David Mareček: Nový šéfdirigent a dva hlavní dirigenti? Bude to takový triumvirát

20. říjen 2017

Proces volby nového šéfdirigenta České filharmonie její ředitel přirovnává k parlamentním volbám. Samotné hledání osobnosti pak k výběru sportovního trenéra.

Orchestr České filharmonie povede dalších pět let Semjon Byčkov, Američan ruského původu, který trvale žije v Paříži. Nahradí tak Jiřího Bělohlávka, který zemřel letos v květnu. Orchestru se ale ujmou i dva hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil.

„Očekáváme od nich to, co naznačuje jejich složení. Jeden cizinec, velká mezinárodně uznávaná osobnost, a dva čeští dirigenti, dvě nejvýznamnější osobnosti své generace,“ říká ředitel České filharmonie David Mareček. Je to vlastně takový triumvirát.

Měli jsme jen pár měsíců

„Kvůli zachování tradice jsme chtěli přitáhnout ty dva. Ale taky všem naznačit, že se doma neuzavíráme,“ Mareček je taky pyšný na rychlost, se kterou Umělecká rada o novém vedení rozhodla. „O těch šikovných se samozřejmě ví, ale taky jsou na mnoho let dopředu někde rezervovaní. My ale měli jen pár měsíců.“

Volba je složitý proces, ve kterém hodně pomohla i velká komunita podporovatelů. Proces volby se podle Marečka dá přirovnat k hledání sportovního trenéra, k přímé volbě prezidenta nebo i k parlamentním volbám, kdy se volí zástupce lidu.


Česká filharmonie se řadí mezi několik málo orchestrů, které si dokázaly zachovat svou jedinečnou identitu… Když mne orchestr a česká vláda požádaly, abych se stal nástupcem milovaného Jiřího Bělohlávka, cítil jsem se hluboce poctěn… Pro umělce není větší výsady než být součástí instituce, která sdílí stejné hodnoty, stejné nadšení a stejnou oddanost hudebnímu umění…Semjon Byčkov v reakci na své zvolení

Rozhodovala pětina orchestru

„U nás máme ten druhý, jakoby parlamentní systém, orchestrem zvolenou sedmičlennou Uměleckou radu. Ta pak rozhoduje ve všech uměleckých otázkách. Volba šéfa orchestru byla ale tak zásadní, že jsme přibrali další hudebníky, což byli vedoucí všech nástrojových skupin.“ Rozhodovalo tak 20 lidí, asi pětina orchestru.

Jaká bude budoucnost orchestru? „Nějakou dramatickou změnu nečekám. Semjon Byčkov je v dobrém slova smyslu tradiční dirigent, světoobčan a romantik. Zároveň hluboce ctí tradici české hudby, do které přichází. Jeho svět je Dvořák, Čajkovskij nebo Mahler.“ Už od léta je prý do české hudby opravdu ponořený a nějaký odklon rozhodně neplánuje.

autoři: lup , zis , David Mareček
Spustit audio