David Mareček: I na aféře automobilky VW může být něco pozitivního

24. září 2015

Svět kolem nás se velmi rychle mění a člověk je stále víc obklopený hlavně negativními zprávami. Podle generálního ředitele České filharmonie ale máme zapojit zdravý selský rozum a hledat pozitivní příběhy všedního dne.

„Mediální zkratka je často obrovská.“ To, jak odlišná je realita a mediální svět, si prý David Mareček uvědomil při zemětřesení a tsunami v Japonsku 2001. Byl na místě. Viděl katastrofu, o které média informovala. „Ale taky jsme viděli, jak jsou Japonci disciplinovaní. Jak země nepřestala fungovat a ani ji to neochromilo.“

Podle Marečka to souvisí s tématy, která si dnes média ráda vybírají. „Dobře víme, že negativní a senzacechtivé události mají větší zásah na publikum. Přijde mi to ale škoda.“ Sám tak hledá něco pozitivního i na aféře automobilového koncernu Volkswagen.

Změní aféra VW uvažování

Ten měl asi až do 11 milionů dieselových motorů nainstalovat speciální software, který falšoval výsledky emisních testů. „Přemýšlel jsem ale nad příčinou, proč to automobilka udělala.“ Tou podle něj je enormní a správný tlak na snižování emisí.

„Bude hodně zajímavé sledovat, jestli tato aféra ovlivní celý automobilový trh. Já doufám, že to nastartuje větší přemýšlení řidičů o ekologičnosti vozu, tedy přiklonění k ochraně prostředí kolem nás.“

V Japonsku jsou na tom nejlíp

Mareček hodně cestuje. A porovnává, jak se kde lidé chovají. „Nejekologičtější je samozřejmě Asie, tam se v hybridech jezdí už úplně běžně. Hlavně v Japonsku, které je opravdu velmi čistou zemí. Asi si uvědomují, že je jich na malém prostoru hodně a ekologie se drží i při výběru aut.“

Krok dopředu už ale udělali i ve Spojených státech. Stále se tam ještě jezdí ve velkých autech, které jsou samozřejmě i ekologické méně, ale i tam jsou už ekologické třeba taxíky.

Německo nařídilo kontrolu vozů VW kvůli skandálu s emisemi

Jaké další pozitivní zprávy můžete dnes ve zpravodajství nalézt? Poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , David Mareček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.