Cyril Höschl: Nejlepší vláda je neviditelná

18. září 2013

Ve studiu jsme přivítali psychiatra Cyrila Höschla. Tématem středečního rozhovoru byly předčasné volby a jejich vliv na obecnou náladu ve společnosti.

Kandidátky předčasných voleb jsou uzavřeny. Politické strany si ovšem stěžují, že si nestihly zajistit místo na billboardech. Jedná se o vyhozené peníze? Dovedeme si vůbec představit politické klání bez toho, aniž by politici byli vidět? Jak na nás působí tyto mediální kampaně a snaží se nás politická reklama podprahově ovlivnit?

Podle psychiatra Cyrila Höschla především nové politické strany mnohdy ani sami netuší, co vlastně chtějí a o co usilují. Vše se tedy odvíjí od jejich volebního programu a zázemí, na kterém je taková strana vybudována. Politická uskupení totiž lze budovat buď ze spodních příček, nebo naopak z těch horních. Takové strany pak vnímáme spíše jako televizní, elitářský klub několika vyvolených a pamatovat můžeme na přísloví: "Vrána k vráně sedá." Politiky lze tedy velmi dobře hodnotit nejen podle projevu, ale i podle projevu jejich okolí.
Ideálem je tedy tzv. „neviditelná“ vláda, o které volič ani netuší, že existuje. Nemá totiž potřebu se o ni zajímat. Většinou je tato situace podmíněna vysokou životní úrovní a jmenovat můžeme např. Švýcarsko, kde tamní politici prý nejsou příliš mediálně známí.


Své dotazy směřujte na mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Prof. Cyril Höschl
Přednášel na univerzitách v Kanadě a USA, působí ve vzdělávacích institucích v Dánsku a v Rakousku. Je zasloužilým členem (fellow) britské Royal College of Psychiatrists, členem Učené společnosti České Republiky a mnoha mezinárodních i domácích odborných společností. V lednu 2005 byl zvolen prezidentem Asociace evropských psychiatrů.

Jak to vidí vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Cyril Höschl
Spustit audio