na který jeli. „Přivezli tam šest aut pneumatik. Lidi to zapálili kolem stadionu, takže jsme po 10 minutách neviděli vůbec nic,“ vzpomíná na děsivou scénu.

„No jo, ale pak ty lidi, co to pálili, na ten stadion stejně šli… Je to něco nádhernýho, ten stadion. Akorát že pro ty lidi je to špatný.“

Jak zhodnotit úspěch?

Když fotbalová reprezentace na MS v roce 1962 odlétala, bylo loučení s diváky dost tristní. Kvůli předchozím neúspěchům nebyli na letišti ani novináři. Zato když se vraceli, jelo se z Ruzyně otevřeným autobusem. Jako odměnu tehdy dostali 5000 Kčs.

„Já bych to nepiplal. Já jsem si za to koupil v tý době první televizi. Na tehdejší dobu to bylo adekvátní. Pro nás ne teda. Protože to je prostě úspěch bejt druhej na mistrovství světa.“

Jaké bylo v tehdejší době ubytování? A vůbec atmosféra na MS? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , rota
Spustit audio