Cyril Höschl: Proč máme problém vygenerovat prezidentského kandidáta

7. červen 2016

Česko bude o nové hlavě státu rozhodovat zřejmě až v lednu 2018. Protikandidáti Miloše Zemana, který zatím svou druhou kandidaturu nevyloučil, rostou jako houby po dešti.

„Je až úsměvné, jak se u nás vždy vyrojí galerie narcisů a chronických kandidátů,“ říká Cyril Höschl. Jakou mají motivaci? Někdy je to prý nedostatek nadhledu na sama sebe (a nepoučitelnost), jindy touha pomoci, ale taky výsledek tlaku okolí, které zoufale hledá své kandidáty.

„Být prezidentským kandidátem je ale nepochybně oběť,“ myslí si psychiatr. Podle něj se teď hledá hlavně „Antizeman“, který navíc dokáže přetáhnout velkou část Zemanových voličů. A na to nestačí se jen vůči Zemanovi „brutálně vymezovat“.

Rozhodne načasování kandidatury

Důležité podle Höschla bude načasování vstupu do boje o Hrad. „To jsme viděli při minulé volbě, kdy to někteří přepálili a taky pak brzy skončili,“ upozorňuje. „Ti, kteří se vyrojili právě teď, to opravdu trochu přepálil.“ Co ale ti, kteří dnes říkají: Jsem tady a svou kandidaturu zvažuji?

„Spíš by měli říkat: Jsem tady a už pomáhám, jsem viditelný, dělám něco pro tuhle zemi. A ne se jen objevit jednou za pět let a jinak o mě nikdo nic neví.“ Stejně tak prý není možné jen vyhlásit svou kandidaturu, a nic víc nedělat.

Stejný problém v Německu

Německý prezident Joachim Gauck

„Každý případný kandidát by se měl pořádně zamyslet nad tím, jestli jsou jeho sudičky na jeho straně a ve správné konstelaci.“ V podobné (ale zároveň opačné) situaci budou brzo Němci. Oblíbený prezident Joachim Gauck včera nečekaně oznámil, že se příští rok nebude ucházet o druhé funkční období.

„Dilema tak zní opačně. Tady lidé volají: Děkujeme, odejděte! Sousedi pak: Děkujeme, neodcházejte! Obě země mají problém vygenerovat protikandidáta,“ dodává Cyril Höschl.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Cyril Höschl
Spustit audio