Cyril Höschl: U kopilota Germanwings mohlo jít i o herostratismus. Lidé v depresi obvykle nespojují svou sebevraždu se smrtí dalších

16. duben 2015

Pád německého letadla se 150 lidmi na palubě je přisuzovaný druhému pilotovi Andreasi Lubitzovi. Podle všeho to vypadá, že se rozhodl spáchat sebevraždu a cestující z letadla prostě vzal s sebou.

„U depresivních jedinců je opravdu velmi ojedinělé, že svou sebevraždu spojí se smrtí dalších, neznámých lidí,“ říká psychiatr Cyril Höschl. Navíc, když šlo o anonymní masu, za kterou jako člen posádky nesl odpovědnost. „Je to opravdu nezvyklé, většina depresivních pacientů se totiž trápí samo se sebou.“

Herostratismus

Höschl prozradil, že o tomto případu neformálně hovořil s německými lékaři. „Lubitz opravdu byl u očního lékaře, který ho odeslal na psychiatrické vyšetření. Tam už ale nedošel. Dnes už taky víme, že se v minulosti u psychiatra léčil.“

Pro ty, kteří nejsou spokojeni s předběžnými výsledky vyšetřovatelů, se nabízí další vysvětlení události: „Mohlo jít o složitou poruchu osobnosti kombinovanou s herostratismem, tedy se snahou prosadit se, zviditelnit, dostat se do novin za každou cenu. Ublížit sobě a druhým tak, aby o tom všichni věděli.“

Čtěte také

Určujících faktorů bylo asi opravdu víc. Hovoří se taky o nedávném rozchodu s dívkou. A o neschopenkách, které roztrhal, a neléčil se.

Psychiatrické stigma?

Je řešením zakázat všem, kteří se kdy léčili na psychiatrii, vykonávat některá povolání? „Je jasné, že u pilotů by měly letecké společnosti mít přísnější pravidla, než u běžných lidí,“ říká psychiatr.

Na druhou stranu jen na českých silnicích za rok zemře stovka lidí, tedy několik letadel dohromady. Jen tyto informace člověk postupně přestal vnímat komplexně.


Cyril HöschlJe třeba ale dodat, že to byla veliká tragédie, a rozhodně ji nechci zlehčovat. Jsou kolem nás události, které se prostě dějí, nejsou předvídatelné. A to i v případě, že je ex-post rozluštíme jako následky patologického jednání.

Nepomůže ani tisíc psychotestů

Představa, že bude nějaké psychologické vyšetření sloužit jako věštírna toho, co se člověku stane v hlavě, je podle psychiatra nesmyslná. „Klidně bezvadně absolvujete tisíce psychotestů, pak si ale dáte panáka, sednete do auta a zabijete nejen sebe, ale i své spolujezdce.“

Kdyby (nejen) letecké společnosti vyloučily z létání všechny, kteří kdy v životě měli něco společného s psychiatrií, tak by zřejmě brzo neměl kdo létat. Vyloučit ze společnosti tak velmi lehce můžeme úplně neškodné a zdravé lidi.

Svérázné osobnosti pilotů

Ostatně, pilot je podle psychiatra už sám o sobě jedinec, který má větší odolnost proti stresu. Má dobry časoprostorový odhad. Dokáže najednou řešit několik úloh. Musí se být schopný domluvit na celém světě.

„Jeho kongitivní výkony jsou veliké, a to včetně fyzické připravenosti. Taky to ale jsou svérázné osobnosti, které nadbytek stresu řeší třeba sklonem k alkoholismu,“ dodává.

Na palubě letadla Germanwings zahynuli všichni cestující

Nové psychiatrické centrum s Cyrilem Höschlem v čele je otevřeno. Co bude léčit? Ještě bojuje s byrokracií? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Cyril Höschl
Spustit audio