Cyril Höschl: Nelíbí se mi brutální medializace lékaře, který údajně týral děti

25. září 2014

Neodsuzujte bez znalosti věci. Tak komentuje kauzu bývalého primáře klatovské nemocnice, který je obviněný z trýznění dětských pacientů.

Bývalý primář klatovské nemocnice vedení nepřiznal, že se už 20 let léčí s psychiatrickou diagnózou bipolární poruchy. Od minulého týdne je podezřený z trýznění dětských pacientů. Policie kauzu šetří.

„Je to velmi nešťastný případ,“ říká psychiatr Cyril Höschl. „Opravdu se mi nelíbí brutální medializace nemocného člověka jeho plným jménem a s fotografií.“

Psychiatr navíc velmi pochybuje o tom, že děti vůbec trápil. „Každý pediatr vám řekne, že je úplně normální, že se malým dětem nedaří napíchnout, zajistit, žílu.“

Čtěte také

Třeba novorozenci je prý většinou nemají vůbec. „Pokud má tedy dítě po odběru krve modřiny, je to úplně běžné.“

Co je bipolární porucha?

Bipolární poruše se dříve říkalo maniodepresivní porucha. Probíhá ve fázích vzplanutí a v klidových fázích, kdy nemocný normálně funguje. Když člověk pravidelně užívá stabilizátory nálady, je prý úplně bez příznaků a může normálně pracovat.

Ve chvíli nadměrné aktivity má ale zvýšené sebevědomí. Provádí nadměrnou, ale méně kvalitní práci. Má narušený i volný čas.

Porucha je léčitelná, ne vyléčitelná

Následuje těžká deprese, která může vést až k sebevraždě. „Svým způsobem je to proto smrtelná nemoc. Není vyléčitelná, ale je léčitelná.“

Psychiatr se domnívá, že právě fáze aktivity mohla stát na začátku celé kauzy. „Nemocný se totiž může dostat do konfliktu s okolím. A tak může jít pouze o pomstu. Potřebovali se ho zbavit. Nevědělo se na co, a tak se to našilo na trápení dětí.“

I doktor je jen člověk

Všichni dnes víme, že ministerská vyhláška obsahuje seznam nemocí, které se neslučují s výkonem zdravotnických pracovníků. Cyril Höschl s ní ale nesouhlasí.

Sporná je podle něj třeba závislost na alkoholu, která se opravdu těžko prokazuje. Nebo poruchy osobností, které se zase špatně diagnostikují.

„Určitě každý pochopí, že přece nemůžeme vyloučit ze společnosti někoho, kdo může normálně fungovat. To pošleme do invalidního důchodu všechny diabetiky, kardiaky nebo doktory s roztroušenou sklerózou?“

Proč se z nemocnic vytrácí člověčenství? Jak se dívá na počet dětí v rodinách? A proč tak důrazně odsuzuje eutanázii? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Cyril Höschl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.