David Mareček: Hlasitými protesty se zviditelňují jen ti, kteří by Oscara letos stejně nedostali

26. leden 2016

USA otřásá aféra kolem nominací na cenu Akademie filmového umění Oscar. Odpůrci tvrdí, že porota preferuje bílé herce a autory.

„Je až úsměvné, že jsou tím Američané překvapeni,“ říká David Mareček. „Nejde o záměrný rasismus. Složení poroty prostě odpovídá jejímu rozhodování.“ V porotě soutěže je totiž 93 % bělochů, ženy mají jen zhruba čtvrtinový podíl. Protestují ale prý hlavně ti, kteří by stejně neměli šanci.

„Třeba Will Smith a jeho žena. Je to sice skvělý herec, ale jeho film Diagnóza: Šampion, za který nějakou nominaci čekal, neměl ani dobré kritiky.“ Dokonce ho nenominovala ani jeho vlastní profesní asociace. Nemohl čekat, že na Oscarech uspěje. Kdo ale doopravdy vyšel naprázdno?

Bez nominace

Podle Marečka by si Oscara letos zasloužil třeba herec Michael Keaton, režiséři Quentin Tarantino nebo Steven Spielberg anebo scénárista filmu Steve Jobs Aaron Sorkin. A je jich mnohem víc, bílých i Afroameričanů. Nicméně o rovných šancích pro různé rasy pochybuje i moderátor udělování Chris Rock.

Je to průmysl bílých, už léta

Tento černošský herec se nechal slyšet, že filmový průmysl je prostě průmyslem bílých. Taková NBA, je zase doménou Afroameričanů. „Já k tomu přidávám třeba jazz, kde bílého taky nenajdete. A je trochu zvláštní, že to Američany zlobí zrovna ve filmu.“

r_2100x1400_dvojka.png

Podobné debaty se podle Marečka objevují hlavně v oborech, které jsou měřeny vkusem porotců. „Ale je to podle mě celospolečenský problém. A pokud jde o Oscary, tak ho využívají hlavně ti, kteří jen chtějí být víc vidět,“ dodává.

Vlastně se chtějí jen zviditelnit

Určitě to bude souviset i s tím, že se všichni snaží sošku získat, a to všemi způsoby. Takový Leonardo DiCaprio byl dokonce nominovaný šestkrát. Neúspěšně.

„Vytušil, že akademie uděluje ceny hlavně za extrémní výkony. Ani ne tak těm nejlepším hereckým výkonům. A jeho poslední film Zmrtvýchvstání takto extrémní opravdu je. Takže uvidíme,“ dodává ředitel České filharmonie.

Proč je tak málo žen v českých, ale hlavně světových filharmoniích? Má dnes vážná huba větší roli, než kdy dřív? A prochází lidstvo virtuální revolucí? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , David Mareček
Spustit audio