Cyril Höschl: "Kde nefunguje spravedlnost, pomůže si mafie sama"

26. listopad 2013

Jak vidí klientelistickou hydru renomovaný psychiatr prof. Cyril Höschl? A co říká na vraždy v české politice?

Zeptali jsme se také na to, jaké změny si žádá moderní psychiatrická péče a zda byl zátah policie na growshopy přiměřený.

Spravedlnost v optice médií

Vraždy v okolí českých politiků jsou u nás spíše výjimkou, nicméně k jedné takové došlo minulý týden. Vrací se špinavé praktiky, které můžeme pamatovat z 90. let? „Víte, pokud obecně nefunguje spravedlnost na oficiální úrovni, tak si ji jednotlivé zájmové skupiny začnou sjednávat na vlastní pěst. V těchto případech to tedy zůstává bohužel na mafii." Tak jako prý mnohdy není spravedlivá justice, tak stejně je nespravedlivá i veřejnost. Médiím se totiž prý daří vytvářet optiku, skrze kterou na jednotlivé kauzy nahlížíme: „Měli bychom být opatrní ve vynášení soudů, abychom s vaničkou nevylili i dítě. Více je vždy zdiskreditován ten, kdo aktuálně vládne a ten druhý, mnohdy stejně vinný, na tom neoprávněně vydělává."

Neonacismus vs. neokomunismus

Zavedené strany na Slovensku hledají viníka, který může za zvolení neonacistického starosty Mariána Kotleby. Bylo by něco takového u nás možné? „Samozřejmě, že by něco takového bylo možné i u nás, přestože jsme proti pravicovému extrémismu z historických důvodů nepatrně více imunní, než Slováci. Když situace porovnáme, tady nyní vládnou komunisté a pokud se nad tím zamyslíme, dokonce jim ani neříkáme neokomunisté, i když tvrdí, že jsou jiní.“ Podle slov komentátora je to prý téměř shodný případ. Existuje zákon, který jasně definoval komunismus jako zločin, přesto se nad působením současných komunistů ve vládě nikdo nepozastavuje. V každém případě by celá kauza měl být výstrahou i Čechům.

Prof. Cyril Höschl
V současné době je ředitelem Psychiatrického centra Praha a Centra neuropsychiatrických studií. Přednášel na univerzitách v Kanadě a USA, působí ve vzdělávacích institucích v Dánsku a v Rakousku. Je zasloužilým členem (fellow) britské Royal College of Psychiatrists, členem Učené společnosti České Republiky a mnoha mezinárodních i domácích odborných společností. V lednu 2005 byl zvolen prezidentem Asociace evropských psychiatrů.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Cyril Höschl
Spustit audio