Cyril Höschl: Co se odehrává v hlavách těch, co spáchají rozšířenou sebevraždu, jako byla ta v Německu

10. duben 2018

Jak časté jsou sebevraždy, kdy pachatel cítí potřebu vzít s sebou i jiné osoby? Jedná se o pomstu společnosti, ve které se dotyční sebevrazi necítili komfortně?

V sobotu 7. dubna 2018 najel v německém Münsteru 48letý sebevrah Jens R. do hostů venkovní kavárny, z nichž dva zabil a 30 zranil. Před třemi lety, v březnu 2015, byl německý airbus naveden na skálu sebevrahem Andreasem Lubitzem i se 150 lidmi na palubě.

„Co se odehrává v hlavách těch, co spáchají rozšířenou sebevraždu, se můžeme jenom domnívat, pakliže to sami nenapíší. Prvek určité zahořklosti vůči společnosti, která je tzv. v tom nechala, tady hraje určitou roli, ale u každého jinou,“ upozorňuje psychiatr Cyril Höschl.

Zeptat se nemůžeme

„My už se jich potom nemůžeme zeptat, takže můžeme jen spekulovat. O pomstu proti společnosti jde spíš u asociálních činů namířených proti nevinným lidem: ať už jsou to teroristické činy nebo pouhá krutost, bezdůvodná, nemotivovaná, která může mít na pozadí zahořklost vůči společnosti.“

O rozšířených sebevraždách se psychiatři a psychologové podle Höschla nejčastěji dozvídají z historických dokumentů. Nejčastěji jde o případy, kdy matka páchá sebevraždu, a aby po ní nezůstaly děti, vezme je s sebou. Osobně se s takovým případem za 44 let setkal jen jednou.

Časté to není

„Časté to naštěstí není. Má to ale velkou publicitu, takže je to opticky zvětšeno. Je to tím, že se to vždycky nejdřív jeví jako vražda, pak se přijde na to, že to byla rozšířená sebevražda. A má to právě vinou usmrcení těch dalších osob obrovskou publicitu jako kriminální čin. Tuto percepci běžná sebevražda v očích veřejnosti nemá. Běžných sebevražd jsou stovky.“

Podle Höschla je nejznámější rozšířenou sebevraždou z historie opět jedna „německá“ – sebevražda bavorského krále Ludvíka. „Ten při utopení v jezeře vzal s sebou svého lékaře von Guddena. Alespoň tak se jeho záhadná smrt někdy interpretuje.“ Už za svého života byl Ludvík II. Bavorský zbaven svéprávnosti.

autoři: zis , Cyril Höschl , rota
Spustit audio